logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wskazówka ładowania akumulatora zatrzymuje się na 3 - co to oznacza?

paweł1111 20 Sie 2005 21:32 7211 9
  • #1 1750740
    paweł1111
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zawsze gdy ładował sie akumlator to wskazówka malała do zera teraz zatrzymała sie na 3 i nie ruszy sie nawet gdy długo ładuje sie.Na początku ładowania było 5.Po jakimś czasie doszło do 3 i na tym staneło.Co to oznacza?
  • #2 1750881
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Witam
    To oznacza że SEM aku nie wyrównało się z napięciem prostownika.
    Mówiąc inaczej napięcie na aku nie ma nominalnej wartości, a przyczyną może być : zasiarczenie, zwarcie celi, mała gęstość roztworu kwasu siark.
    Pozdro
  • #3 1751390
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    paweł1111 napisał:
    Zawsze gdy ładował się akumlator to wskazówka malała do zera teraz zatrzymała się na 3 i nie ruszy się nawet gdy długo ładuje się.Na początku ładowania było 5.Po jakimś czasie doszło do 3 i na tym staneło.Co to oznacza?

A co ty mierzysz i w jakim układzie pomiarowym? jakiego przyrządu wskazówka ma się wychylać i "spadać" do zera?Jaki to aku?
  • #4 1751713
    gReaT
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Mam takie pytanie mam akumulator ale chyba jest zasiarczony jak go można naprawić ???
    Bo łądowałem go i patrze a tu niema nic :(
    ?? Da sie to zrobić ??
  • #5 1751889
    ed-ek
    Poziom 34  
    gReaT:wpisz w google odsiarczanie akumulatora i uzyskasz wiele info.
  • #6 1752652
    paweł1111
    Poziom 11  
    mam ładowarke bosch batmax 4 i tam jest skala z wskazówką od 1 do 5 gdy włączyłem ładowanie to było na 5 póżniej malało i zatrzymało sie teraz na 2 i stoi a w celach wychodziły bombelki.to go wyłączyłem.co robić
  • #7 1753863
    ed-ek
    Poziom 34  
    paweł1111 napisał:
    mam ładowarke bosch batmax 4 i tam jest skala z wskazówką od 1 do 5 gdy włączyłem ładowanie to było na 5 póżniej malało i zatrzymało się teraz na 2 i stoi a w celach wychodziły bombelki.to go wyłączyłem.co robić

Piszesz że "wychodzą bąbelki" co oznacza że ładujesz aku kwasowe i masz podgląd wnętrza celi. Bąbelki to typowy objaw ładowania takich aku. Istotne jest czy nie wzrasta nadmiernie temperatura aku.Nie piszesz jaki to aku i jaka jest jego pojemność,po jakim czasie zatrzymuje się na 2 i jeżeli możesz to zmierz i podaj prąd ładowania od momentu włączenia do momentu zatrzymania się na 2.Być może że wysiadła ładowarka,ale mimo to prawdopodobnie możesz jej używać,jednak proces ładowania nie będzie automatyczny,ale czas ładowania musisz kontrolować.
  • #8 1755237
    paweł1111
    Poziom 11  
    Akumulator ZAP 92ah.Kupiony 3 mieś temu.Wziąłem drugą ładowarke co ładuje nawet do 15A.Nastawiłem 8A i nie chce naładować do końca.
  • #9 1755373
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Ja używam takiego dość starego prostownika: 7,5 Amper Max. I nigdy mi wskazówka nie spada do zera, gdy dam na max. wówczas wskazówka (przy całkowicie naładowanym akumulatorze) drga na 6,5 (więcej już nie ma wskaźnika), ale gdy sprawdzałem napięcie miernikiem jakie jest przy takich ustawieniach wówczas miernik wskazywał: 16,50 Volt, więc wydaje mi się że przy takim napięciu nigdy mi wskazówka nie spadnie, bo napięcie akumulatora wynosi: 12,75 Volt. Niezależnie jaki akumulator ładowałem czy od ciągnika: 12 Volt 130 Ah 1350 A, czy samochodowy to zawsze wskazówka już niżej nie spadła.

Dodano po 3 [minuty]:

Ale dodam jeszcze, że ostatnio zaobserwowałem efekt popdobny na innym prostowniku: i gdy usawiłem na 20 A (na całe) to wskazówka na Amperomieżu utkiwłą na 12 A i w rzaden sposób nie chciała niżej spaść, kiedy to dawniej przy tym samym akumulatorze spadała do 0, prąd jaki daje prostwonik na max. 20A to 12,70 Volt, więc wydaje mi się że coś nie tak z akumulatorem, gdyż gdy postoi 7 dni to aby uruchomić ciągnik muszę go ładować.
  • #10 2404397
    ktkaczuk
    Poziom 2  
    Szukam schematu do samodzielnego wykonania Testera Stanu Naładowania Akumlatroa -akumlatro mi słabo trzyma (?) chciał bym to sprawdzić jakos - metoda na zwarcie drutem troche prymitywna

Podsumowanie tematu

✨ Wskazówka ładowania akumulatora zatrzymująca się na poziomie 3 (lub 2) zamiast spadać do zera oznacza, że napięcie akumulatora nie wyrównało się z napięciem prostownika. Może to wskazywać na problemy takie jak zasiarczenie, zwarcie celi lub niska gęstość elektrolitu w akumulatorze kwasowym. Obecność bąbelków podczas ładowania świadczy o prawidłowym procesie elektrolizy, jednak jeśli wskazówka nie zmienia po dłuższym czasie, może to oznaczać uszkodzenie akumulatora lub niewłaściwe działanie prostownika. W przypadku zasiarczenia akumulatora zaleca się odsiarczanie, które można znaleźć w instrukcjach lub w internecie. Przykładowo, akumulator ZAP 92 Ah po 3 miesiącach użytkowania nie ładuje się do pełna nawet przy prądzie ładowania 8 A lub 15 A. Wskazówki dotyczące pomiarów i obserwacji prądu ładowania oraz napięcia mogą pomóc w diagnozie. Warto kontrolować temperaturę akumulatora podczas ładowania, aby uniknąć przegrzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA