Mam dysk firmy Seagate Barracuda model ST 2000 DM 001 z oprogramowaniem FW CC24. Dysk posiadam już 5 lat. (piszę tak, bo mi tak podpowiedziano). Gwarancja już się skończyła. Dysk nie sprawiał żadnych trudności, poza tym, że często długo włączały się dane na tym dysku. Parę dni temu słychać było jakieś drobne brzęczenie, jakby szkła. Dalej pracowałem na komputerze. Tutaj chcę zaznaczyć, że posiadam trzy dyski twarde. System jest na dysku, który ma ponad 12 lat. Drugi dysk 1 TB, jak i ten również o którym piszę, był dyskiem do celów prywatnych (pism, zdjęć, programów, filmów itp.). Kiedy chciałem wejść na ten dysk Seagate, długo szukał danych. Zresetowałem system celem zaskoczenia danych i po uruchomieniu bardzo się zdziwiłem, ponieważ dysk o którym mowa zniknął. Był on podzielony na dwie partycje po 1000 MB każda (było dokładnie 931 MB). Patrząc w BIOSIE wykrywa dysk w pełni 2 TB, ale w Windowsie go nie widać. Przeskanowałem dyski programami do oczyszczenia, ale żadnych błędów ni wirusów nie wykryły (CCleaner, Advanced SystemCare, Malware Fighter). A dane na jednej z partycji są dla mnie ważne, dlatego na drugi dzień udałem się do firmy KOMPUTRONIK w Wałbrzychu celem możliwości odzyskania danych z dysku. Następnego dnia (dzisiaj 12.06.2018 r. otrzymałem telefon, że oni nie potrafią nic zrobić, że dysk nie chce się skanować itp.). Odebrałem dysk i ponownie wsadziłem do komputera. Sprawdzam w BIOSIE jest jak było. W Windowsie nie ma. W narzędziach administracyjnych - zarządzanie dyskami pokazuje, że dysk jest bez nazwy i ma 127 GB (powinien mieć 2 TB). Poczytałem trochę na Waszym forum i programem Cristal DiskInfo sprawdziłem i jest również 127 GB. Poza tym żadnych innych informacji nie ma. Mój temat jest podobny do innych, lecz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie bolączki, dlatego założyłem nowy temat. Jestem zielony w tej kwestii, choć koledzy nieraz coś tam chcą radzić, to wolę zapytać autorytetów komputerowych. Proszę o radę, co mam czynić. Jeśli mam coś zrobić jak piszecie innym, to proszę tak dobitniej wytłumaczyć. Pozdrawiam.