logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zablokowanie rolety zewnętrznej, jak zapobiec przed takimi przypadkami.

Ryszard49 09 Maj 2018 15:20 8982 18
REKLAMA
  • #1 17211736
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Zdarzył mi się taki przypadek z roletami zewnętrznymi. Otóż z automatu rolety zostały opuszczone ale na tarasie ktoś na parapecie zostawił przedmiot. Roleta się przemieliła, do wymiany. Ubezpieczenie pokryje straty ale chciałbym dowiedzieć się co zrobić aby uchronić się w przyszłości od takich niespodzianek?.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17211922
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Foto bariera kilka centymetrów nad parapetem. Wyłącznik przeciążeniowy silnika( aż dziwne że to w rolecie fabrycznie nie ma)
  • REKLAMA
  • #3 17212156
    Ryszard49
    Poziom 39  
    kortyleski, podobno są jakieś sprawdzone rozwiązania . Nie wiem na jakiej zasadzie działają ale na pewno nie na zasadzie kontroli prądu silnika. Roleta po zatrzymaniu przez przedmiot dalej się odwija a nadmiar kłębi się w kasecie.
  • #4 17238299
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Trochę czasu minęło i niestety stoję w miejscu. W Bydgoszczy ten temat jest nie do rozwiązania. W związku z tym że mam jedną roletę uszkodzoną to próbowałem sam rozwiązać problem. Ale niestety nie jest to takie proste. Bazowałem na założeniu wyłącznika krańcowego włączonego w obwód silnika ale niestety nie sprawdza się to gdy roleta jest w odległości załóżmy 30 cm od od dolnego położenia. W tym przypadku wieszaki tradycyjne się nie sprawdzają. Zamówiłem wieszaki z blokadą lock to play i wtedy zacznę następne próby. Ale to jest szukanie rozwiązania tylko dla ruchu rolety w pozycję zamykanie. O odwrotnej sytuacji jeszcze nie myślałem.
    Pozdrawiam.
  • #5 17238725
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    1.Wymiana silników na przeciążeniowe + sztywne wieszaki.
    lub
    2.Jeżeli masz mechaniczne krańcówki to możesz też zamontować sztywne wieszaki i zastosować sterowniki Mobilus C-MR, które wykrywają przeciążenie (chociaż nie tak skutecznie jak sam silnik).
  • #6 17392855
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Najlepiej pamiętać aby tor poruszania się rolet był zawsze "czysty"...Silniki z detekcją przeszkód czy z przeciążeniówką są zawodne. Póki roleta i silnik są nowe i czyste wszystko jest ok. Ale po kilku miesiącach czy zimą zaczynają się "schody". Przeważnie jest to zatrzymanie się rolet/rolety w fazie opuszczania więc i tak musiałbyś sprawdzać po centralnym zamknięciu czy wszystkie rolety się opuściły. Owszem, profili nie uszkodzisz, ale takie sterowanie mija się z założeniami. Wyjątkiem są tu silniki z detekcją oraz dwukierunkową komunikacją gdzie po rozkazie opuszczenia całości czy danej rolety otrzymujesz informację o stanie rolety/rolet. Ten system jest jednak póki co bardzo drogi , te ze wschodu od 350zł sam silnik
    ...Półśrodkiem jest zastosowanie silnika z detekcją oraz czujnika kontaktronowego przy każdej rolecie podpiętego np pod instalację SSWiN.
  • #7 17394959
    sznyt
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wiem, że na forum są osoby, które zastanawiały się nad markizami Fakro. Ja jestem posiadaczem. Rozumiem, że wszystkie porady odnoszące się do silnika elektrycznego tyczą się również mnie, nie tylko właścicieli rolet zewnętrznych?
  • #8 17394987
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Mam ten sam problem, zimą gdy prowadnica przymarzła, roleta się nie opuściła, ale w porę zareagowałem.
    Mam zabezpieczenie przeciążeniowe, ale najpierw roleta się rozwija w środku, a dopiero potem przewija w druga stronę i powinno zadziałać przeciążenie, wole tego nie sprawdzać.

Czekam na rozwiązanie, lub sam będę myślał, może jakiś wyłącznik wewnętrzny, ale na razie nie mam czasu.
  • REKLAMA
  • #9 17395065
    Ryszard49
    Poziom 39  
    nuszek, w moim przypadku nikt w porę nie zareagował, roleta opuściła się automatycznie i w kasecie się dosłownie przemieliła. Wieszaki tradycyjne. Teraz mam sztywne ale to nie rozwiązuje problemu. Na starej rolecie robię eksperymenty, ale ciągle to nie jest to czego oczekuje. Na razie wyłączyłem funkcję automatycznego sterowania. Cały czas szukam i chyba znalazłem:
    Link
    Może ktoś korzysta z tego rozwiązania ?.
    Muszę poszukać firmy w której będę mógł sobie obejrzeć działanie tego systemu.
  • #10 17396891
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Mam podobny problem, niestety jakiś czas temu kupiłem sam do własnego garażu bramę rolowaną, duża roleta na solidniejszym profilu. Kilka tygodni po zakupie zamontowaniu wszystko działało ok dopuki pies nie przewrócił stołka który stał obok bramy, oczywiście fotokomórki które mam zamontowane były wyżej, a było ciemno i nacisnełem przycisk pilota. Skutkiem było 5 wygiętych profili, oraz urwane wieszaki.
    Od tamtego dnia mam na szybko zamontowany system wykrywania przeszkód, w przewód neutralny zasilający silnik mam wpięty przekaźnik priorytetowy z regulacją prądu, po przekroczeniu go odcinane jest zasilanie na sterownik. Działa dość dobrze lecz ciekaw jestem jak zachowa się to w zimę.
  • #11 17400069
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Jestem w tej komfortowej sytuacji że mogę sprawdzać zachowanie się rolet w dowolnych sytuacjach ekstremalnych. Sprawdzałem opcję z przekaźnikiem priorytetowym, nie zdaje egzaminu, dlaczego, wszystko zależy w jakim położeniu zostanie zablokowana roleta. Wszystko zależy od tego, czy zacięcie występuje w momencie podnoszenia czy też zamykania. Jak widzę gro dyskutantów nie ma rolet założonych i śmiem twierdzić że nie ma wiedzy w temacie,a prowadzi dyskusję na zasadzie nabijania punktów.
  • #12 17401346
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Ryszard49 napisał:
    Jak widzę gro dyskutantów nie ma rolet założonych i śmiem twierdzić że nie ma wiedzy w temacie,a prowadzi dyskusję na zasadzie nabijania punktów.

Kolego Ryszard49 - święta racja, w moim przypadku, nie żadnego problemu przy otwieraniu rolet, gdy roleta przymarzła, przeciążenie wyłączyło i nic się nie stało. Jak Słonko przygrzało, termik ostygł i puścił, roleta po ponownym włączeniu podniosła się.
    Ale problem jest jak jest opuszczana, wtedy roleta opuszcza się grawitacyjnie a silnik nie pobiera zbyt wiele prądu i tu tkwi problem następuję przewinięcie wieszaków w druga stronę i dopiero wtedy następuje zadziałanie termika, ale to już jest po zawodach.
  • #13 17401369
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    kontaktron i kilka miniaturowych magnesów na krawędzi rolety. są impulsy to jest zezwolenie na pracę silnika. kawałek elektroniki potrzebny ale dość prostej.
  • REKLAMA
  • #14 17401388
    zola3
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Taki pomysł: czujnik roletowy. Tylko potrzeba do tego trochę automatyki. Pomysł do zrealizowania na Nexo. Roleta w stanie zamknij + wejście impulsowe w centrali naruszone = OK, wejście impulsowe nie naruszone = zatrzymaj roletę.
    Pozdrawiam
  • #15 17428801
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Niestety problemu nie udało się rozwiązać. Połowiczne rozwiązanie to wyższe ubezpieczenie rolet, ale to nie jest rozwiązaniem.
    zola3, kortyleski, potrzebuje profesjonalnego rozwiązania.
    nuszek napisał:
    Cytat:
    Kolego Ryszard49 - święta racja, w moim przypadku, nie żadnego problemu przy otwieraniu rolet, gdy roleta przymarzła, przeciążenie wyłączyło i nic się nie stało. Jak Słonko przygrzało, termik ostygł i puścił, roleta po ponownym włączeniu podniosła się.
    Ale problem jest jak jest opuszczana, wtedy roleta opuszcza się grawitacyjnie a silnik nie pobiera zbyt wiele prądu i tu tkwi problem następuję przewinięcie wieszaków w druga stronę i dopiero wtedy następuje zadziałanie termika, ale to już jest po zawodach.

Przetestowałem zacięcie, podnoszenia. Na giętkich wieszakach doszło do wyrwania zawieszek z pancerza, Przy wieszakach blokujący SecuBlock 2-częściowych, zadziałał termik, ale roleta wydawała niepokojące dźwięki. Tematu nie zamykam może ktoś wskaże gotowy system z opcją zabezpieczenia.
  • #16 17429501
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Profesjonalne i chyba jedyne 100% skuteczne rozwiązanie - to użycie enkodera linkowego podpiętego po dolną listwę rolety i odpowiedni układ kontrolny ale pojawiają się schody - trzeba go gdzieś upchnąć (realnie pod parapetem), linkę zabezpieczyć przed zamarzaniem - a takie rozwiązanie będzie kosztowało chyba więcej od kosztu samej rolety.
  • #17 17429751
    Ryszard49
    Poziom 39  
    kotbury, znalazłem rozwiązanie, ale w moim mieście takiego systemu nikt mi nie może zademonstrować. Cały czas liczę na to że ktoś użytkuje ten system i podzieli sie opinią o skuteczności tego rozwiązania.
    Link
  • #18 17430619
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    No jest - i koledzy o tym wcześniej pisali - ale to rozwiązanie zabezpieczy tylko przed zablokowaniem silnika - czyli w szczególnych wypadkach - np. wywinięcia szpuli rolety w drugą stronę (o tym napisał muszek) - nie zabezpieczy. Prawdopodobnie jest b. czułe - może być oparte o impulsator (może osoby bardziej w temacie się wypowiedzą) , a nie - jak niektóre powyższe propozycje - na przeciążeniu prądowym silnika.
    No i nakład pracy i koszty - konieczna wymiana wszystkich napędów (a jeśli nie będą pasować do lamelek - to i całych rolet...)
    To tylko uwaga - na konkrety pozostaje czekać od kogoś, kto coś takiego ma...
  • #19 17430641
    Ryszard49
    Poziom 39  
    kotbury, silniki są w przystępnej cenie ale chciałbym zobaczyć na własne oczy jak to działa. Na filmie widać że roleta reaguje na zatrzymanie prawie natychmiast.
    Z opisu wynika że wystarczy wymienić tylko silniki bez ingerencji w układ sterowania.
    Link

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zablokowania rolet zewnętrznych, które mogą ulec uszkodzeniu w wyniku napotkania przeszkód, takich jak przedmioty pozostawione na parapecie. Użytkownicy dzielą się różnymi rozwiązaniami, aby zapobiec takim sytuacjom. Proponowane metody obejmują instalację foto barier, wyłączników przeciążeniowych, silników z detekcją przeszkód oraz sztywnych wieszaków. Wskazano również na konieczność utrzymania toru ruchu rolet w czystości oraz na problemy związane z działaniem silników w trudnych warunkach, takich jak zamarzanie. Niektórzy użytkownicy eksperymentują z systemami automatyki, takimi jak enkodery linkowe, aby poprawić bezpieczeństwo i funkcjonalność rolet. Wiele osób poszukuje profesjonalnych rozwiązań, które mogłyby skutecznie zabezpieczyć rolety przed uszkodzeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA