logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda sygnalizuje awarię po 10 minutach jazdy - co robić?

quattro 23 Sie 2005 12:47 2619 5
REKLAMA
  • #1 1757239
    quattro
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam po przejechaniu ok 10 minut zaczyna mi sygnalizować że awaria ( na przemian zielona i czerwona dioda ) mechanik od gazu powiedział ze jest brak sygnału z sondy - sondę wymieniłem ale nic to nie dało nadal po przejechaniu ok 10 do 20, min zaczyna sieto samo aaaa po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu jest ok przez pare minut
    mechanik od silników powiedział że sonda jest ok na bęzynce chodzi
    z ten og gazu ze do bani i że mi założy nową i będzie ok -- czy niechce mnie naciągnąć ????? na nowa sonde ????
    Seba
  • REKLAMA
  • #2 1757294
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    jaki to samochód typ silnika: dane! dane!.....
    rodzaj inst. gazowej ?
  • REKLAMA
  • #3 1758469
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Ja wyznaję zasadę jedną i wydaje mi się słuszną. Jak silnik dobrze chodzi na benzynce, to musi dobrze chodzić na gazie. Oczywiście w odwrotną stronę też, jeśli chodzi dobrze na gazie, to musi też dobrze chodzić na benzynce. :D:D:D
  • REKLAMA
  • #4 1758960
    wiktor.ganko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    moze to herezja takie rzeczy pisac :)) ale np. u mnie w aucie z autronic AL-700 zmostkowalem sygnal z sondy lambda . Moim skromnym zdaniem parownik i tak nie nadarzy wyrownywac skladu mieszanki paliwowo powietrznej poprzez silnik krokowy gazu wg sygnalow z sondy lambda. z doswiadczenia wiem ze lepiej smiga autko na gazie bez podlaczonej lambdy, wiec skoro na benzynce smiga dobrze to wyeliminuj lambde z inst. gazowej i po bolu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1759101
    maestro11
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Zimna sonda daje sygnał który odbierany jest jako poprawna wartość wskazania. Zaczyna działać właściwie po kilku minutach od uruchomienia silnika a dokładniej po jej nagrzaniu. Jeżeli silnik działa właściwie na benzynie i nie pali zbyt dużo to można twierdzić że sonda jest OK. W przypadku braku sygnału z sondy spalał by benzyny 2 lub 3 razy tyle co powinien. Może to skład mieszanki na gazie jest sporo poza tolerancją. Ile spala gazu? Np to że pali bardzo mało wcale nie oznacza że jest właściwie wyregulowana.
  • #6 1759125
    quattro
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    posiadam Audi 80Q 19 i jest to insytalacja BRC just
REKLAMA