logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a3 8l 2002r - Temperatura nie osiąga 90 stopni

Zbyszek avu 25 Maj 2018 23:42 6756 7
REKLAMA
  • #1 17240971
    Zbyszek avu
    Poziom 2  
    a3 8l 2002 AVU temperatura wolno rośnie do 80 stopni później spada w okolice 70 i na postoju z czasem dobije do 90 wiatraki się załączają i z chwilą ich wyłączenia temperatura znów spada gdzieś w okolice 70-80 i tak zostaje termostat wymieniony .od czego to może być na climatronicu pokazuje mi to samo co na zegarach
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17330063
    klan
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Powiem tak szkoda na to czasu i zachodu u mnie po wymianie sondy padła grzałka sondy po pół roku.Trzeba było odciąć przewody zasilania do niej bo silnik na wolnych obrotach wariował.Z czujnikiem czteropinowym problemy psuł sie pobkilku miesiącach.To autko to dojczeexperyment tyle powiem.Wywaliłem termostat włożyłem bez grzałki tak że otwieranie 87 stopni przy 105 stopniach miałem bardzo niskie obroty na rozgrzanym silniku.
  • REKLAMA
  • #5 17330307
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 610
    Mam to samo auto. Eksperyment moim zdaniem udany, wyższa temperatura pracy (110 st) pozwala zmniejszyć spalanie. Mi pali 6,26l/100km z włączoną klimą (mierzone między tankowaniami na tym samym dystrybutorze).

A tutaj temat który może pomóc autorowi:
    Link
  • REKLAMA
  • #6 17330528
    klan
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    własnie z tym spalaniem to prawda przy tej temp silnika spalanie sie zmniejsza lecz nie na trasie niestety bovwtedy przy około 120 km temperatura utrzymuje sie na 90 st Impuls przez komputer na termostat jest ustawiony do jazdy płynnej i dynamicznej głębiej noga na gazie impuls na grzałkę termostatu się wydłuża.Ważnym czynnikiem przy tej temperaturze jest szczelny układ chłodzenia
  • #7 17330662
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 610
    Tak, jak daje się w palnik to temperatura spada i mamy klasyczny silnik. Ja więcej jak 110 nie jadę (średnio 95-100). To auto do miasta i ma krótką skrzynie. Tak czy siak za temperaturę odpowiadają cztery elementy i warto zadbać aby cały układ chodził jak fabryka. Wszystko jest ładnie opisane w podanym przeze mnie wyżej temacie. Skoro komp pokazał błąd wentylatora to niech autor sprawdzi moduł sterowania wiatrakami oraz bezpiecznik od wiatraków który jest nad akumulatorem (ja miałem wypalony styk i nie działała mi klima)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Audi A3 8L z 2002 roku zgłasza problem z temperaturą silnika, która nie osiąga 90 stopni, a zamiast tego oscyluje między 70 a 80 stopniami. Po wymianie termostatu i czujnika temperatury, komputer pokazał błąd wentylatora. Użytkownicy sugerują sprawdzenie czujnika temperatury, modułu sterowania wentylatorami oraz bezpiecznika. Wskazują również na znaczenie szczelności układu chłodzenia oraz na wpływ temperatury na spalanie paliwa. Wymiana termostatu na model bez grzałki może poprawić temperaturę pracy silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA