logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewarka z transformatora od mikrofalówki

draszyr99 04 Maj 2018 01:09 3834 2
REKLAMA
  • #1 17202078
    draszyr99
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam. Potrzebuję pomocy w wybraniu odpowiedniego sterownika do zgrzewarki akumulatorów li-jon. Zbudowałem sobie zgrzewarkę z transformatora od mikrofali. Działa super. Postanowiłem zrobić sterowanie, aby za długo nie przegrzewać blaszek i akumulatorów. Zakupiłem na aliexpress taki moduł (za 0,95 dolara) z przekaźnikiem jak na załączonym obrazku.Zgrzewarka z transformatora od mikrofalówki
    Cały ten moduł z przekaźnikiem steruje większym stycznikiem który załącza przerobiony transformator od mikrofali. Z przycisku na module wyprowadziłem przewód do drugiego przycisku który naciskam nogą jak już dobrze przycisnę końcówki elektrod do blaszki na akumulatorze. Czas pracy przekaźnika ustawiłem potencjometrem na module na 1 sekundę. I tutaj zaczyna się mały problem i proszę o pomoc. Zakupiony moduł działa na zasadzie że naciskam przycisk i puszczam, a przekaźnik trzyma zwarte styki przez ustawiony na module czas (w moim przypadku 1 sek). Problem jest jednak taki że jak zbyt długo przytrzymam naciśnięty przycisk (palą się blaszki) ponieważ ten moduł zaczyna liczyć czas do rozłączenia przekaźnika dopiero po zwolnieniu przycisku. Może ktoś wie jaki model modułu zakupić na e-bay lub aliexpress, ewentualnie allegro który w momencie naciśnięcia przycisku włączy i rozłączy przekaźnik nie zależnie od tego, czy będę trzymał czy nie wciśnięty przycisk zadziałania. Dopiero zwolnienie i ponowne naciśnięcie przycisku ma ponownie uruchamiać przekaźnik. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem mój problem. Sam nie jestem w stanie wywnioskować z tych chińskich opisów który moduł będzie tak działał. Ewentualnie proszę o jakieś mały schemat jak przerobić ten moduł który już posiadam,(może coś do niego dołożyć). Na koniec, jednym zdaniem: Szukam modułu z regulowanym czasem załączenia przekaźnika od 0 do 10 lub więcej sekund, z przyciskiem który go uruchamia, a przekaźnik puszcza styki nie zależnie czy trzymam wciśnięty przycisk czy nie, po ustalonym czasie. Następne załączenia ma nastąpić po zwolnieniu i ponownym naciśnięciu przycisku. W ten sposób uniknę przypadkowego zbyt długiego zgrzewania. Wiem że się strasznie rozpisałem, ale chciałem dobrze wyjaśnić problem. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17202109
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    Przycisk przez szeregowy kondensator podłącz i zobacz skutek. Pojemność trzeba dobrać, sugeruję na początek 100nF.
  • #3 17203583
    draszyr99
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz wszystko działa tak jak chciałem, dałem tak jak Pan napisał elektrolit 100 mikro faradów ( na tej pojemności działa najlepiej) i musiałem dołożyć między nóżki kondensatora rezystor 6,8 kom ponieważ bez rezystora musiałem czekać prawie 10 minut, żeby było można ponownie uruchomić moduł, (kondensator był bardzo długo naładowany i nie pozwalał uruchomić modułu). Jeszcze raz bardzo dziękuję. POZDRAWIAM.
REKLAMA