logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Klimatyzacja] Sterowanie WiFi/MQTT w inteligentnym domu - multi split

lolobo 19 Cze 2018 20:37 741 2
REKLAMA
  • #1 17285398
    lolobo
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Planuję zrobić pewną autamtyzację w mieszkaniu którą opieram o raspberry pi.
    Jednym z elementów jest sterowanie temperaturą w mieszkaniu, więc szukam klimatyzacji z którą będe się w stanie porozumieć czymś więcej niż tylko pilotem. Idealnym rozwiązaniem było by wifi lub kabel i jakiś popularny protokuł np: http lub mqtt, ale nie potrafiłem znaleźć takich rozwiązań.
    Istotną sprawą jest możliwość zamontowania dwóch modułów wewnętrznych i jednego zewnętrznego (multi split).

Zna ktoś tego typu rozwiązania?
    Być może zbytnio kombinuję i da się to jakoś prościej rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 17286014
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Sprawdzałem ile kosztowało by płynne sterowanie mocą mojego klimatyzatora Fujitsu z 2009 roku - 3000 zł za interfejs. Czyli niemal cena samego klimatyzatora. Obawiam się że w sprzęcie o przystępnych cenach będzie o to ciężko. Być może modele z dostępem przez wifi?
  • #3 17287589
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    GREE i LG ma urządzenia z WiFi w czym problem? Inna opcja to lg ma opcje dostawienia płytki drycontact.

Dodano po 30 [sekundy]:

GREE i LG ma urządzenia z WiFi w czym problem? Inna opcja to lg ma opcje dostawienia płytki drycontact.
REKLAMA