Witam Kolegów
Chcę przedstawić mój pierwszy projekt zgrzewarki do akumulatorków typu R20, projekt powstał z potrzeby tzn. często regeneruję baterie (wkłady) do rowerów elektrycznych. Do tej pory korzystałem z zgrzewarki pożyczonej od Kolegi.
Moduł sterowania transformatorem kupiłem na Aliexpress fotka poniżej.

Schemat podłączenia modułu fotka poniżej.

Po złożeniu i pierwszym uruchomieniu od razu uszkodził się element wykonawczy na płytce sterującej SCR 100A , w miejsce uszkodzonego wstawiłem BTA 41-600 ten triak działa bez zarzutu mimo że ma mniejszy prąd od Chińskiego .
Materiały które kupiłem to:
Sterownik z wyświetlaczem - około 40zl
Obudowa - 70zł
Gniazda i wtyczki do połączenia transformatora z rączką roboczą - 40zł
Pedał - 2zł
Sterownik wentylatorów - 42zł
Element wydrukowany na drukarce 3D - 20zł
Pozostałe koszta - 40zł
Pozostałe elementy miałem w rupieciarni, rączkę roboczą wykonałem adaptujac do tego obudowę lutownicy pincety

Miedziane elektrody umieściłem w dużych mosiężnych elektrodach które te są wklejone w element który został wydrukowany na drukarce 3D.

A tak wygląda gotowa rączka robocza.

Na etapie składania mogłem wstawić mini włącznik w rączkę roboczą aby pozbyć się tego pedała foto poniżej, w przyszłości chcę wykonać jeszcze jedną rączkę roboczą, do mniejszych ogniw typu 18650 i w tej umieszczę już włącznik inicjujący zgrzewarkę.

Na pozostałych zdjęciach widok ogólny zgrzewarki i jej wnętrza .

Zgrzewarka wykonała pierwszą swoją robotę bez problemu, jestem zadowolony z wykonanych zgrzewów.
Cool? Ranking DIY