logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora Jubilat DMT-406 - Brak dźwięku na UKF pomimo wymiany tranzystora od heterodyny

Nigiri 07 Lis 2020 22:38 1614 14
  • #1 19028486
    Nigiri
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam.
    Usiłuje naprawić radioodbiornik w tytule, gdzie już zdążyłem wymienić wszystkie elektrolity, bo prawie wszystkie Elwy miały 200% swojej znamionowej pojemności i było słychać buczenie w głosniku. Odbiornik zagrał ładnie, tor AM trochę podstroiłem i odbiera dobrze, ale na UKF jest kompletna cisza, żadnych szumów. Przed jakimikolwiek naprawami też była kompletna cisza na UKF, ale jak wymieniłem tranzystor od heterodyny to niby już tą heterodynę zobaczyłem na SDR podłączonym do laptopa w zakresie 65,3 - 74,5 MHz, ale nadal nic nie słychać w głosniku, poza drobnymi szumami, które też są na wejściu magnetofonowym. Po podłączeniu generatora-wobulatora K937 też jest kompletna cisza w całym paśmie.
    Sprawdziłem już wszystkie półprzewodniki, kondensatory i dalej nic. Napięcia na tranzystorach też wydają się dobre:
    T1
    K - 11,5V
    B - 7,7V
    E - 7V
    T2
    K - 11,8V
    B - 3,1V
    E - 2,6V
    T3
    K - 11,9V
    B - 2V
    E - 1,3
    T4
    K - 11,9V
    B - 3,2V
    E - 2,5
    T5
    K - 11,9V
    B - 2,7V
    E - 2V

Brakuje mi pomysłu co go jeszcze może boleć
  • #2 19028702
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    A UKF jest przestrojony?
  • #3 19028926
    Nigiri
    Poziom 9  
    Na razie nie przestrajałem jak na UKF-ie jest grobowa cisza
  • #4 19028933
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    To może należałoby przestroić UKF na obecne pasmo tj 88-108 MHz czyli CCIR. Jubilat był robiony na dawne pasmo OIRT (65,5…74 MHz). Teraz tam w zasadzie nie ma już stacji radiowych. Na forach oraz w internecie można znaleźć opisy i filmy z przestrajanie takiego radia. Polecałbym spróbować poszukać i przestroić - jeśli szumi.
  • #5 19028952
    Nigiri
    Poziom 9  
    No właśnie o to chodzi że nie szumi. Kompletna cisza. Nawet jak generator podłącze to nic nie słychać w całym paśmie
  • #6 19029313
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Może uszkodzona jest głowica UKF
  • #7 19029320
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Witam

Prawdopodobnie może być uszkodzony przełącznik AM/FM, ścieżki biegnące do niego lub elementy demodulatora FM.
  • #8 19030330
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Ja na wstępie potraktowałbym przełącznik chemią, tzn przeczyściłbym styk - posprawdzałbym omomierzem czy właściwe styki przewodzą. Posprawdzałbym napięcia w miejscach wskazanych na schemacie. Jesli będą się zgadzały to szukałbym zimnych lutów, przerwanych ścieżek "przenoszących" sygnał. No jeśli napięcia są dobre to gdzieś sygnał musi ginąć.
  • #9 19032714
    Nigiri
    Poziom 9  
    Wszystkie przełączniki zostały rozebrane i dokładnie wyczyszczone. Rezystancja jest na nich zerowa. Jedyne napięcia zaznaczone na schemacie są na tranzystorach i na wyjściu zasilacza. Wszystkie poprawne.
  • #10 19033005
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    Problem jak zwykle zahacza o to co autor ma na pokładzie z przyrządów pomiarowych. Jest oscyloskop albo czuła sonda do pomiaru bloku p.cz.?
    Zapuszczasz generator, dostrajasz się do niego głowicą, czyli skoro widzisz drgania heterodyny na SDR to ustawiasz je na +10,7MHz względem tego co generator wypuszcza z siebie. Sprawdzasz na wyjściu p.cz. głowicy czy masz po dostrojeniu głowicy do nośnej generatora sygnał przynajmniej te kilkaset mV 10,7MHz. Jeżeli do tego momentu nic nie budzi wątpliwości to masz usterkę w bloku p.cz. Wpuszczasz 10,7MHz na wejście toru p.cz. i sprawdzasz stopień po stopniu szukając ogniwa bloku w którym gubisz sygnał.
  • #11 19033332
    Nigiri
    Poziom 9  
    Z przyrządów pomiarowych mam:
    Tuner SDR
    Generator-wobulator Meratronic K937
    Kilka multimetrów
    Oscyloskopu ani sondy nie posiadam
  • #12 19033560
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    To pozostaje sobie sklecić sondę z fetem na wejściu i wzmacniaczem na jednym tranzystorze, aby można było mierzyć sygnały poniżej 700mV. Bez pomiarów będziesz macał po ciemku. Jeżeli chodzi o sondę w.cz. to możesz powzorować się na układzie bazowym z załącznika dodając na jej wyjściu wzmacniacz by wzmocniony przebieg dało się prostować diodami Schottky-ego np BAT85, lub składasz układ ze wstępną polaryzacją diod łagodzący efekt napięcia progowego diod i problem pomiarów sygnałów o amplitudzie poniżej napięcia progowego. Z obu schematów można sobie złożyć już sensowny układ. Póki brak podstawowych narzędzi pomiarowych mierzących sygnały powyżej kilkudziesięciu kHz (czyli wszelakie bloki p.cz.), pozostaje nakarmić z wyjścia głowicy UKF tego odbiornika inny sprawny tor p.cz. aby potwierdzić czy głowica żyje. Inaczej będziesz się kręcił w kółko i nic nie ustalisz, a radio skończy na śmietniku jako "nienaprawialne" ;-)
    Załączniki:
    • Sondy_w.cz._teoria.pdf (34.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra Diora Jubilat DMT-406 - Brak dźwięku na UKF pomimo wymiany tranzystora od heterodyny sonda w.cz. z fetem.png (32.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aktywna sonda oscyloskop mosfet, BF998 0.1-1500MHz 1,5GHz.pdf (159.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19034254
    Nigiri
    Poziom 9  
    Mam jeszcze na stanie sprawnego Beskida, więc może spróbuje podłączyć głowicę Jubilata pod p.cz Beskida.
  • #14 19034504
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Nie kombinuj tak, bo rozwalisz sprawne radio. Swoją drogą to nawet nie wiem czy te głowice są zamienne.
  • #15 19034722
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Każda głowica UKF z wyjściową p.cz. 10,7MHz jest zamienna jako źródło testowego sygnału. Jak nie będzie nic kombinował to się nie nauczy i nie zrozumie jak to gada. Rozumiem, że w życiu nigdy nic nie zepsułeś? Człowiek najpierw najczęściej coś zepsuje zanim zrozumie jak to działa, a potem już naprawi. To nie musi być Beskid. Dowolne radio UKF pracujące z typową pośrednią częstotliwością 10,7MHz. Do takich testów najlepiej mieć jakąś złomowaną, sprawną płytę bloku p.cz. z jakiegoś tunera unitry. Bardzo dobrze na czymś takim testuje się wszelakie niepewne głowice. Zapinasz i masz odpowiedź czy sprawna, czy będzie wymagała reanimacji.
    Po 30 zł widzę chodzą płyty np z AWS303 Toska. Dobry poligon doświadczalny i przyjazny w obsłudze zapoznawczej jak to tam wszystko gada. Nabyć sobie i na lata mieć jako tester głowic.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje naprawić radio Unitra Diora Jubilat DMT-406, które nie odbiera sygnału na UKF, mimo wymiany tranzystora od heterodyny i kondensatorów. Po wymianie tranzystora heterodyna jest widoczna na SDR, ale brak jest dźwięku w głośniku, nawet przy podłączeniu generatora. Użytkownik sprawdził napięcia na tranzystorach oraz przełączniki, które zostały wyczyszczone. Sugerowane są dalsze kroki diagnostyczne, takie jak przestrojenie UKF na obecne pasmo, sprawdzenie głowicy UKF oraz pomiar sygnałów w bloku p.cz. Użytkownik rozważa podłączenie głowicy Jubilata do innego radia w celu testów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA