logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A3 8l 1.6 i nie osiąga właściwej temperatury pracy - termostat wymieniony

tobi202 01 Lut 2019 02:33 4836 3
REKLAMA
  • #1 17746350
    tobi202
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, samochód wcale nie grzeje. Wskazówka pokazuje 60 stopni caly czas, przy przytrzymaniu 3k obrotóe na luzie maksymlanie wedruje na 70-80 i po jakiejs chwili spada na 60 i tak w kolko.Wymieniany był termostat i czujnik temperatury. Przed wymianą czujnika auto nawet jakby się przegrzewało, samo dodawalo gazu, gasło itd. Po wymianie problem minął, ale teraz nic nie grzało, wiec wymieniłem termostat i nadal to samo. Oba węże gorące więc nwm, a silnik jak sie dotknie ręką po przejechaniu dluzszego odncinka zimny, jest cieply od gornej i dolnej części patrzac na wporst(nie z góry)
    A w środku grzeje normlanie ciepło :/
    Nie wiem co robic, na razie oddam czujnik na gwarancje ale jak to nie pomoze to nie wiem..
    Co moze byc problemem,czy sens jest wymieniac ten czujnik?
  • REKLAMA
  • #2 17746391
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    Bardziej stawiałbym na badziewny termostat lub zapowietrzony układ i w najgorszym wypadku uszczelkę pod głowicą uszkodzoną i problem z powietrzem w układzie nie do opanowania .
  • REKLAMA
  • #3 17747155
    tobi202
    Poziom 7  
    I tak na wszelki wypadek dałem czujnik na gwarancję/Spróbuję też odpowietrzyć,otworzyć wlew płynu i uruchomić silnik jak pójdą bąble znaczy zapowietrzony...
    Co do uszczely to nie wiem,w zbiorniczku wyrównawczym nie ma oleju(ale to nie jedyna oznaka) zobaczę też poziom płynu czy nie ucieka.Bardzo dziwna sytuacja ,pojechałem do mechanika powiedział że termostat,termostat wymieniony i nadal to samo...
    Po wymianie czujnika,odpowietrzeniu układu,wybiorę się jeszcze raz do mechanika w celu analizacji uszczely
    Dziękuję za aktywność,pozdrawiam :)

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Dobra,zamykam wątek,ponieważ winny był czujnik temperatury.Nowy a jednak wadliwy,stary został wysłany na gwarancję a ja dostałem nowy. :)
  • #4 17747380
    tobi202
    Poziom 7  
    I tak na wszelki wypadek dałem czujnik na gwarancję/Spróbuję też odpowietrzyć,otworzyć wlew płynu i uruchomić silnik jak pójdą bąble znaczy zapowietrzony...
    Co do uszczely to nie wiem,w zbiorniczku wyrównawczym nie ma oleju(ale to nie jedyna oznaka) zobaczę też poziom płynu czy nie ucieka.Bardzo dziwna sytuacja ,pojechałem do mechanika powiedział że termostat,termostat wymieniony i nadal to samo...
    Po wymianie czujnika,odpowietrzeniu układu,wybiorę się jeszcze raz do mechanika w celu analizacji uszczely
    Dziękuję za aktywność,pozdrawiam :)

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Dobra,zamykam wątek,ponieważ winny był czujnik temperatury.Nowy a jednak wadliwy,stary został wysłany na gwarancję a ja dostałem nowy. :)

Dodano po 34 [sekundy]:

Wadliwy był czujnik temperatury,sam do tego doszedłem
REKLAMA