logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - podczas instalacji "nie mogliśmy utworzyć nowej partycji "

mobo 21 Paź 2022 21:58 8754 5
REKLAMA
  • #1 20246899
    mobo
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Podczas instalacji Win10 utknąłem właśnie na błędzie jak w tytule.

Dysk Crucial MX500 nowy, SMART w Crystal jest jak najbardziej w porządku.
    Na tym dysku pod Win7 normalnie można tworzyć partycje zapisywać dane itp wszytko gra. Partycjonowanie MBR.
    Partycje pousuwane, wybieram to nieprzydzielone miejsce i dostaję błąd jak w tytule. Tworzyłem partycje w ramach testu też błąd ten sam.
    Instalka pobrana z Microsoftu wersja najnowsza. Pierwszy raz się z tym spotykam podczas instalacji Win10. Ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 20246985
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    mobo napisał:
    Instalka pobrana z Microsoftu wersja najnowsza.

A czym (jakim programem) obraz iso wypalony?
    Gdzie i jak to iso nagrane?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20247094
    mobo
    Poziom 13  
    Więc pen zrobiony Rufusem nie odpala instalatora, tylko grzęźnie na migającej kreseczce. A z Rufusa korzystałem wielokrotnie i na pewno wiem co robię. Za to startuje jak pena zrobię Ventoy i startuje moje ISO w trybie WIMBOOT Mode. W normalnym trybie tez pojawia się tylko migająca kreska tak samo jak przy Rufusie. O co tu "kaman" ?
    Co do GPT ja nie mam UEFI to nie zabootuje takiego dysku jak by instalacja się powiodła. Czy może się mylę? Płyta to https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h61m-s2-b3rev_10
    Od razu dodam że zasilacz nie jest z czarnej listy :) Chieftec Iarena 500w
  • REKLAMA
  • #6 20247360
    mobo
    Poziom 13  
    artaa napisał:
    Pendrive robi się narzędziem MS
    MediaCreationTool22H2.exe
    https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Nie spotkałem sytuacji aby na sprawnym komputerze ze sprawnym dyskiem, nie zainstalował się z tak zrobionego pendrive...

Ok wypróbuje no narzędzie od MS i dam znać.

Dodano po 6 [godziny] 54 [minuty]:

Problem rozwiązałem. System pięknie śmiga :-) Wiecie co zrobiłem?? Zamiast najnowszej wersji 22 zrobiłem Rufusem pena z wersją 21. Po chwili migania kursora odpalił instalator i winda 10 normalnie się zainstalowała i śmiga na tym ssd aż iskry lecą :-)

Dopisek: sposób z MediaCreationTool od kolegi może też by zadziałał z najnowszą 22 ale już wczoraj miałem pobraną 21 i postanowiłem spróbować z Rufusem i działa. A ile ja nerwów wczoraj zjadłem szukając rozwiązania jak zainstalować ten system to tylko ja wiem. Coś musi być zmienione w instalatorze wersji 22 i na niektórych konfiguracjach widocznie nie zadziała. a może zadziała z MediaCreationTool ????
REKLAMA