logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aktualizacja BIOS ASRock H110M-HDV dla procesora Intel Pentium G4560

Kamil 1 18 Kwi 2018 05:06 1095 6
REKLAMA
  • #1 17174049
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Cześć

Śmieszna sprawa.
    Kupiłem płytę ASRock H110M-HDV i procesor Intel Pentium G4560. Problem w tym że płyta ma bios 1.7 a obsługa Laby Lake zaczyna się od 7.1
    Co za tym idzie płyta z tym procesorem nie startuje. Niestety nie posiadam innego procesora do tej płyty.
    Mam za to dostęp do programatora na którym mógłbym przeprogramować kość biosu. Niestety nie posiadam pliku z zawartością biosu. Producent udostępnia aktualizację ale nie ma tam plików .bin, .hex, itp

Można to jakoś obejść czy jestem d...?
  • REKLAMA
  • #2 17174073
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17176101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17176140
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Koderr napisał:
    O instatnt flash jest trochę w necie. To program, który służy do aktualizacji BIOSu.
    Czyli żeby zadziałał, płyta musi "żyć".

Właśnie wychodzi na to, że to jest jakiś plik binarny, przynajmniej aplikacja programatora wczytuje go prawidłowo. Dodatkowo plik ten waży ok 16MB a pamięć biosu (MX25L12873F) ma właśnie 128Mb.

Napotkałem jednak problem nie do przejścia... mam dostęp do dwóch programatorów: Dataman 40Pro i BeeProg+
    Pierwszy nie obsługuje tego układu. Drugi już tak ale z listy dostępnych mam do wyboru dwie wersje, jedna w obudopwoe SOP8, druga SOP16. Bios jest w DIP8 (MX25L12873FPI) i niestety gdy wybiorę z listy SOP8 i próbuję odczytać układ, to pojawia się błąd mówiący o tym, że programator nie może wykonać testu adaptera - czyli po prostu nie komunikuje się z układem.

Lipa, jednak chyba łatwiej będzie skądś załatwić procesor 6 generacji...
  • REKLAMA
  • #6 17177823
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Nie dysponuje ktoś programatorem Revelprog IS? :D

Dodano po 15 [godziny] 23 [minuty]:

Ewentualnie, nie byłby w stanie ktoś podratować procesorem 6 generacji tylko na czas aktualizacji biosu? Pracuję w Krakowie, może jakaś dobra osoba byłaby w stanie pomóc? :)
    Lub ktoś mógłby mi przeprogramować flash na swojej płycie?
  • #7 17188397
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Udało mi się zaprogramować kość na innym programatorze. Płyta wstała z procesorem 7 generacji :) Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z płytą główną ASRock H110M-HDV, która nie obsługuje procesora Intel Pentium G4560 z powodu przestarzałej wersji BIOS (1.7), podczas gdy wsparcie dla procesorów Kaby Lake zaczyna się od wersji 7.1. Użytkownik nie miał innego procesora do aktualizacji BIOS, ale miał dostęp do programatora. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące użycia narzędzia "Instant Flash" oraz problemów z programatorami, które nie obsługiwały odpowiednich układów. Ostatecznie użytkownik zdołał zaprogramować kość BIOS na innym programatorze, co pozwoliło na uruchomienie płyty z procesorem 7. generacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA