logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Dwa dwuzdrożne głośniki i subwoofer pasywny.

Maciek Sz.12 02 Cze 2018 12:38 29019 9
REKLAMA
  • #1 17253805
    Maciek Sz.12
    Poziom 4  
    Ocena: 14
    Witam! Czytałem poprzednie posty ale było takiej sytuacji jak u mnie. Posiadam wzmacniacz 4 kanałowy i chciałbym do niego podpiąć dwie dwudrożne kolumny (6 ohm każdy głośnik) oraz subwoofer pasywny 4 ohmy. Na necie znalazłem schemat według którego zrobiłem takie połączenie jak poniżej. Czy jest to dobre rozwiązanie, czy lepiej jakoś innaczej połączyć te głośniki?
    Subwoofer 4 ohmy może być bo na wzmacniaczu jest info: "Minimum 4 ohm loads must be connected and loudspeaker terminals a and b are series-coupled".
  • REKLAMA
  • #2 17253959
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    Maciek Sz.12 napisał:
    Posiadam wzmacniacz 4 kanałowy

Śmiem wątpić. Typ poproszę?
  • #3 17254033
    Maciek Sz.12
    Poziom 4  
    nikko na-690
  • REKLAMA
  • #4 17254086
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    To że na wzmacniaczu są 4 pary zacisków głośnikowych nie oznacza że jest 4-kanałowy, takie rzeczy to w car-audio. Co to za kolumny, mają dwie pary zacisków do podłączenia? Fajny wzmacniacz szkoda by było żeby się uszkodził.
  • #5 17254211
    Maciek Sz.12
    Poziom 4  
    Cytat:
    To że na wzmacniaczu są 4 pary zacisków głośnikowych nie oznacza że jest 4-kanałowy

No faktycznie :)

Kolumny to bliżej nie określone Sony (w ich specyfikacji pisze: High 60W, Low 140W), tak każdy głośnik w kolumnie ma osobne zaciski, czyli po dwie pary na kolumnę (jak na rysunku poglądowym).
  • #6 17254241
    osiniak75
    Poziom 35  
    Czyli kolumny są najprawdopodobniej bez zwrotnicy, podłączając je w tej konfiguracji ryzykujesz uszkodzeniem wzmacniacza oraz spaleniem głośnika wysokotonowego.
  • REKLAMA
  • #7 17254287
    Maciek Sz.12
    Poziom 4  
    Ok, to jak powinienem je podłączyć? Póki co nie będę kupował innych głośników. Pojutrze mam "domówkę" idzie to jakoś w miarę sensownie podłączyć i odpalić? (tylko żeby "odpalić" nie było dosłownie). A za jakiś czas jak uzbieram kasę to kupię sobie jakieś Altusy.
  • REKLAMA
  • #8 17254325
    osiniak75
    Poziom 35  
    Najprościej będzie podłączyć wysokotonowy przez kondensator do niskotonowego, pojemność 2,2µF najlepiej suchy, można wstawić większy jeśli będzie za mało wysokich tonów.
  • #9 17255932
    Maciek Sz.12
    Poziom 4  
    Cytat:
    Najprościej będzie podłączyć wysokotonowy przez kondensator do niskotonowego, pojemność 2,2µF

W ten sposób, szeregowo?
    A co z subwooferem?
  • #10 17256211
    osiniak75
    Poziom 35  
    Wysokotonowy do niskotonowego równolegle przez kondensator, co do subwoofera to opcja taka że grają albo dwie kolumny( kanał L i P) albo jedna kolumna(kanał L) i subwoofer(kanał P). Ewentualnie możesz spróbować subwoofer podłączyć szeregowo z kolumną ale myślę że efekt będzie kiepski. Nie radzę podłączać dwóch kolumn równolegle pod jeden kanał bo przy głośniejszym graniu może nie wytrzymać końcówka mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz 4-kanałowy i chce podłączyć dwie dwudrożne kolumny (6 ohm) oraz subwoofer pasywny (4 ohm). W odpowiedziach zwrócono uwagę, że kolumny mogą nie mieć zwrotnicy, co stwarza ryzyko uszkodzenia wzmacniacza i głośników. Zalecano podłączenie głośnika wysokotonowego przez kondensator do niskotonowego oraz rozważenie różnych konfiguracji podłączenia subwoofera. Sugerowano, aby unikać podłączania dwóch kolumn równolegle do jednego kanału, aby nie przeciążyć wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA