logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows 10 - Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować

paulex80 17 Maj 2018 00:47 57066 6
REKLAMA
  • #1 17224881
    paulex80
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie, mam problem z instalacją świeżego systemu Windows 10 na dysku talerzowym lub dysku SSD ( docelowo system ma być na ssd) , na żadnym z nich nie mogę zainstalować sytemu windows 10 Home, wyskakuje komunikat "Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejacej, zobacz plik instalatora dziennika. Przyznam że nigdy takiego problemu nie miałem, system Windows 7 był upgrejdowany darmowo do Windows 10 w między czasie dokupiony został dysk adata 512 GB i taki sam komunikat wyskakuje, czy to problem sterowników, że system nie może utworzyć partycji i zainstalować systemu?, będę wdzięczny za światełko w tunelu😉

Czytałem na forum Microsoftu, że pomaga reset biosu zworką lub wyciągnięcie baterii, sprawdzić mogę dopiero wieczorem, dlaczego to miałoby pomóc, czy jakieś ustawienia się mogły zapisać i tylko taki reset pomaga?
    Załączniki:
    • Instalacja Windows 10 - Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować IMAG0287.jpg (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17224935
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2236
    Z jakiego nośnika instalujesz system ? u mnie było podobnie przy instalacji z pendriva, ale instalacja z zewnętrznego napędu DVD poszła, poszło również z karty pamięci w czytniku.
    Jeżeli instalujesz z pena, zmień porty USB (z USB3 na USB2) .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17226477
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 282
    Ze screena nie widzę na którym dysku chcesz utworzyć nową partycję, bo nie ma tam pustych miejsc. Podejrzewam, że problemem może być to że partycje na danym dysku są w MBR lub GPT a instalator chce właśnie odwrotnie. Druga przyczyna to niemożność utworzenia nowych partycji jeśli są osiągnięte limity liczby partycji podstawowych i rozszerzonych, nawet jeśli jest nieprzydzielone miejsce na dysku.
    Podaj więcej danych, jakiś zrzut z zarządzania dyskami, albo w instalatorze najpierw usuń wszystkie partycje z wybranego dysku.
  • REKLAMA
  • #4 17226628
    paulex80
    Poziom 12  
    Problemem był sektor rozruchowy MBR, naprawiłem go w paragon hard disk manager i instalacja poszła, na razie jest tylko dziwi mnie jedna rzecz, dysk systemowy jest w zasobniku po prawej stronie na belce i można go wysunąć tzn. jest opcja, ale po jej wybraniu nic się nie dzieje, zawsze pendrive tak się wysuwa i odłącza fizycznie, wie ktoś o co tu chodzi, dysk systemowy nie powinien być tam widoczny.
  • #5 17226767
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Zapewne jest to związane z buforowaniem zapisu.

Instalacja Windows 10 - Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować
  • #6 17354935
    deser1
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    U mnie problem z tym komunikatem stworzyl czytnik kart widziany jako disk1 tylko przypadek sprawił że to odkryłem poleceniem disk list w programie diskpart po wciśnięciu klawiszy shift + F10 z konsoli cmd pod win 10. Ale na wszelki wypadek zastosowalem polecenie clean po wybraniu komenda select disk X - to nr dysku. I powiem wam ze to zadziałało ze odpialem na czas instalacji czytnik kart. Niby smieszna pierdoła czytnik a zachodziłem w głowę co jest.
  • REKLAMA
  • #7 17867249
    paulex80
    Poziom 12  
    Problemem był sektor rozruchowy MBR, naprawiłem go w paragon hard disk manager i instalacja ruszyła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 10 na dysku SSD oraz HDD, napotykając komunikat o błędzie "Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejącej". Sugerowane rozwiązania obejmują zmianę nośnika instalacji (np. z pendrive'a na zewnętrzny napęd DVD), sprawdzenie typu partycji (MBR vs GPT) oraz usunięcie istniejących partycji. Użytkownik odkrył, że problemem był sektor rozruchowy MBR, który naprawił za pomocą Paragon Hard Disk Manager, co umożliwiło pomyślną instalację. Dodatkowo, zauważono, że czytnik kart SD mógł powodować problemy podczas instalacji, co potwierdzono poleceniem diskpart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA