logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate Barracuda się nie włącza, danych nie widać.

Senator2000 12 Cze 2018 16:44 720 13
REKLAMA
  • #1 17272261
    Senator2000
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Mam dysk firmy Seagate Barracuda model ST 2000 DM 001 z oprogramowaniem FW CC24. Dysk posiadam już 5 lat. (piszę tak, bo mi tak podpowiedziano). Gwarancja już się skończyła. Dysk nie sprawiał żadnych trudności, poza tym, że często długo włączały się dane na tym dysku. Parę dni temu słychać było jakieś drobne brzęczenie, jakby szkła. Dalej pracowałem na komputerze. Tutaj chcę zaznaczyć, że posiadam trzy dyski twarde. System jest na dysku, który ma ponad 12 lat. Drugi dysk 1 TB, jak i ten również o którym piszę, był dyskiem do celów prywatnych (pism, zdjęć, programów, filmów itp.). Kiedy chciałem wejść na ten dysk Seagate, długo szukał danych. Zresetowałem system celem zaskoczenia danych i po uruchomieniu bardzo się zdziwiłem, ponieważ dysk o którym mowa zniknął. Był on podzielony na dwie partycje po 1000 MB każda (było dokładnie 931 MB). Patrząc w BIOSIE wykrywa dysk w pełni 2 TB, ale w Windowsie go nie widać. Przeskanowałem dyski programami do oczyszczenia, ale żadnych błędów ni wirusów nie wykryły (CCleaner, Advanced SystemCare, Malware Fighter). A dane na jednej z partycji są dla mnie ważne, dlatego na drugi dzień udałem się do firmy KOMPUTRONIK w Wałbrzychu celem możliwości odzyskania danych z dysku. Następnego dnia (dzisiaj 12.06.2018 r. otrzymałem telefon, że oni nie potrafią nic zrobić, że dysk nie chce się skanować itp.). Odebrałem dysk i ponownie wsadziłem do komputera. Sprawdzam w BIOSIE jest jak było. W Windowsie nie ma. W narzędziach administracyjnych - zarządzanie dyskami pokazuje, że dysk jest bez nazwy i ma 127 GB (powinien mieć 2 TB). Poczytałem trochę na Waszym forum i programem Cristal DiskInfo sprawdziłem i jest również 127 GB. Poza tym żadnych innych informacji nie ma. Mój temat jest podobny do innych, lecz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie bolączki, dlatego założyłem nowy temat. Jestem zielony w tej kwestii, choć koledzy nieraz coś tam chcą radzić, to wolę zapytać autorytetów komputerowych. Proszę o radę, co mam czynić. Jeśli mam coś zrobić jak piszecie innym, to proszę tak dobitniej wytłumaczyć. Pozdrawiam. :(
  • REKLAMA
  • #2 17272297
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Jeżeli na dysku są ważne dane to poszukaj firmy, która się tym zajmuje, a nie serwisu. Najwyżej zrezygnujesz, ale dowiesz się co mu jest. Niektóre firmy mają darmowe diagnozy. W przypadku pogorszenia stanu albo własnych działań jakaś firma będzie miała kopię przez kilka dni. Chyba, że chcesz ryzykować danymi to kilka pomysłów można podsunąć.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • #3 17272355
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Senator2000 napisał:
    Przeskanowałem dyski programami do oczyszczenia, ale żadnych błędów ni wirusów nie wykryły (CCleaner, Advanced SystemCare, Malware Fighter). A dane na jednej z partycji są dla mnie ważne

Jeśli dane są istotne to warto rozważyć oddanie do DR zwłaszcza, że
    SGdata napisał:
    Niektóre firmy mają darmowe diagnozy.

Nie należy wykonywać żadnych działańtestów na dysku (można za to S.M.A.R.T. odczytać jeśli się da), nawet chkdsk może być groźny.
    Można użyć dystrybucję linuksa typu live i jeśli dysk będzie widoczny spróbować wykonać kopię posektorową za pomocą ddrescue
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
  • REKLAMA
  • #4 17272376
    Senator2000
    Poziom 6  
    Co mam teraz czynić w tej sytuacji, bo jestem w kropce?

Dodano po 14 [minuty]:

Poczytałem linki, które otrzymałem i nic z tego nie rozumiem. Może jakaś łopatologia. :-?
  • REKLAMA
  • #5 17272421
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Jeżeli te linki nic Ci nie mówią to wybór sposobu jest tylko jeden.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • #6 17272608
    Senator2000
    Poziom 6  
    Może jakaś podpowiedz dla dziadka, który komputerem zaczął się bawić trochę ponad dekadę temu.
    Pomóżcie. :sm9:
  • #7 17272639
    Dra98
    Problemem jest to, że ważne dane i nauka czy zabawa zasadniczo nie idą w parze.
    Można zobaczyć -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359.html#11123765
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2211259.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563.html#11116753
    Jak wygląda screen ze S.M.A.R.T, np z programu HardDiskSentinel lub SmartVision?
    Jak są widoczne partycje w DMDE, okno partycje, aktualne partycjonowanie?
  • #8 17272807
    Senator2000
    Poziom 6  
    Mistrzu "Dra98", jeśli dobrze odczytuję, to jesteś młodym 20 letnim człowiekiem (chyba że się pod takiego podszywasz). Ale za moich czasów to nawet w Liceum było Przysposobienie Obronne,a nie było informatyki jak dzisiaj. Doszedłem do tego sam, bo chciałem, bo taki jest wymóg czasu. Ja w czasach młodości po ulicach popychałem obręcz od koła i grałem w klipę, jeśli wiesz co mam na myśli. Z ziemi wyciągałem niemieckie pieniądze. Widziałem jak czołgi jechały na Czechosłowację. Dlatego proszę Cię trochę delikatniej z tymi grami i nauką w parze. Jeśli nie chcesz pomóc to nie nie będę miał pretensji. Ale jeśli jesteś tak dobry jak piszesz, to proszę Cię pomóż. Byłem u sąsiada młodego chłopaka i podpowiedział mi to co napisałeś jak i co zrobić. No i teraz tym programem DMDE coś tam grzebie i przeszukuje. Ten młody człowiek mówił mi, że może to elektronika na dysku siadła, bo przy włączeniu puka, sinik się włącza i koniec cisza. Pomożesz, czy dalej będziesz się śmiał? :please:
  • #9 17272839
    Dra98
    Senator2000 napisał:
    jesteś młodym 20 letnim człowiekiem (chyba że się pod takiego podszywasz)

Nie pamiętam kiedy jeszcze tyle miałem, nick można mieć dowolny, nic nie znaczy.
    Senator2000 napisał:
    No i teraz tym programem DMDE coś tam grzebie i przeszukuje.

Pisałem (i wciąż radzę) by w obecnej sytuacji żadnych testów i działań nie wykonywać tylko S.M.A.R.T. i screen z DMDE, które jeśli się da odczytać, odczytanie zajmuje kilka sekund.
    Senator2000 napisał:
    czy dalej będziesz się śmiał?

Nie śmieję tylko może być coraz trudniej odzyskać dane. Można doprowadzić do sytuacji gdy nie będzie to możliwe lub większość danych przepadnie.
    Senator2000 napisał:
    przy włączeniu puka, sinik się włącza i koniec cisza

To może świadczyć o uszkodzeniu głowic lub innych problemach (patrząc na niewłaściwie podaną powierzchnię) raczej nie do rozwiązania w warunkach domowych. Można zamieścić 20 - 30 sekund dźwięku startującego dysku nagrane np telefonem.
  • REKLAMA
  • #10 17272886
    Senator2000
    Poziom 6  
    OK. Wszystko w porządku.
    Tym programem robi i robi, ale cały czas pokazuje że szuka teraz partycji #2 LBA; 0.
    A te cyferki od góry do dołu, będzie tego tysiące, pokazują przy każdej linijce BAD.
    W chwili pisania jest 552 próba.
    A obok WinError 1117. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.
    To tyle widać po na środku jest okienko, którego nie można zamknąć.
    Skanowanie w poszukiwaniu partycji. :cry:
    To pukanie to było tylko przy włączeniu zasilania komputera jak zaczynają działać dyski. \To tylko w tym jednym. Pukniecie lub dwa i cisza.
    Czy dalej robić ten test, czy wyłączyć?
  • #11 17272922
    Dra98
    Senator2000 napisał:
    dalej robić ten test, czy wyłączyć?

Sugeruję przestać, gdyż nie wiadomo jaki jest stan dysku.
    Z DMDE pomocne może być okno
    Dysk Seagate Barracuda się nie włącza, danych nie widać.
    Testy\działania na dysku na tym etapie nie są wskazane.
  • #12 17272945
    Senator2000
    Poziom 6  
    Jest kłopot, bo dałem mu przerwij, a on dalej jedzie i nie zamierza skończyć.
    Inne czynności na dysku mogę robić, ale program wciąż robi i nie przestaje.
    Wyłączyłem go jak się kiedyś nauczyłem CTRL, ALT, DEL.
    Zrobiłem screeny tych działań. Oto one.
    I co teraz zrobić?
    Załączniki:
    • Dysk Seagate Barracuda się nie włącza, danych nie widać. Ashampoo_Snap_2018.06.12_22h18m27s_004_.jpg (36.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk Seagate Barracuda się nie włącza, danych nie widać. Ashampoo_Snap_2018.06.12_21h02m39s_001_.jpg (206.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk Seagate Barracuda się nie włącza, danych nie widać. Ashampoo_Snap_2018.06.12_22h16m54s_002_.jpg (114.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk Seagate Barracuda się nie włącza, danych nie widać. Ashampoo_Snap_2018.06.12_22h17m39s_003_.jpg (127.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17274201
    Senator2000
    Poziom 6  
    Jestem już przy komputerze i co mam dalej robić z tym fantem? 8-O
  • #14 17280844
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Patrząc na to jak dysk prezentuje się w komputerze (128GB zamiast 2000) sam nic z tym nie zrobisz.
    W dodatku piszesz, że dysk stuka i zatrzymuje silnik. Wygląda na uszkodzenie głowic.
    Mógłbyś mieć pewność gdybyś podał log z terminala.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate Barracuda model ST2000DM001 z oprogramowaniem FW CC24 przestał być widoczny w systemie Windows po długim czasie oczekiwania na dostęp do danych. Użytkownik zauważył brzęczenie i problemy z uruchomieniem dysku, który był podzielony na dwie partycje. W BIOSie dysk jest wykrywany, ale w systemie operacyjnym nie. Użytkownicy sugerują, aby nie przeprowadzać dalszych testów na dysku, ponieważ może to pogorszyć sytuację. Zaleca się skorzystanie z usług firm zajmujących się odzyskiwaniem danych oraz wykonanie diagnostyki S.M.A.R.T. i skanowania za pomocą DMDE. Wskazano również na możliwość uszkodzenia głowic dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA