logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć głosniki, żeby nie uszkodzić wzmacniacza (ilość WAT)

spp 17 Cze 2018 12:41 1677 16
REKLAMA
  • #1 17280619
    spp
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    podłączam głośniki na sali konferencyjnej, a jak widzę wymaga to trochę wiedzy

w instrukcji wyczytałem, że suma mocy podłączonych głośników nie może być większa niż moc wzmacniacza i tu się pojawiły wątpliwości...

mam taki wzmacniacz + 4 takie głośniki jak poniżej

chcę podłączyć dwa głośniki przód sali pod Z1 i dwa głośniki tył sali pod Z2 (żeby się dało wybierać czy tylko przednie mają się odzywać, tylne czy też wszystkie - bo jak rozumiem tak to działa)

Pytanie brzmi czy mogę bezpiecznie je podłączyć?

Dziękuję

Jak podłączyć głosniki, żeby nie uszkodzić wzmacniacza (ilość WAT)Jak podłączyć głosniki, żeby nie uszkodzić wzmacniacza (ilość WAT)

Wzmacniacz z mikserem UPA-120TU o mocy 120W marki Bst Pro.
    Specyfikacja:
        Wejścia: 4x mikrofonowe + 1x line +1x EMC (phone)
        Wyjścia: 1x REC
        Funkcja priorytetowa: Mic1 i EMC (phone) z kontrolowanym efektem echo oraz mute
        Wybieralne +48V mocy fantomowej przy wejściu mikrofonowym
        Wejście/Wyjście Jack, combo XLR/Jack i terminale
        2-pasmowy korektor na wyjściu
        Odtwarzacz USB/SD z LCD dla plików MP3
        Wbudowany tuner AM/FM
        Funkcje: echo, syrena, dzwonek
        Wentylator
        Dwa źródła zasilania: 220Vac lub 24Vdc (220-240Vac ( 50/60Hz ) lub 24V DC)
        Moc: 120 W
        Wyjścia: 4-8 Ohm / 70V / 100V
        Wymiary: 484x89x280mm (19"/2U)

Kolumny instalacyjne dwudrożne 100W SkyTec - para, kolor biały
    Specyfikacja techniczna:

Moc maksymalna: 100W
        Impedancja: 8 Ohm
        Pasmo przenoszenia: 50Hz - 20kHz
        Poziom ciśnienia akustycznego @ 1W/1m 89dB
        Wymiary: 238 x 178 x 143 mm
        Waga zestawu: 3,2 kg
        Gwarancja 3 lata

• REKLAMA
  • #2 17280658
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2455
    Jeżeli chodzi o moce to wystarczy nie dawać na Max gdy głośniki słabsze niż wzmacniacz...
  • REKLAMA
  • #3 17280669
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    spp napisał:

... w instrukcji wyczytałem, że suma mocy podłączonych głośników nie może być większa niż moc wzmacniacza i tu się pojawiły wątpliwości...

To masz po polsku czy w języku obcym?
    ktoś coś przeinaczył
  • REKLAMA
  • #4 17280685
    spp
    Poziom 12  
    Po angielsku zaraz wrzucę zdjęcie instrukcji. Dzięki za odpowiedź!

Jak podłączyć głosniki, żeby nie uszkodzić wzmacniacza (ilość WAT)

Czyli im większa głośność tym większa moc? To niepokojące, bo znając życie prędzej czy później ktoś ustawi na maksimum :|

Da się zrobić jakieś zabezpieczenie w miarę prosto?
  • #5 17281023
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2455
    spp napisał:

Czyli im większa głośność tym większa moc?

Amerykę odkryłeś.
  • #6 17281113
    spp
    Poziom 12  
    Jeszcze nie odkryłem, bo czegoś tutaj nie rozumiem.

Na mój rozum im więcej prądu wzmacniacz dostarcza do kolumny tym głośniej ona gra. Czyli jeśli wzmacniacz dostarczy zbyt duży prąd to on może uszkodzić kolumnę.

Ale czy to może działać to w drugą stronę? Że kolumna chce pobierać więcej prądu niż wzmacniacz jest w stanie dostarczyć, skoro to wzmacniacz o tym decyduje?

Chyba, że chodzi o MINIMALNĄ ilość prądu którą pobiera kolumna, wtedy owszem zbyt dużo kolumn mogłoby chcieć zbyt dużo prądu... Jednak przy tych głośnikach 100W to maksimum... a minimum nie jest podane
  • #7 17281142
    JacekCz
    Poziom 42  
    spp napisał:
    ...czegoś tutaj nie rozumiem....

W pełni się zgadzam. Odpuść. Daj komuś kto choć trochę rozumie. Wyszukiwarka wskazuje, że często masz pecha od złośliwych urządzeń.
    Napięcie tu przekracza uznawane za bezpieczne.
    O różnicy dwóch kresek między literkami V i W już nie mówię
  • REKLAMA
  • #8 17281202
    spp
    Poziom 12  
    Ale jakoś sobie w końcu ze wszystkim radzę. I potem więcej potrafię :P
    Odpuszczanie sobie powoduje, że w przyszłości kiedy znów trzeba podobny problem rozwiązać jest się ciągle frajerem i inni na tym frajerstwie żerują.

Jak się próbuje wszystkiego i ciągle się uczy to ma się z tego w przyszłości duże korzyści :D

Pytanie mam tylko takie:
    czy jak podłączę 2 kolumny pod Z1 + 2 kolumny pod Z2 (ich charakterystyka powyżej) do wzmacniacza jego charakterystyka powyżej)

to będzie bezpiecznie działać?

I drugie czy jak ktoś zacznie kręcić pokrętłami i zrobi głośność na max - to coś się stanie złego czy nie?

Tyle mi wystarczy na tą chwile wiedzieć.
  • #9 17281258
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9207
    Czy ja dobrze rozumiem? Kolumny 8 omowe chcesz podłączać pod wyjścia instalacyjne radiowęzłowe?
    spp napisał:
    Ale jakoś sobie w końcu ze wszystkim radzę.
    Limit szczęścia może się wyczerpać...
    spp napisał:
    Witam,
    podłączam głośniki na sali konferencyjnej, a jak widzę wymaga to trochę wiedzy
    (I tu się zgodzę) - następstwem takiego stwierdzenia powinno być - nie znam się - nie dotykam się.
    spp napisał:
    w instrukcji wyczytałem, że suma mocy podłączonych głośników nie może być większa niż moc wzmacniacza
    I dobrze wyczytałeś, bo to dotyczy instalacji radiowęzłowej do której ten wzmacniacz jest przede wszystkim przeznaczony.
    spp napisał:
    Odpuszczanie sobie powoduje, że w przyszłości kiedy znów trzeba podobny problem rozwiązać jest się ciągle frajerem i inni na tym frajerstwie żerują.
    A moim zdaniem to oznaka ogromnej odwagi cywilnej przyznać się że czegoś się nie wie. Niech inni podłączają i płacą za uszkodzone kolumny.
  • #10 17281264
    JacekCz
    Poziom 42  
    Czy oprócz kategorii "frajerstwa" jest dla ciebie kategoria "wiedzy"? Nie zauważyłeś czy owi ludzie się od Ciebie różnią?
    Fizykę w podstawówce spędziłeś nad rzeką / w parku?
    Twoje wytwory są niebezpiecznie dla ciebie, użytkowników i inwestora.
  • #11 17281315
    spp
    Poziom 12  
    W pewnej placówce wybitni fachowcy za ogromną kasę zrobili nagłośnienie przy użyciu zestawu od kina domowego. Niby wszystko działało tylko, że odtwarzacz dvd który pełnił rolę wzmacniacze (do niego podłączało się mikrofony) wchodził po jakimś czasie w tryb uśpienia. (Nie nie dało się tego wyłączyć co również fachowcy za kasę potwierdzili). W efekcie ktoś z boku widowni ciągle musiał siedzieć z pilotem w ręku i naciskać klawisze, żeby podtrzymać odtwarzacz w trybie gotowości.

Sprzedawca z profesjonalnego sklepu (fachowiec) twierdził, że ten wzmacniacz i te głośniki pasują i będą ok.

Zadałem pytanie, bo jestem ostrożny i rzuciłem okiem na instrukcję przed podłączeniem.

Chciałbym w takim razie wiedzieć czy ten wzmacniacz może pracować z tymi kolumnami czy mam lecieć w poniedziałek z rana i zgłaszać reklamację :?:
  • Pomocny post
    #12 17281370
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    spp napisał:
    Chciałbym w takim razie wiedzieć czy ten wzmacniacz może pracować z tymi kolumnami czy mam lecieć w poniedziałek z rana i zgłaszać reklamację

Nie, masz 4 ośmioomowe zestawy a wzmacniacz ma minimalne obciążenie 4R. Można kombinować szeregowo-równolegle, ale to popelina. Powinny to być głośniki radiowęzłowe.
  • #13 17281473
    spp
    Poziom 12  
    OK wielkie dzięki! I to jest właśnie konkret! Dziękuję! :D
    Trzeba po prostu głośniki wymienić na inne lub wzmacniacz.

/// EDIT:

Acha, niech ktoś mi napisze czy wreszcie odkryłem Amerykę:

1) Mógłbym te 4 głośniki wziąć w dwie pary.
    Para byłaby połączona szeregowo przez co jej impedancja wzrosłaby do 16 omów.
    Jakbym te dwie pary dodatkowo połączył ze sobą równolegle to by impedancja się podzieliła na 2 czyli cały układ miałby znów 8 omów.
    Wtedy mógłbym go podłączyć do wzmacniacza pod 8 omów

(to by była ta popelina? czyli tak się nie robi?)

ALBO

2) Mógłbym podłączyć wszystkie równolegle pod 100V, bo one są 100V ale wtedy ich łączna moc nie mogłaby przekroczyć mocy wzmacniacza czyli 120W.... A że te głośniki mają moc 100W to mogę tak podłączyć zaledwie 1 głośnik...

Zgadza się?
    :cunning:
  • Pomocny post
    #14 17281700
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    spp napisał:
    OK wielkie dzięki! I to jest właśnie konkret! Dziękuję!
    Trzeba po prostu głośniki wymienić na inne lub wzmacniacz.

Albo inne głośniki albo inny wzmacniacz. Jeżeli funkcjonalność wystarczy, to zwykły wzmacniacz stereo z przełącznikiem głośników A+B i możliwością pracy na 4R by wystarczył.
    Trzeba pamiętać, że system radiowęzłowy działa "odwrotnie", to znaczy klient czyli głośnik decyduje o tym, czy i jak głośno gra, ze strony wzmacniacza nie da się kontrolować grup głośników.

spp napisał:
    1) Mógłbym te 4 głośniki wziąć w dwie pary.
    Para byłaby połączona szeregowo przez co jej impedancja wzrosłaby do 16 omów.
    Jakbym te dwie pary dodatkowo połączył ze sobą równolegle to by impedancja się podzieliła na 2 czyli cały układ miałby znów 8 omów.
    Wtedy mógłbym go podłączyć do wzmacniacza pod 8 omów

(to by była ta popelina? czyli tak się nie robi?)

Tak można zrobić w jednej kolumnie, ale przy łączeniu kolumn zasadniczo tak się nie robi.

spp napisał:
    2) Mógłbym podłączyć wszystkie równolegle pod 100V, bo one są 100V ale wtedy ich łączna moc nie mogłaby przekroczyć mocy wzmacniacza czyli 120W.... A że te głośniki mają moc 100W to mogę tak podłączyć zaledwie 1 głośnik...

Zgadza się?

Te głośniki nie są na 100V, musiałyby mieć ponad tysiąc watów, i wzmacniacz też tyle ;)
  • #15 17281814
    spp
    Poziom 12  
    ops... a jeden był podłączony pod 100V na próbę i działał!!! 8-O

jakim cudem on się nie spalił?

Bardzo dziękuje za fachową odpowiedź! Wymieniam zatem wzmacniacz, wiatraczek strasznie głośno w nim pracuje, zastanawiałem się jak to możliwe, że audiofile tak troszczą się o jakość dźwięku a nie przeszkadza im hałas ze wzmacniacza...

Teraz wszystko jasne to jest jakiś syf do radiowęzła w fabryce żeby kierownik zmiany mógł przez niego wrzeszczeć, albo na peron... a nie do nagłośnienia sali! Więcej zakupów w tym sklepie nie będzie, prosiłem ich o dobranie czegoś, pytałem czy to będzie pasować.. twierdzili, że wszystko jest ok... i tak to właśnie jest jak się komuś zaufa samemu się nie znając.
  • Pomocny post
    #16 17282149
    JacekCz
    Poziom 42  
    "już trzeci raz przejeżdżam skrzyżowanie na czerwonym świetle i jeszcze nic się nie stało"
  • #17 17282268
    spp
    Poziom 12  
    Rozwiązanie problemu - zwrot do sprzedawcy jako niezgodny z umową. Sprzedał wzmacniacz radiowęzłowy, który ma inne zastosowanie oraz używa się go z innymi kolumnami.

Mi wystarczy, że raz się pomylę. Drugi raz błędów nie powtarzam. Bardzo dziękuję za pomoc! Nauczyłem się nowych rzeczy. Drugi raz nie dam się tak łatwo nabrać w tej kwestii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie głośników do wzmacniacza UPA-120TU marki Bst Pro, obawiając się o uszkodzenie sprzętu z powodu nieodpowiedniego doboru mocy. W odpowiedziach podkreślono, że suma mocy głośników nie powinna przekraczać mocy wzmacniacza, a także zwrócono uwagę na różnice w impedancji. Użytkownik rozważał różne metody podłączenia głośników, w tym połączenia szeregowe i równoległe, oraz możliwość użycia głośników radiowęzłowych. Ostatecznie, po uzyskaniu informacji, że wzmacniacz jest przeznaczony do innego zastosowania, użytkownik zdecydował się na jego wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA