logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szybko przywrócić zasilanie po doziemieniu żyły w kablu YAKY 4x240mm2?

roni8828 25 Maj 2018 13:41 2640 23
  • #1 17239877
    roni8828
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Przygotowując się do egzaminu, napotkałem się na pytanie często zadawane przez komisje. " Szpital zasilany jest linią kablową YAKY 4x240mm2. Nagle jedna z żył dostaje doziemienie. Co należy zrobić by w jak najkrótszym czasie przywrócić zasilanie?"

Moja odpowiedź bylaby taka:
    Należałoby zbadać, która z żył jest doziemiona poprzez pomiar np. rezystancji izolacji na obydwu końcach kabla. Można użyć generatora udarowego do zlokalizowania miejsca uszkodzenia izolacji kabla, ale czy to będzie najszybsza metoda? Jest to dość czasochłonne ze względu na wykopy.

Jakie jest wasze zdanie?

pozdrawiam
    Emil
  • #2 17239934
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Domyślam się że autor zadania zakłada że żyła doziemiona jest znana. Wg mnie chodzi o to że należy zmienić funkcję żył i ta doziemiona ma być PENem. Ale tylko zgaduje - ja bym tak odpowiedział.
    Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 17239944
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    I tak byś zostawił na wieki wieków? Przecież doziemiona żyła po czasie skoroduje i utraci ciągłość, a teraz będzie to PEN. Panu podziękujemy.

Pytanie jest podchwytliwe, nie bez przyczyny chodzi o szpital, który przy uszkodzonej jednej linii nie przestaje działać bo jest zasilany dwu- a częściej wielostronnie. Ten kabel, który teraz przeszedł do rezerwy i tak trzeba zlokalizować, odkopać i naprawić. Nie ma szybszej metody niż ta, którą podał Autor.
    Pytanie ma na celu wyłapanie miłośników sztukaterii. Jeden już się złapał. ;)
  • #4 17240025
    roni8828
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie zdziwiłbym się gdyby komisji chodziło właśnie o zamianę żył. Taka odpowiedź pokazuje również funkcjonalność sieci TNC. Pytanie raczej teoretyczne niż praktyczne.
    Osobiście zgadzam się ze użytkownikiem Zbych70.

Również przyszło mi na myśl dwustronne zasilanie, tandem agregat - UPS do podtrzymania ciągłości zasilania przy przełączeniu zasilania z drugiej linii, ale warto mieć coś w zanadrzu.
  • #5 17240027
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    roni8828 napisał:
    Szpital zasilany jest linią kablową YAKY 4x240mm2. Nagle jedna z żył dostaje doziemienie. Co należy zrobić by w jak najkrótszym czasie przywrócić zasilanie?"
    Znane z autopsji. Przełączyć zasilanie na inną linię zasilającą i wykonać lokalizację uszkodzenia wraz z naprawą kabla.

P.S. Miałem kiedyś podobny przypadek - przy próbie rezystancji izolacji uszkodzenie stwierdzono w kilu miejscach - kilka wstawek. Poza tym wyszły kwiatki, które wyjść nie powinny a samo usunięcie niesprawnej linii trwało ponad tydzień .
  • #6 17240035
    zbich70
    Poziom 43  
    JohnySpZOO napisał:
    Przełączyć zasilanie na inną linię zasilającą

O ile wcześniej nie zrobiła tego automatyka SZR.
    Wtedy trzeba się zastanowić dlaczego tego nie zrobiła, albo dlaczego jej nie ma (w szpitalu!).
  • #7 17240053
    JohnySpZOO
    zbich70 napisał:
    JohnySpZOO napisał:
    Przełączyć zasilanie na inną linię zasilającą

O ile wcześniej nie zrobiła tego automatyka SZR.
    Wtedy trzeba się zastanowić dlaczego tego nie zrobiła, albo dlaczego jej nie ma (w szpitalu!).
    W wielu starych szpitalach automatyka nie raz trzyma się na wciśniętych 'klinach' bo szpitale nie mają kasy na drogie naprawy. Nie raz automatykę należy załączać manualnie, nawet poprzez wykonanie mostków, bo aparat jest uszkodzony.
    Czasami się zdarza, że osoba znająca kwiatki w instalacji jest tylko jedna na cały szpital - w razie awarii jest wzywana inna osoba z innej zmiany. Szpitale, te stare, w Polsce, mają opłakaną infrastrukturę.
    Ot taki czarny scenariusz, widziany okiem realiów z kilku szpitali, na których coś robiliśmy - nie mówię, że to standard w każdym szpitalu, ale szara rzeczywistość, którą niestety miałem możliwość widzieć przy inwentaryzacjach czy na wykonawstwie.
  • #8 17240089
    arcyimperator
    Poziom 14  
    zbich70 napisał:
    I tak byś zostawił na wieki wieków? Przecież doziemiona żyła po czasie skoroduje i utraci ciągłość, a teraz będzie to PEN. Panu podziękujemy.

Pytasz i sam odpowiadasz za mnie i jeszcze komentujesz tą domyślną odpowiedź. Nieładnie.

zbich70 napisał:
    Pytanie ma na celu wyłapanie miłośników sztukaterii. Jeden już się złapał. ;)

Tak dokładnie, tak. Zalecam zasilanie szpitali doziemionymi uszkodzonymi żyłami, swoją drogą tą 240mm^2 to za dużo, 4 x 2.5 wystarczy, szwagier tak ma i jest git a jest lekarzem więc w szpitalu też będzie ok.

A tak serio, łopatologicznie dla Ciebie:
    - to jest pytanie na egzaminie a nie realna sytuacja.
    - w tytule wątku jest sieć TN. Przewód jest 4 x. Chyba należy się spodziewać że nie wykryto by doziemienia żyły PEN. Czyli jest zwarcie żyły fazowej z ziemią.
    - "Szpital zasilany jest linią kablową YAKY 4x240mm2" a nie "szpital, (...) jest zasilany dwu- a częściej wielostronnie"
    - "Co należy zrobić by w jak najkrótszym czasie przywrócić zasilanie" - a ty filozofujesz że zasilanie cały czas jest bo to szpital i zasilanie nie padło. W rzeczywistości, w Polsce zapewne by tak było, ale przypominam - to jest egzamin a nie życie, a pytanie mówi o przywróceniu zasilania.
    - "w jak najkrótszym czasie przywrócić zasilanie" - j.w. Jest zasilanie czy go nie ma?

Pozdrawiam
    P.S. być może Autor kiedyś nam odpowie kto był bardziej domyślny:)
  • #9 17240114
    zbich70
    Poziom 43  
    arcyimperator napisał:
    P.S. być może Autor kiedyś nam odpowie kto był bardziej domyślny:)

Wybacz "guru elektroenergetyki", że nie dostrzegłem twojego jakże wysublimowanego sarkazmu i ironii.
    Sugeruję jednak, żebyś powstrzymał się od tego w dziale Elektryka Instalacje i Sieci.
    Tu piszemy poważnie.
    Zajmij się może mikrokontrolerami.
  • #10 17240200
    arcyimperator
    Poziom 14  
    zbich70 napisał:
    Wybacz "guru elektroenergetyki", że nie dostrzegłem twojego jakże wysublimowanego sarkazmu i ironii.

W poście #2 nie było sarkazmu ani ironii. Był wpoście #8 (mało wysublimowany) a w poście #9 odpowiadasz że go nie widzisz. Trochę to mało logiczne.
    Zgłosiłem Twoje posty jako złośliwe.

Niestety nie odniosłeś się merytorycznie do mojej wiadomości. Jeszce raz zwracam uwagę co napisał autor:
    "Przygotowując się do egzaminu, napotkałem się na pytanie często zadawane przez komisje"
    a nie:
    "Koledzy mamy przywrócić zasilanie w szpitalu bo żyła sie doziemiła, jak to zrobić ?"

Cytat:

"Moderowano przez Krzysztof Reszka:
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika. "

roni8828 napisał:
    dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie zdziwiłbym się gdyby komisji chodziło właśnie o zamianę żył. Taka odpowiedź pokazuje również funkcjonalność sieci TNC.

Moja wiadomość wnosi odpowiedź na pytanie Autora (nikt nie podał szybszej metody przywrócenia zasilania), nie jest niebezpieczna (to jest egzamin teoretyczny przypominam), i nie wprowadza w błąd )

Sugeruję mniej kolesiostwa a więcej obiektywizmu przy moderacji :D
  • #11 17240227
    zbich70
    Poziom 43  
    arcyimperator napisał:
    W poście #2 nie było sarkazmu ani ironii.

Aha, czyli jednak na serio proponujesz użycie doziemionej, nadpalonej żyły jako PEN.

Widziałeś kiedyś skutki doziemionej żyły fazowej?
    Wiesz jaka jest degradacja izolacji żyły i powłoki i -co najgorsze- samej żyły ?
    I to goowno chcesz użyć jako PEN?? Zlituj się, człowieku...
  • #12 17240261
    arcyimperator
    Poziom 14  
    zbich70 napisał:
    Aha, czyli jednak na serio proponujesz użycie doziemionej, nadpalonej żyły jako PEN.

Nie. Nie napisałem tak. W treści zadania nie jest stwierdzone że żyła jest nadpalona.
    Zasugerowałem jedynie odpowiedź autorowi na egzaminie teoretycznym. W TEORII możemy założyć że żyła jest nieuszkodzona (poza doziemieniem).

Napiszę jeszcze dla wyjaśnienia: w REALNEJ sytuacji moje rozwiązanie z postu #2 jest fuszerką i niezgodne choćby z zdrowym rozsądkiem. Na egzaminie zaś autor pokaże że zna sieć TN.
  • #13 17240263
    JohnySpZOO
    zbich70 napisał:
    arcyimperator napisał:
    W poście #2 nie było sarkazmu ani ironii.

Nadpalona/uszkodzona żyła przy niedużym obciążeniu uszkodzi pozostałe żyły szybciej niż Ci się zdaje, arcyimperator - grzanie się żyły/iskrzenie. Dlatego owo rozwiązanie jest dla mnie zupełnie błędne - nie tędy droga. Lepszym argumentem było by wyłączyć ten kabel z eksploatacji i wynająć agregat przewoźny na czas naprawy kabla, jeżeli zasilanie jest z jednego źródła.

Poza tym jeżeli rozmawiamy serio do gdy uszkodzony kabel będzie ułożony w rurze czy zabezpieczony jakąś kamionką to życzę powodzenia w szukaniu uszkodzenia czy nawet namierzeniu kabla - echo. Wyjątkiem może być lekka zima i opad śniegu - wtedy będziesz od grzania się kabla w miejscu jego uszkodzenia miał roztopiony śnieg, co nie jest jednoznaczne z tym że akurat w tym miejscu jest uszkodzenie. Poza tym trzeba znać trasę prowadzenia kabla co w wielu przypadkach jest na gębę - jedno na papierze, drugie w terenie.
  • #14 17240289
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Wysłaliśmy post w tym samym czasie -moje wyjasnienia powyżej.
    Oczywiście że masz rację w 100% jeśli chodzi o sytuację realną -ja piszę o teorii.
  • #15 17240296
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    arcyimperator napisał:
    Moja wiadomość wnosi odpowiedź na pytanie Autora (nikt nie podał szybszej metody przywrócenia zasilania), nie jest niebezpieczna (to jest egzamin teoretyczny przypominam), i nie wprowadza w błąd )
    Sugeruję mniej kolesiostwa a więcej obiektywizmu przy moderacji

Kolega zostawi sobie te uwagi dla siebie.
    Kabel ma miec odpowiednie parametry stanu izolacji i koniec, tym bardziej że to szpital.
    Odpowiedzią na pytanie egzaminatora jest przełączenie zasilania na kabel rezerwowy lub zasilanie rezerwowe. Co jest wymogiem prawny w przypadku takich obiektów. Zapewne odbędzie się to samoczynnie poprzez SZR po awaryjnym wyłączeniu tego uszkodzonego kabla. Z kablem poradzi sobie pogotowie energetyczne w kilka godzin.
  • #16 17240417
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Okej trochę moje niedopatrzenie -autor napisał że przygotowuje się do egzaminu ale nie napisał do jakiego i będzie pytany przez komisję - oczami wyobraźni zobaczyłem studenta który uczy się do egzaminu ustnego na Politechnice.
    Wtedy takie akademickie rozważania jak moje mają sens. Natomiast w przypadku egzaminu na Świadectwo Kwalifikacji takie odpowiedzi są oczywiście całkowicie błedne i bez sensu, co z resztą pośrednio przyznałem już w poście #12

Pozdrawiam
  • #17 17241019
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Kluczowe są szpital i jak najszybciej. Jak to pytanie na UB to odpowiedź pewnie brzmi - nic. Bo wg rozporządzenia szpital ma mieć własne źródło zasilania. Te pytania są układane tak, że znajdujemy wyjątek czy jakiś szczególny przypadek i dorabiamy do niego pytanie :)
    BTW to może ja dorzucę pytanie, o którym słyszałem, że padło na egzaminie na UB:
    Jaki jest minimalny przekrój przewodu uziemiającego?
  • #18 17241034
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    zbich70 napisał:
    Do czasu wymiany kabla.
    W kilka dni żyła 240mm2 nie skoroduje.
    Nieprędko skoroduje.
    Szpital jest zasilany z dwóch linii.
    Można od razu wymieniać kabel.
    Taka odpowiedź jest poprawna.
  • #19 17241132
    zbich70
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:

Od razu wymieniać cały kabel przy pojedyńczym doziemieniu?
    Wystarczy wstawka i dwie mufy lub przy nieuszkodzonej żyle odtworzenie izolacji.
  • #20 17241230
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    CYRUS2 napisał:
    zbich70 napisał:
    Od razu wymieniać cały kabel przy pojedyńczym doziemieniu ?
    Nie łap mnie za słówka - naprawiać pasuje ?
  • #21 17241398
    JohnySpZOO
    revolt napisał:
    BTW to może ja dorzucę pytanie, o którym słyszałem, że padło na egzaminie na UB:
    Jaki jest minimalny przekrój przewodu uziemiającego?
    Z tego co pamiętam bez zaglądania do książki to:
    - dla taśmy FeZn 90-100mm2, 100mm2 na bank bednarka układana w ziemi.
    - dla taśmy Cu 50mm2,
    grubość min. 3mm.
    Inna forma materiału typu pręt to były bodajrze inne przekroje dla FeZn.

Zdałem?

P.S. Przyjadę do domu to aż z czystej ciekawości sprawdzę :D :D :D

Proszę trzyma się tematu.
    Moderator Krzysztof Reszka.
  • #22 17241464
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    A może odpowiedź jest bardziej skomplikowana... bo gdyby wziąć połączenie GSU z uziomem to w domkach projektanci nie rysowaliby LGY czy YKY 1x16mm... chyba, że połączenie GSU ->uziom to nie połączenie uziemiające... Na logikę powiedziałbym, że przekrój taki aby maksymalny prąd zwarciowy (obliczeniowy) nie powodował degradacji połączenia, a z drugiej strony aby jego wytrzymałość mechaniczna zapewniała bezpieczną eksploatację...

UB nie mam... a tam gdzie kończy się logika zaczynają się przepisy... zatem postoję - popatrzę ;)

Proszę trzyma się tematu.
    Moderator Krzysztof Reszka.
  • #23 17244732
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    pol102 napisał:
    UB nie mam... a tam gdzie kończy się logika zaczynają się przepisy... zatem postoję - popatrzę

No więc poprawna odpowiedź brzmiała podobno - minimum taki sam przekrój jak żyła fazowa.I w pytaniu chodziło o przekrój PENa. Jaki był tok myślenia przy układaniu tego pytania to jest dla mnie wielka tajemnica. To tak odnośnie pytań, gdzie najważniejsze jest zgadnąć co autor miał na myśli.
  • #24 17245024
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    revolt napisał:
    Kluczowe są szpital i jak najszybciej.

Ale teraz w energetyce "rządzą" wskaźniki SAIDI i SAIFI, a szpital to tylko jeden odbiorca więc nie trzeba się spieszyć. W pierwszej kolejności trzeba przywracać zasilanie na ogródkach działkowych i zespołach garaży osiedlowych, bo tam jest dużo odbiorców. Ogródki działkowe są nieraz sto razy ważniejsze niż szpital.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem przywracania zasilania w szpitalu zasilanym kablem YAKY 4x240mm2 po doziemieniu jednej z żył. Uczestnicy sugerowali różne metody, w tym lokalizację uszkodzenia poprzez pomiar rezystancji izolacji oraz wykorzystanie generatora udarowego. Wskazano, że w przypadku uszkodzenia żyły, kluczowe jest przełączenie zasilania na inną linię, co jest standardem w szpitalach. Podkreślono, że w teorii można rozważać zamianę funkcji żył, ale w praktyce takie rozwiązanie może być niebezpieczne. Wiele odpowiedzi odnosiło się do realiów infrastruktury szpitalnej, wskazując na problemy z automatyzacją i stanem technicznym instalacji. Ostatecznie, w kontekście egzaminacyjnym, podkreślono znaczenie znajomości sieci TN oraz odpowiednich procedur w sytuacjach awaryjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA