logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI B350 PC MATE - Zawiesza się w grach Sniper GW3, Far Cry 3

marcin0313 01 Cze 2018 11:30 930 9
REKLAMA
  • #1 17252063
    marcin0313
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam mam dziwny problem bo komputer mi się zacina w grach tak że nawet reset nie pomaga brak jakiegokolwiek bluescrena jest tylko dźwięk ciągły ale zacina się w kilku tytułach dziwne bo temperatury są ok nawet wiatraczki zamocowałem ale nic nie daje.

Mój zestaw to

MSI B350 PC MATE
    Ryzen 1600 chłodzenie BOX procesor nie podkręcona
    RX470 4GB STRIX Gaming
    RAM 16 GB 2X 8GB GOOD RAM GoodRam IRIDIUM DDR4 2400 CL15
    zasilacz
    Modecom MC-500-G90 GOLD

Opiszę dokładnie problem
    Problem występuje w grach Sniper: Ghost Warrior 3 i Far cry 3 i Ancestors Legacy w różnych miejscach tak że zagram kilka minut z tym że w far cry 3 na dx9 problemu nie ma
    myślałem że to karta ale u kolegi działa normalnie w dx11
    dodam że ten sam problem występuje na innej płycie którą miałem
    MSI A320M Pro-VD-S
    testowałem pamięć ram i nic nie wykryło podpinałem po jednej kości i to samo się zawiesza
    wcześniej miałem zasilacz Chieftec CFT-560A-12S i też ten sam problem,
    instalowałem windows 7 na nowo na innym dysku i tak samo.
    Testowałem programem OCCT 4.5.1 w stresie przez 30 minut i się nie zresetował.
    w Wiedźmin 3 czy Nfs Payback działa normalnie.

Bardzo proszę o pomoc może to wina biosu albo coś się gryzie ale co ?
  • REKLAMA
  • #2 17252162
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Pobierz i uruchom HWinfo w trybie Sensors Only i włącz logowanie do pliku (karteczka w prawym dolnym rogu).
    Uruchom test PowerSupply w OCCT na 30minut.
    Zamieść logi.

Następnie uruchom HWinfo ponownie w trybie Sensors Only i włącz logowanie do pliku (karteczka w prawym dolnym rogu)."
    Pograj w "zawieszające" gry i wrzuć logi.

Warto zaktualizować BIOS.
  • REKLAMA
  • #3 17252307
    marcin0313
    Poziom 13  
    Witam dziękuje za odpowiedź dodaję załączniki jeden to test w programie i w grze
    a drugi to filmik dodałem go ponieważ na windowsie 10 troszkę inaczej to wygląda bo się wyłączył monitor ale dźwięk z gry nadal był za pierwszym razem jak wcisnąłem przyciski na klawiaturze to dźwięk był podobny taki ciągły ale na 3 sekundy potem już tak jak na filmiku.]Link[/url]
    Lecz nadal reset nie pomaga tylko trzeba kompa wyłączyć przyciskiem power
    Załączniki:
    • VID_20180601_140127.mp4 (20.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • test.rar (114.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17252848
    marcin0313
    Poziom 13  
    Ok wstawiam z tego co widzę to coś dyskiem na system jest napisane Uwaga ale już inny dysk testowałem sam jeden dysk z sytemem i z grą i było to samo więc obstawiam że to nie wina dysku skoro w directx9 far cry 3 działa normalnie MSI B350 PC MATE - Zawiesza się w grach Sniper GW3, Far Cry 3MSI B350 PC MATE - Zawiesza się w grach Sniper GW3, Far Cry 3MSI B350 PC MATE - Zawiesza się w grach Sniper GW3, Far Cry 3
  • #6 17253162
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    SEAGATE do wymiany.
    Smasung-sprawdź kabel Sata i poprawność podłączenia. Zgłasza błędy CRC.
    Tak samo WD też zgłasza błędy CRC. Kabel sata do sprawdzenia.
    Po tych zabiegach monitoruj parametr C7 czy nie wzrasta na WD i SAMSUNG. Jeśli wzrasta to albo kable SATA do wymiany, albo uszkodzone wejście SATA w płycie głównej.

Zakładam, że część gier masz na dysku SEAGATE tak samo jak system. Stąd mogą brać się takie anomlie. Druga sprawa to masowe błędy CRC też nie napawają optymizmem.
  • REKLAMA
  • #7 17253169
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Dysk ST500LM012 posiada relokowane sektory (05). Nie nadaje się na żadne ważne dane a tym bardziej na system.

W dysku Samsunga wysoki parametr (C7). Problemy z transmisją dysk-płyta. Wymień taśmę sygnałową na nową. Po wymianie parametr nie zmniejszy się do zera, lecz nie będzie wzrastał.

W dysku WD również taśma do wymiany.
  • REKLAMA
  • #8 17253322
    marcin0313
    Poziom 13  
    No jak już co to kable jedynie mogą być uszkodzone bo płyta główna jest nowa i jest to druga płyta więć odpada na uszkodzone wejście po za tym były by problemy z innimi grami a jest ich z 15 zainstalowanych na dysku samsunga. Na tym dysku segate mam tylko Systemy i tylko programy są na nim po za tym miałem inny dysk do przetestowania i na nim testowałem sytem i grę i też tak było sprawdzę kable bo posiadam 2 nowe choć w to wątpie że pomoże ale dzięki napiszę potem.czy coś pomogło.
  • Pomocny post
    #9 17253329
    Mac!
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Ja też myślę, że to nie wina dysku bo ilość sektorów niestabilnych masz 0. Ale tak dysk powoli musisz wymieniać na inny. Skoro twój problem dotyczy kilku ze wskazanych gier i nie wysypuje się na OCCT to może to kwestia sterowników do grafiki? Tu może coś się gryzie. Odinstaluj te i zmień na jakieś starsze np takie dostarczone z płytą CD od producenta i zobacz co się stanie....
  • #10 17253547
    marcin0313
    Poziom 13  
    Witam zrobiłem tak zmieniłem taśmy SATA i zainstalowałem sterowniki z płyty tak jak pisał Mac! i stał się cud komp się nie zawiesza w tych grach wcześniej instalowałem sterowniki starsze ale nie aż tak jak te co są na płycie tak więc wina sterowników.

Testowałem na Windowsie 7 i wszystko działa na sterwnikach Non-WHQL-Win7-64Bit-Radeon-Software-Crimson-16.11.4-Nov15
    z tymi sterownikami i poprzednimi wszystko jest ok nie wiem oo których jest ten problem wiem mniej więcej że wcześnie instalowałem któryś z tych i już problem występował
    Crimson ReLive Edition 17.2.1 Optional 2/13/2017
    Crimson ReLive Edition 17.1.2 Optional 2/8/2017
    Crimson ReLive Edition 17.1.1 Optional 1/17/2017
    Crimson ReLive Edition 16.12.2 1/9/2017
    Crimson ReLive Edition 16.12.2 Optional 12/20/2016

Na windowsie 10 z nowymi sterownikami jest te błąd.

EDIT
    Wina leży po stronie sterowników od AMD. Wszystko działa na sterownikach Radeon-Software-Crimson-16.11.4-Nov15.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zacinaniem się komputera w grach Sniper: Ghost Warrior 3, Far Cry 3 i Ancestors Legacy, mimo że temperatury są w normie. Zestaw komputerowy obejmuje płytę główną MSI B350 PC MATE, procesor Ryzen 1600, kartę graficzną RX470 4GB STRIX Gaming oraz 16 GB RAM. Problemy występują w różnych miejscach gier, a reset nie pomaga. Po testach RAM i zasilacza, użytkownik podejrzewał dyski twarde. Analiza SMART wykazała błędy CRC w dyskach Seagate, Samsung i WD. Po wymianie kabli SATA oraz zainstalowaniu starszych sterowników z płyty głównej, problem z zacinaniem się gier został rozwiązany, co wskazuje na konflikt z nowymi sterownikami AMD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA