Posiadam płytę główną ASRock H110M-HDV R3.0 z procesorem Intel Pentium g4600 z kartą graficzną Nividia Geforce GTX 970 z dyskiem MX500 oraz zasilaczem Modecom MC s85 500
Mój brat dał mi od siebie procesor Intel core i5-6400 2.7 turbo 3.3GHz bo kupił sobie lepszy (mamy to samo lga 1151) procesor nie był przegrzany ani podkręcany więc zmieniłem procesor z Intel Pentium g4600 na INTEL CORE i5-6400 2.7 TURBO 3.3GHz.
Pojawiły się problemy.
Przed wymianą zaktualizowałem bios do najnowszej wersji, wymieniłem procesor zresetowałem ustawienia biosu. To wziąłem się za instalacje Windowsa. I po zainstalowaniu i zalogowaniu się do Windowsa zaczęły wyskakiwać bluescreen z takim tekstem "Machine_check_exception oraz sam się wyłączał " Włączam komputer normalnie loguje się do Windowsa i tak po 15 minutach komputer zamraża się na 30 sek i tak wyskakuje ten błąd. Żadnych programów typu avast kaspersky itp nic nie instalowałem. Próbowałem w trybie awaryjnym ale tam tak samo się dzieje.
Co robiłem:
- naprawa plików systemowych przez cmd
- naprawa plików systemowych przez usb
- skanowanie przez memtest czy jakoś tak
- włączałem komputer z 1 kością ram na zmianę brak rezultatu
- pożyczyłem od brata kartę graficzną (jakąś starą Nividia Geforce GT 230) brak rezultatów
- wyciągnąłem baterie na 30 min brak rezultatu.
- po osadzeniu procesora intel pentium g4600 działa bez problemu.
- po wejściu do biosu z procesorem intel core i5-6400 2.7 turbo 3.3GHz komputer się nie wyłącza (byłem tam 30 minut i serio się nie wyłączał)
Ten procesor działał u mojego brata bez problemu
Więc co może być?
Tylko nie piszcie żeby do serwisu zawozić...
Mój brat dał mi od siebie procesor Intel core i5-6400 2.7 turbo 3.3GHz bo kupił sobie lepszy (mamy to samo lga 1151) procesor nie był przegrzany ani podkręcany więc zmieniłem procesor z Intel Pentium g4600 na INTEL CORE i5-6400 2.7 TURBO 3.3GHz.
Pojawiły się problemy.
Przed wymianą zaktualizowałem bios do najnowszej wersji, wymieniłem procesor zresetowałem ustawienia biosu. To wziąłem się za instalacje Windowsa. I po zainstalowaniu i zalogowaniu się do Windowsa zaczęły wyskakiwać bluescreen z takim tekstem "Machine_check_exception oraz sam się wyłączał " Włączam komputer normalnie loguje się do Windowsa i tak po 15 minutach komputer zamraża się na 30 sek i tak wyskakuje ten błąd. Żadnych programów typu avast kaspersky itp nic nie instalowałem. Próbowałem w trybie awaryjnym ale tam tak samo się dzieje.
Co robiłem:
- naprawa plików systemowych przez cmd
- naprawa plików systemowych przez usb
- skanowanie przez memtest czy jakoś tak
- włączałem komputer z 1 kością ram na zmianę brak rezultatu
- pożyczyłem od brata kartę graficzną (jakąś starą Nividia Geforce GT 230) brak rezultatów
- wyciągnąłem baterie na 30 min brak rezultatu.
- po osadzeniu procesora intel pentium g4600 działa bez problemu.
- po wejściu do biosu z procesorem intel core i5-6400 2.7 turbo 3.3GHz komputer się nie wyłącza (byłem tam 30 minut i serio się nie wyłączał)
Ten procesor działał u mojego brata bez problemu
Więc co może być?
Tylko nie piszcie żeby do serwisu zawozić...