logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa sieci Światłowodowej/LAN

mati_haker 05 Cze 2018 01:01 5397 7
REKLAMA
  • #1 17258883
    mati_haker
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, od kilku dni zastanawiam się nad budową prywatnego światłowodu który będzie przebiegał przez całą moją wieś. Potem chciałbym udostępniać Internet innym za opłatą, krótko mówiąc zostać lokalnym dostawcą internetu. Teraz mam pytanie, jak stworzyć konta aby dany użytkownik logował się do systemu za pomocą loginu i hasła. Jak kontrolować cały ruch? Transfery maksymalne pobieranie, wysyłanie. Od strony technicznej nie ma problemu, sieć będzie polegać na jednym światłowodzie gdzie zostanie podzielony za pomocą technologii CWDM, po czym dany kabel zostanie rozprowadzony na dany obszar. Jedynie potrzebuje speca który zna się od strony software
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17258906
    sewek1000
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Z tego co pamiętam jak pracowałem w lokalnej sieci Światłowodowej to idzie światło do centrali w centrali trzeba mieć Cały system zarządzania Siecią światłowodową który przydziela klientom PPoe i hasło dzięki którym ustala się przepustowość łącza a później Switcze zarządzalne światłowodowe i przydzielasz Ip do PPOE i tyle z kwesti teoretycznych, nie wiem czy nie musisz mieć jakiejś firmy pod to, pozwolenia, zagospodarowanie terenu itd, geodeta napewno nie jest to takie proste takto każda wieś by na światłowodach chodziła.
  • REKLAMA
  • #3 17258916
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Pomysł może i fajny, ale pamiętaj o tym że tutaj jest potrzebna własna działalność, rejestracja w UKE, pozwolenia na położenie światłowodu, opłata za słupy / kanalizację, do tego dochodzi opłata za łącze od dostawcy hurtowego na wstępie całe koszty sprzętu okablowania itd ...

Pytanie na koniec jest ile osób będzie zainteresowanych twoją ofertą, oraz ile ucieknie do wcześniejszego ISP po pierwszych 2 latach. Niestety zobacz sobie po forach ale ludzi którzy mają dość lokalnych ISP i po 2 latach męki z światłowodem (z takich bądź innych powodów) uciekają na ADSL od netii czy Orange. Ja osobiście planuję taką ucieczkę po raz 2gi.

Pamiętaj że deklaracji wstępnych będzie masa, a jak przyjdzie co do czego okaże się że nie zarobisz nawet na opłacenie miesięcznych kosztów twojego łącza. Inna sprawa to twoja wiedza i doświadczenie w temacie, a awarie to jest coś czego klienci nie lubią.
  • #4 17259203
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Szczerze widzę że chłopisko ma pomysł ale to tylko tyle.
    O reszcie tak w sumie nie ma pojęcia.
    Martwi się o zarzadzanie pytanie tylko czy wie co trzeba mieć aby taką działalność rozpocząć ?

Do zarządzania taka siecią są specjalistyczne urządzenia sieciowe niestety koszt taki urządzeń idzie w grube kPLN.
    Oczywiście można by coś takiego zrobić na jakimś linuxie (czytaj programowo) ale to raczej dla małej sieci kilkanaście góra kilkadziesiąt użytkowników.

Faktycznie ostatnio poprzez dofinansowania UE powstało wiele firemek lokalnych które coś tam tworzą i faktycznie wiele tych firm dość szybko bankrutuje.
    I jeszcze jak sobie chłopina wykombinowała CWDM i jeden światłowód :) i po problemie :)

Ludzie to se tak prosto kombinują kupie sobie u jakiegoś dostawcy Internet np. 100Mbps za kilka stów podzielę go na 50 i kasa będzie płynęła strumieniem.
    Takie pomysły to może i były dobre 20 lat temu no jeszcze 15 lat temu od bidy dziś ...
  • #5 17259288
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5397
    sewek1000 napisał:
    jak pracowałem w lokalnej sieci Światłowodowej to idzie światło do centrali w centrali trzeba mieć Cały system zarządzania Siecią światłowodową który przydziela klientom PPoe i hasło dzięki którym ustala się przepustowość łącza a później Switcze zarządzalne światłowodowe i przydzielasz Ip do PPOE i tyle z kwesti teoretycznych,

A czym zakończysz "światło" z drugiej strony?
    Trzeba dać klientowi jakieś urządzenie końcowe (koszty).

Inna kwestia, to zanim wbijesz przysłowiową łopatę w ziemię, to najpierw trzeba iść do sądu, dowiedzieć się do kogo należy każdy 1m2 ziemi w którym chcesz kopać, potem uzyskać sądowne zgody właścicieli, spadkobierców i Bóg wie kogo jeszcze na kopanie (za każdą sprawę i zgodę trzeba zapłacić, płacić dzierżawę albo spłacić spadkobierców gotówką) - to wszystko może potrwać KILKA LAT (wiadomo jak na wsi podchodzi się do kwestii prawnych i spadkowych a i spadkobierców trzeba szukać).

Następnie wykupić łącze od głównego oferenta - a to będą tysiące zł w skali miesiąca.
    Obsługa, serwis, wszelkie zgody formalne, zgody z gminy/miasta... - następna kasa.

W moim odczuciu samych formalności masz na KILKA LAT, a to JUŻ będzie "żarło" kasę bez jakiegokolwiek zwrotu czy amortyzacji, potem inwestycja (znowu kasa), podłączenie (kasa), wszystko robić samemu - zakładam tu czas rzędu minimum 5 lat i wydatki rzędu 100 tys zł na początek.
    A kiedy inwestycja się "uruchomi", w kalendarzu realnie będzie już rok 2025, a Ty będziesz finansowo na minusie z 250 tys zł i ZERO dochodu a Twoja sieć będzie liczyła 20 ludzi, bo w międzyczasie reszta zdeklarowanych zwieje do LTE (które też się rozbudowuje i przegoni Twój światłowód).

Tu nie chcę nikogo straszyć, ale tak jak wszyscy piszą, to pięknie wygląda jak masz POMYSŁ, potem realia wykonania i zaczynasz się zastanawiać "po co mi to było".
    W pojedynkę, bez GRUBEJ kasy nie ma co nawet marzyć by zaczynać.
    A jeśli faktycznie w pojedynkę i nie zależy Ci na czasie - to zaczynaj, tylko czy masz 500 tys zł na takie "lanie wody".

Przykład u mnie - budują wiadukt kolejowo-drogowy (a to wymagało kopania w ziemi) - teraz od 4 mc wszystko stoi, bo co koparka wykopie, to to co na mapkach nie zgadza się z tym co w ziemi, trzeba szukać właścicieli tego wszystkiego, nanosić na mapki realne zmiany PONOWNIE, lub nawet przekładać to co tam już jest bo inaczej się nie da - z miejsca się prawie nie ruszyli a już owa przeprawa będzie droższa o 200 tys zł z tego bałaganu.
  • REKLAMA
  • #6 17259298
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Widzisz w tym problem że kolega sobie myśli sobie ze sobie kupi za kila pln trochę światłowodu pod podwiesza na pałe.
    A dla niego głównym problemem jest to czy komp kupiony za parę stów wystarczy :)
    Pytania typu jak "stworzyć konta" i jak dzielić po prostu dużo mówią.
    Myślę że:
    Link
    Wyleje kubeczek wody ....
    Cen przykładów aktywnych urządzeń nie będę pokazywał.
    bo te zaczynają się od xx kPLN.
  • #7 17259301
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Też miałem taki pomysł. Jednak kubeł zimnej wody na głowę wyleli mi Koledzy z Trzepaka. Serdecznie Im za to dziękuję, bo mógłbym być z milionowym kredytem i nieopłacalną inwestycją.
    Jeśli masz jaja to w to brnij. Mi zabrakło odwagi.
    Przede wszystkim to jaką masz pewność, że ktoś od Ciebie to weźmie? Już Ci odpowiadam - żadną. Przejdź się po ludziach, a się okaże, że, np. z LTE Im dobrze.
    Śledź strony:
    https://cppc.gov.pl/
    https://sieciszerokopasmowe.com/
    http://www.telko.in/
    https://trzepak.pl/
    I się edukuj, bo coś czuję, że się rwiesz z motyką na księżyc.
  • REKLAMA
  • #8 17259599
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5397
    Kilka rzeczy mi się jeszcze przypomniało:
    mati_haker napisał:
    zastanawiam się nad budową prywatnego światłowodu który będzie przebiegał przez całą moją wieś

A zastanawiałeś się kto Ci tam na tej wiosce dla Ciebie do dalszej odsprzedaży zaoferuje łącze operatorskie na odpowiednim poziomie, bezpieczeństwie, wydajności i serwisowaniu?
    Przecież cały sprzęt do dalszej dystrybucji tego internetu też trzeba gdzieś umieścić, zasilić, wentylować, serwisować, doglądać, mieć do tego jakiś UPS który podtrzyma zasilanie linii podczas awarii prądu, może jakiś nawet agregat prądotwórczy - budynek (budowa lub wynajęcie), prąd (licznik lub budowa własnego przyłącza), koszty serwisu i części zamiennych, przeglądy - to wszystko kosztuje.
    I Kolega chce takie tysiące zł zainwestować dla internetu w jednej wiosce, gdzie będzie może nawet 100 chętnych ale nie dadzą ludzie za abo więcej niż 50 zł (bo drożej oferty nie sprzedasz)?
    Musiałbyś do tego dorzucić jeszcze tv, albo fon - tylko na wiosce na każdym domu wisi już antena SAT a fon komórkowy dziś no limit full za 30 zł można mieć.
    Na założenie, funkcjonowanie i zaopatrzenie sklepu stacjonarnego na dzień dobry potrzeba minimum 100 tys zł - tyle wydałeś i nie masz jeszcze żadnego wydrukowanego paragonu czy wystawionej faktury!, a gdzie to odzyskać, zacząć zarabiać i dalej się rozwijać?
    Gdybym osobiście miał na to wydać 250-500 tys zł i nie mieć pewności zwrotu - to lepiej do wpłacić na lokatę 12 mc nawet na ten zakichany 1% rocznie - bo samych odsetek będziesz z tego miał miedzy 3 a 5 tys zł ROCZNIE, a teraz to przemnożyć przez np. 5 lat!, a jeszcze ciągle masz ćwierć/pól bańki do wycofania z banku w każdej chwili.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa budowę prywatnej sieci światłowodowej w swojej wsi, z zamiarem świadczenia usług internetowych innym mieszkańcom. W dyskusji poruszono kwestie techniczne, takie jak konieczność posiadania systemu zarządzania siecią, przydzielania adresów IP oraz obsługi ruchu internetowego. Wskazano na potrzebę uzyskania odpowiednich zezwoleń, rejestracji działalności oraz kosztów związanych z infrastrukturą, w tym sprzętem i łączem od dostawcy hurtowego. Uczestnicy podkreślili, że pomysł wymaga solidnego planu biznesowego oraz analizy rynku, ponieważ wiele lokalnych ISP boryka się z problemami finansowymi i utrzymaniem klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA