logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stan nieustalony (metoda operatorowa) - czy mój tok rozwiązywania jest poprawny?

piotrekn95 21 Maj 2018 13:28 780 2
REKLAMA
  • #1 17232629
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam,

mam do rozwiązania obwód elektryczny, w którym przed komutacją przełącznik był w pozycji rozwartej. Mam wyznaczyć i(t), dla podanych napięć i wartości na schemacie:
    Stan nieustalony (metoda operatorowa) - czy mój tok rozwiązywania jest poprawny?1.jpg (1.22 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Stan nieustalony (metoda operatorowa) - czy mój tok rozwiązywania jest poprawny?3.jpg (1.2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Stan nieustalony (metoda operatorowa) - czy mój tok rozwiązywania jest poprawny?2.jpg (1.21 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Jak widać na notatkach wybrałem metodę operatorową a nie klasyczną. Swoje rozwiązania opierałem na przykładach ze zbiorów Bolkowskiego, Juszczyka a także wskazówek prowadzących TO.

Wyznaczam warunki początkowe, potem obliczam z potencjałów, dochodzę do momentu gdzie obliczoną mam wartość potencjału V, więc mnożąc to razy rezystancje w tej gałęzi powinienem otrzymać wartość i, którą potem korzystając z tabeli Laplaca przekształcę w postać czasową.

Sprawdzałem czy nie mam błędu obliczeniowego, ale czy ten tok rozwiązywania jest poprawny? Mam wrażenie, że za duże głupoty mi wychodzą już przy obliczaniu V.
  • REKLAMA
  • #2 17233109
    kaczorek2
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Dzień dobry. Równanie poprawne, obliczenia sprawdziłem, błędu nie znalazłem, więc wartość potencjału V raczej też poprawna, ale... na zdjęciu 3.jpg równanie na prąd - no ja znam inną wersję prawa Ohma :wink: . Chyba coś z rozpędu pomyliłeś. Dalej nie sprawdzałem.
  • #3 17233647
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Słusznie, dziekuje za wskazowke :)
REKLAMA