logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowietrzenie skrzyni hydrostatycznej peerless

mareckip26 29 Kwi 2018 08:03 24804 17
REKLAMA
  • #1 17193757
    mareckip26
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    Witam chciałem zapytac czy ktoś odpowietrzał skrzynie hydrostatyczna ? Posiadam skrzynie peerless tecumseh 205-025B skrzynia została rozkręcona wymyta zalana olejami tam gdzie satelity 10w40. A gdzie hydro 80w90 i teraz po zamontowaniu skrzynia nie działa . Wczesniej działała tylko po dłuższej jezdzie nie dawła rady nawet kretowiska ja zatrzymywały . ??????Odpowietrzenie skrzyni hydrostatycznej peerless
  • REKLAMA
  • #2 17193796
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    mareckip26 napisał:
    A gdzie hydro 80w90 i teraz po zamontowaniu skrzynia nie działa . Wczesniej działała tylko po dłuższej jezdzie nie dawła rady nawet kretowiska ja zatrzymywały . ??????

To jest skrzynia dla której producent nie przewiduje naprawy, pytanie czy "wcześniej" ktoś tam zalał jakiś olej nie taki jak trzeba (za rzadki, zwłaszcza po rozgrzaniu) czy to był stan fabryczny. W każdym razie obawiam się że prucie nie było dobrym pomysłem, zacząłbym od wymiany oleju po odkręceniu przepony: https://youtu.be/CLQF22FVxms?t=4m21s
  • REKLAMA
  • #6 17194119
    jdubowski
    wojtek1234321 napisał:
    https://pilarz.org/viewforum.php?f=49

Dyskusje tam godne napisania doktoratu, ciekawe czy tam jest choć jeden post mówiący o tym jaki tam jest olej oryginalnie...
  • #8 17195028
    mareckip26
    Poziom 7  
    Ktoś tam kręcił było widać i olej to ogólnie jakas woda była zalana. Żeby się nie okazało że na złom się nadaje ehh. Coś jeszcze pokombinuje zalałem olejem 80w90oryginalnym class i naradzie lipa. A wiecie może ile tam dokładnie zalać tego oleju..? może jednak ja się mylę bo tamten olej był czerwony mógł to być ten dekstron a ja zalałem innym i jest lipa. Będę próbował dzięki wszystkim.
  • REKLAMA
  • #10 17195341
    mareckip26
    Poziom 7  
    No dobra oladalem ale teraz z tym olejem to jaki wkoncu 20w50 czy ten dextron ?
  • #11 17195354
    jdubowski
    mareckip26 napisał:
    Ktoś tam kręcił było widać i olej to ogólnie jakas woda była zalana.

W sensie? Woda kranowa czy masz na myśli rzadki olej?

mareckip26 napisał:
    ale teraz z tym olejem to jaki wkoncu 20w50 czy ten dextron ?

Dexron bym wlał i zobaczył skutek. Z tym że jeśli problem polega na zużyciu uszczelniaczy to niewiele zmieni...
  • #13 17196163
    mareckip26
    Poziom 7  
    No i zalałem drextonem kosiarka fajnie kosila około godziny poczym nagle stanęła. A czy orientuje się ktoś czy jest możliwość naprawy takiej skrzyni czy można dokupić jakieś części do tego.
  • #14 17196950
    jdubowski
    SKM 1964 napisał:
    Coś jeszcze pokombinuje zalałem olejem 80w90oryginalnym

Wyżej piszą że oryginalnie nie był tam 80W90 - czytasz odpowiedzi w tym wątku?

mareckip26 napisał:
    No i zalałem drextonem kosiarka fajnie kosila około godziny poczym nagle stanęła.

Skoro już raz w tej skrzyni kopałeś to sprawdź czy to nie jakiś prosty problem w rodzaju wypadnięcia wpustu mocującego któreś z kół.

mareckip26 napisał:
    A czy orientuje się ktoś czy jest możliwość naprawy takiej skrzyni czy można dokupić jakieś części do tego.

Części oryginalnych nie dokupisz bo w/g producenta skrzynia nie jest naprawialna. Natomiast w wątku przywołanym w poście #5 można wyczytać że są w .pl tacy co nawet tłoczki nadwymiarowe dorabiają...
  • REKLAMA
  • #15 17197155
    mareckip26
    Poziom 7  
    ok dzieki za odp będę coś kombinował pozdrawiam.

Dodano po 19 [godziny] 20 [minuty]:

Przerabiam na skrzynie manualna mam taką za parę zł bedzie to chyba najszybsze rozwiązanie.
  • #16 17222511
    mareckip26
    Poziom 7  
    Przerobione na manualna śmiga aż miło. Roboty pół dniówki mała przeróbka uchwytów na skrzynie, wycięcie otworu pod drążek zmiany biegów.
  • #17 17936778
    zegar6a
    Poziom 11  
    mareckip26 napisał:
    Przerobione na manualna śmiga aż miło. Roboty pół dniówki mała przeróbka uchwytów na skrzynie, wycięcie otworu pod drążek zmiany biegów.

A może pomożesz innym i udostępnisz ta przeróbkę. Także jestem ciekaw.
  • #18 19725632
    taranciak855
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z taką samą skrzynia wziąłem się za wymianę oleju wlałem te co mówiliście czyli dexron oraz 10w40 i po chwili pracy skrzynia zaczęła mocno hałasować, czy może się odpowietrzyć i trzeba dodać oleju jeszcze czy co może być?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowietrzenie skrzyni hydrostatycznej Peerless Tecumseh 205-025B, która po wymianie oleju przestała działać. W odpowiedziach podkreślono, że skrzynia nie wymaga odpowietrzenia, a kluczowe jest użycie odpowiedniego oleju, takiego jak Dexron III lub w starszych wersjach Dexron II. Użytkownik zauważył, że wcześniej w skrzyni mogły być nieodpowiednie oleje, co mogło wpłynąć na jej działanie. Po kilku próbach z różnymi olejami, użytkownik zdecydował się na przerobienie skrzyni na manualną, co okazało się skutecznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA