logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pytanie o nagrywanie wokalu i instrumentów przez interfejs

Owndragon 14 Cze 2018 18:11 1806 7
  • #1 17276397
    Owndragon
    Poziom 17  
    Ocena: 104
    Witam, posiadam interfejs audio Behringer UMC202HD i chciałbym nagrać wokal i gitarę do DAW.
    Problem w tym że mikrofon to Blue Yeti na USB, czy można jakoś zrobić tak, żeby interfejs kontrolował mikrofon?
    Głównie chodzi mi o funkcje Direct Monitor która bardzo się przydaje przy nagrywaniu wokalu.
    Mam jeszcze pytanie o gitarę, konkretnie elektryczną, rozumiem że można ją normalnie podłączyć do interfejsu i nagrać?
    Czy będzie można wybrać preset dźwięku z DAW (FL)?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • Pomocny post
    #2 17276550
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Owndragon napisał:
    czy można jakoś zrobić tak, żeby interfejs kontrolował mikrofon?

Przez USB nie. Komputer będzie widział mikrofon i interfejs jako dwa urządzenia. Opóźnienie zawsze jakieś będzie. Możesz użyć wyjścia słuchawkowego żeby wyjść z nim sygnałem do interfejsu. Ale wątpię żeby był tam dobrej jakości dźwięk. Może też powodować pętle masy.
    Owndragon napisał:
    Mam jeszcze pytanie o gitarę, konkretnie elektryczną, rozumiem że można ją normalnie podłączyć do interfejsu i nagrać?

Tak. Tylko zadbaj żeby przełączyć wejście na Instr/Hi-Z.
    Owndragon napisał:

Tak. Ale przy grze na gitarze się nie sprawdzi bez direct monitoringu. Za duże opóźnienia.
  • Pomocny post
    #3 17276560
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    UMC202HD jest wykrywana jako kontroler dźwięku oraz mikrofon na usb tez jako kontroler dźwięku. Jedne i drugi możesz kontrolować na pewno dedykowanym oprogramowaniem, lub oba
    z jakiegoś programu (kombajnu) do obróbki dźwięku. Gitarę w zależności od przetwornika ale raczej bez problemu podłączysz pod tego Behringera.

Kolego @adambyw, chyba pisaliśmy w tym samym czasie :)
  • #4 17276561
    Owndragon
    Poziom 17  
    Dziękuję za odpowiedź.
    W moim interfejsie (Berhringer UMC202HD) nie ma rozróżnienia na instrument i mikrofon, są dwa wejścia typu MIDAS .
    Mam inne pytanie, czy funcja direct monitoring zadziala zatem razem z gitarą?
    Pozdrawiam
    EDIT: Do gitary użyć phanotma 42V czy lepiej nie ryzykować?
  • Pomocny post
    #5 17276669
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Owndragon napisał:
    W moim interfejsie (Berhringer UMC202HD) nie ma rozróżnienia na instrument i mikrofon, są dwa wejścia typu MIDAS .

Masz na froncie przełącznik inst/line. Tu musisz przełączyć na instrument, bo to zmienia impedancję wejścia.
    Owndragon napisał:
    Mam inne pytanie, czy funcja direct monitoring zadziala zatem razem z gitarą?

Tak, ale usłyszysz sygnał bezpośrednio z gitary. Ten po przetworzeniu przez efekty w DAW będzie z opóźnieniem (w zależności od rozmiaru bufora).
    Owndragon napisał:
    EDIT: Do gitary użyć phanotma 42V czy lepiej nie ryzykować?

Gitara nie potrzebuje phantom. Zresztą phantom nie występuje na gnieździe jack, tylko na XLR. Czyli w sumie bez znaczenia czy będzie włączone czy nie.
  • #6 17276676
    Owndragon
    Poziom 17  
    Ok dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi, w niedziele mam zamiar coś nagrać więc jak będę miał jakieś pytania to z pewnością się odezwę :)
    Dzięki wielkie :)
  • #7 17277130
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Owndragon napisał:
    mikrofon to Blue Yeti na USB, czy można jakoś zrobić tak, żeby interfejs kontrolował mikrofon?
    Głównie chodzi mi o funkcje Direct Monitor

Niestety, direct monitor przekazuje wejście na wyjście i jest możliwy tylko w ramach jednego interfejsu.

Owndragon napisał:

Zasadniczo tak, ale efekty będą średnie.

Owndragon napisał:
    W moim interfejsie (Berhringer UMC202HD) nie ma rozróżnienia na instrument i mikrofon, są dwa wejścia typu MIDAS

Jest rozróżnienie LINE/INSTRUMENT, czyli funkcji "części jack" gniazda wejściowego combo.

Owndragon napisał:
    czy funcja direct monitoring zadziala zatem razem z gitarą?

Direct monitor przekazuje na wyjście sygnał wejściowy. Sygnałem wejściowym jest czysty sygnał z gitary, i taki usłyszysz w słuchawkach bez opóźnień. Jeżeli jednak chcesz wykorzystać symulacje wzmacniacza gitarowego, to direct monitoring trzeba wyłączyć i odsłuchiwać przez oprogramowanie. To oznacza otwarcie puszki pandory pod nazwą latencja i skutkuje źle brzmiącymi nagraniami. Zastosowanie nawet najmniejszego bufora powoduje, że inaczej słychać podczas nagrania, a inaczej po nagraniu. Jedynym rozwiązaniem jest ustawienie minimalnego bufora (64 próbki lub mniej), co wprawdzie nadal nie rozwiązuje problemu ale czyni go praktycznie niesłyszalnym. Oczywiście, można opóźniać ślady po nagraniu albo wyłączać kompensację latencji, jak ktoś ma ochotę ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada interfejs audio Behringer UMC202HD i chce nagrać wokal oraz gitarę elektryczną do DAW. Zauważa, że mikrofon Blue Yeti jest podłączony przez USB, co powoduje, że komputer widzi go jako oddzielne urządzenie, co może prowadzić do opóźnień. Użytkownicy sugerują, że mikrofon nie może być kontrolowany przez interfejs, a Direct Monitoring działa tylko w ramach jednego interfejsu. Gitara elektryczna może być podłączona do interfejsu, ale użytkownik musi przełączyć wejście na Instrument/Hi-Z. Phantom power nie jest potrzebny dla gitary. Użytkownik rozwiązał problem, używając własnoręcznie wykonanego mikrofonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA