logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo przygotować instalację pod klimatyzację typu split?

omaral 21 Maj 2018 10:30 2784 3
REKLAMA
  • #1 17232366
    omaral
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam
    Wykańczam mieszkanie i nie wiem czy będzie kiedykolwiek klimatyzacja ale na taką ewentualność chciałbym się przygotować.

Chodzi mi o klimatyzację typu split.
    Czy zasilanie musi być podłączone do jednostki zewnętrznej czy może być podłączone do jednostki wewnętrznej?

Chciałbym pociągnąć kabel od skrzynki rozdzielczej do miejsca gdzie może być jednostka wewnętrzna klimatyzacji - następnie zrobić tam puszkę i zostawić w tej puszce trochę kabla i na razie puszkę zatynkować.

Pytanie moje czy tak mogę zrobić?

Czy w przyszłości wystarczy otworzyć tą puszkę i połączyć jednostkę wewnętrzną z tym kablem co jest w puszcze a zasilanie od jednostki wewnętrznej puścić do jednostki zewnętrznej po przeciwległej stronie muru?

Gdzieś wyczytałem że jednostkę zewnętrzną można zasilać z jednostki wewnętrznej - prawda to?

Pytanie drugie - też ważne - gdybym w puszcze zostawił za mało przewodu lub gdybym musiał zasilanie poprowadzić na zewnątrz do jednostki zewnętrznej, to czy podłączenie jednostki wewnętrznej lub jednostki zewnętrznej z puszką za pomocą dodatkowego kawałka przewodu będzie rodziło jakiś problem?

Nie jestem elektrykiem i sam nie będę nic podłączał chciałbym tylko położyć kabel i chcę zaciągnąć języka czy taki pomysł ma sens.

Dodatkowo czy mógłby ktoś wskazać jaki przewód położyć - wyczytałem gdzieś że pod klimatyzację wystarczy przewód 3x2,5mm - prawda to?

Z góry dziękuję za informacje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17232537
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Przewód 3x2,5mm² w większości wypadków wystarcza dla domowych urządzeń. Zasilanie doprowadza się do jednostki zewnętrznej (przynajmniej ja tak miałem w swoim LG). Pomiędzy jednostkami prowadzi się przewód 4x1,5mm² dla zasilania jednostki wewnętrznej i komunikacji. Przewód może zostać w puszcze i można go będzie przedłużyć tym bardziej, że jeśli ma to być przewód na zewnątrz budynku to nie może to być YDY taki jak używany w instalacjach podtynkowych wewnętrznych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17233141
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Wszystko zależy od marki i modelu urządzenia. Niektóre jednostki zewnętrzne mają bezpiecznik dla jednostki wewnętrznej 3.15A Więc zasilanie z drugiej strony odpada chyba że bezpiecznik się usunie czego nie polecam. Moja propozycja, skoro znasz miejsce gdzie ma być jednostka wewnętrzna to tam puść przewód zasilający i wstaw puszkę podtynkowa. Idealnie będzie jak puszka będzie w prawym lub lewym dolnym rogu urządzenia i w przyszłości schowana pod urządzeniem.
  • #4 17260726
    omaral
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Tak uczyniono.
    Dzięki za odpowiedzi.
REKLAMA