logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować i sparować piloty do bramy Hormann Rotamatic?

KoRo83 16 Cze 2018 15:43 5115 5
  • #1 17279344
    KoRo83
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, może podpowiedzieć ktoś jak zresetować bramę skrzydłowa rotamatic aby zaprogramować na nowo piloty. Podejrzewam że ktoś zczytal moje piloty i chciałbym na nowo sparowac je.
    Z góry dziękuję za odpowiedź 😀
  • #2 17281401
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Najpierw pytania - którą wersję RotaMatica masz i które zdalne sterowanie (starsze stałokodowe siwe piloty z niebieskimi przyciskami HSM2/4 i pochodne czy nowe BiSecur białe z komunikacją zwrotną).

I napisz coś więcej o tych przypuszczeniach skopiowania.... Jeśli masz piloty starsze i ktoś zdalnie je zeskanował - instrukcja poniżej. Jeśli nowsze to ich zeskanowanie zdalne jest dla nawet dość zaawansowanego elektronika właściwie niemożliwe (znaczy wszystko jest możliwe ale nikt nie będzie inwestował czasu i pieniędzy na speca jeśli w garażu masz coś tańszego od Ferrari) i jeśli ktoś je skopiował to znaczy że miał do nich fizyczny dostęp - niedbalstwo się kłania.

Jeśli masz starsze piloty stałokodowe - zmień w jednym kody dla wszystkich używanych przycisków - http://setiv.pl/aktualnosci/programowanie-pilota-hormann-hsm4-aktywacja-kanalow/ , potem wyzeruj odbiornik napędu i dopisz tego pilota do niego (patrz instrukcja) a na koniec skopiuj tego pilota do pozostałych.

Podobnie należy zrobić w przypadku pilotów zmiennokodowych nowego typu ale najpierw trochę informacji i równolegle samemu trochę pogooglować.
  • #3 17281477
    KoRo83
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, dziękuję za odpowiedz. Mam szare piloty z niebieskimi przyciskami. A napęd rotamatic ten pierwszy. Dzisiaj udało mi się ściągnąć instrukcję i przypisać na nowo. A od odnośnie mojego problemu to standardowo zamknąłem bramę po przyjezdzie do domu kładąc się spać zetknąłem i była zamknięta. Natomiast rano oba skrzydła były otwarte. Piloty mam schowane także nikt z domowników nie otworzył bramy. Czytałem gdzieś że jeśli było jakieś przepiecie to brama mogła otworzyć się samoistnie. Tylko że zegarki np na piekarniku dalej działają więc raczej nie było zaniku napięcia.
  • #4 17281756
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Jeśli rzecz się powtórzy - wyłącz w ogóle - jeśli się da w tym modelu - radio, lub przynajmniej je kompletnie znowu wykasuj - i wtedy wyjdzie po jakimś czasie czy otwieranie wynika z zakłóceń zasilania czy radia.
    W razie złego działania lub zakłócania radia - najpewniejsza metoda to kupno współcześniejszej (i raczej krajowej) radiolinii z kodem zmiennym.
  • #5 17281827
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 949
    A może to nie wina sterowania radiowego?
    Masz przycisk/przyciski do sterowania bramą (np z domofonu)?
  • #6 18921062
    Islander12
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Hej,
    Czy możesz mi udostępnić instrukcję do rotamatic ver 1? POtrzebuję wyprogramować czujki podczerwieni . Ew jakaś podpowiedź.
    Z góry dzięki
    [/syntax]
REKLAMA