logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmniejszyć tętnienie 350mV w przetwornicy step up?

kacpo1 01 Cze 2018 16:58 1236 5
REKLAMA
  • #1 17252553
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Witam.

Zamierzam zbudować sobie zasilacz. Z uwagi na dużą wydajność wybrałem przetwornice impulsowe. Znalazłem u chińczyków dosyć ciekawy moduł przetwornicy step up, ale jedyne co mnie martwi, to tętnienie wyjściowe na poziomie aż 350mV ! Jest jakiś sposób na jego eliminacje? Może wystarczy wymiana / dodanie kondensatorów ?

Jak zmniejszyć tętnienie 350mV w przetwornicy step up?
  • REKLAMA
  • #2 17252591
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Tętnienie powinno być podane dla maksymalnego obciążenia, więc w cale nie musi być tak źle. :!:
    Dodanie dławika i dobrych kondensatorów LowESR na pewno poprawi sytuację, samymi kondensatorami efekt może być połowiczny, tętnienia nie wynikają z samej małej pojemności wyjściowej ale niejako z konstrukcji (szybkości) przetwornicy i kontroli napięcia wyjściowego.
  • REKLAMA
  • #3 17253235
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    Zmieniając kondensatory na takie o lepszym ESR możesz uzyskać kilkukrotne zmniejszenie, ale jest też ryzyko niestabilności jeśli ESR będzie za mały, dodając filtr LC można tętnienia stłumić kilkadziesiąt albo nawet kilkaset razy i nie ma ryzyka zepsucia stabilności.
  • REKLAMA
  • #4 17253252
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    jarek_lnx napisał:
    dodając filtr LC można tętnienia stłumić kilkadziesiąt albo nawet kilkaset razy

Chyba nie do końca rozumiem filtry LC... Czy jeśli tętnienie mojej przetwornicy ma częstotliwość np. 500kHz , to każdy filtr dolnoprzepustowy który ma częstotliwość graniczną mniejszą od 500kHz będzie tłumił te tętnienia ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17253549
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    Cytat:
    Chyba nie do końca rozumiem filtry LC... Czy jeśli tętnienie mojej przetwornicy ma częstotliwość np. 500kHz , to każdy filtr dolnoprzepustowy który ma częstotliwość graniczną mniejszą od 500kHz będzie tłumił te tętnienia ?
    W porównaniu z dokładaniem samego kondensatora pojawia się jeszcze indukcyjność która wraz z kondensatorem tworzy dzielnik, stąd lepsze tłumienie. Stosunek reaktancji określa tłumienie. Dla częstotliwości kilkukrotnie wyższych od częstotliwości granicznej filtru tłumienie pojedynczego ogniwa LC rośnie z kwadratem stosunku częstotliwości, później ESR ogranicza nachylenie charakterystyki z 40dB/dek do 20dB/dek.

Przykładowo dla filtru o fg=50kHz częstotliwość 500kHz będzie tłumiona 100x (40dB), a 5MHz teoretycznie 10000x (80dB) w praktyce tej drugiej wartości nie uzyskasz bo zarówno ESR kondensatora jak i pojemność międzyzwojowa cewki spowodują że tłumienie wysokich częstotliwości będzie o wiele słabsze
REKLAMA