logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłe wyzwalanie nowego wyłącznika RCD w mieszkaniu - co robić?

d3zet 20 Cze 2018 22:16 1863 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego nowy wyłącznik RCD w mieszkaniu samoczynnie wyzwala i co sprawdzić, żeby ustalić przyczynę?

Najbardziej prawdopodobne jest, że problem leży w błędnym podłączeniu albo uszkodzeniu przewodów w rozdzielnicy, a nie w „zbyt czułym” RCD; trzeba wezwać elektryka do sprawdzenia wszystkich połączeń i wykonania pomiarów [#17287785][#17287813] Do RCD powinny iść tylko L i N, a PE ma iść bezpośrednio na listwę ochronną; jeśli zasilanie jest w układzie TN-C, trzeba poprawnie rozpoznać PEN i rozdzielić go przed różnicówką [#17304667][#17304702][#17305028][#17305233] To, że RCD wybija przy poruszaniu przewodami albo po przykręceniu obudowy, wskazuje na luźny przewód, uszkodzoną izolację albo kontakt przewodu z obudową [#17304626][#17305327][#17305297] Jako szybki test można podmienić sam RCD EATON CFI6-25/2/003 na nowy, żeby wykluczyć wadliwy aparat [#17287785] Nie warto tego diagnozować „na ślepo” samodzielnie — potrzebne są oględziny i ktoś, kto zna prawidłowe połączenia rozdzielnicy [#17287813][#17305700]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17287624
    d3zet
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Szybkie pytanie, mam nadzieję, że nikt mnie nie zje.

Otóż w mieszkaniu mam wykonaną zupełnie nową instalację elektryczną. Wszystkie kable, nowe bezpieczniki itp. Zostało to wykonane przez człowieka z doświadczeniem (25 lat) który posiadał wszystkie uprawnienia.

Wprowadziłem się, mieszkam sobie od około 2 tygodni i występuje delikatny problem. Chcę przynajmniej mieć jakieś rozeznanie od czego zacząć oraz, może problem jest trywialny i nie ma potrzeby wzywania fachowców

Różnicowka wyzwala sobie bez powodu. W domu podłączona tylko lodówka. Pufff. Nagle prądu nie ma. Ok. Może gdzieś zwarcie. No nie. Wszystko odłączone. Pozostałe bezpieczniki wyłączone, odpalona tylko różnicowka. Pufff.

Dodatkowo jak chce ją załączyć to muszę iść na klatkę schodową, wyłączyć bezpiecznik mieszkania, odpalić różnicowke, ponownie włączyć bezpiecznik główny. Bo inaczej nie da się jej załączyć. Nigdzie nie znalazłem przerwania kabla który doprowadza prąd do mieszkania.

Na dodatek nawet jak zamykam w naturalny sposób skrzynka bezpieczników, to różnicowka wybija. Muszę robić to z precyzją chirurga i istnieje szansa że nie strzelił.

Czy problem jest z różnicowką? Jest zbyt czuła? Jakie dane ewentualnie muszę podjąć aby dokładnie zdiagnozować problem?

Cały osprzęt kupowany w lokalnym sklepie elektronicznym. Bezpieczniki 16x16A i 2x25A (pod piekarnik oraz indukcję) firmy HAGER. Różnicowka nie pamiętam, aktualnie jestem w pracy.
  • REKLAMA
  • #2 17287749
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Podaj parametry RCD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17287752
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17287754
    d3zet
    Poziom 10  
    Tak, jeden.

Jutro rano podam pełne parametry.
  • #5 17287784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17287785
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3540
    d3zet napisał:
    Tak, jeden. Jutro rano podam pełne parametry.

To nic nie wniesie do problemu.
    d3zet napisał:
    Czy problem jest z różnicowką? Jest zbyt czuła? Jakie dane ewentualnie muszę podjąć aby dokładnie zdiagnozować problem?
    Jak sprawdzić, czy to są błędy w installacji czy wadliwy RCD ?
    Kupić nowy RCD, zamienić. To najtańsza inwestycja.

Moim zdaniem to żle podłączona instalacja - nie RCD.
    To wynika z nietypowych objawów które kolega podaje.

Należy zweryfikować wszystkie połączenia.
    To musi zrobić osoba,która wie jakie powinny być prawidłowe połączenia.
  • #7 17287795
    d3zet
    Poziom 10  
    Zbędną część tekstu usunąłem. [Ł]

Ostatnio były wykonywane pomiary przez spółdzielnię lecz niestety nie było mnie w domu i zlali temat, jutro się tam wybiorę i dowiem kiedy mogę liczyć na ponowny termin.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17287813
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Badanie stanu technicznego instalacji elektrycznej zaczyna się od oględzin. Ja obstawiam źle połączone tory N - za i przed aparatem... ale to totolotek. Rzetelnej informacji można udzielić tylko mając pełen zasób informacji: schemat, zdjęcia, projekt, wyniki pomiarów... ogółem rzecz biorąc komplet danych i szklaną kulę do diagnostyki online.
    Dla informacji, radzę nie ruszać tego gdyż rzeźbiarstwo artystyczne może objawić się poprzez brak ochrony uzupełniającej i/lub dodatkowej, że o napięciu międzyfazowym na odbiornikach 1F nie wspominam.
  • #9 17287821
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6673
    d3zet napisał:
    Na dodatek nawet jak zamykam w naturalny sposób skrzynka bezpieczników, to różnicowka wybija. Muszę robić to z precyzją chirurga i istnieje szansa że nie strzelił.

To jest ciekawostka.
    Wskazuje, że drgania mechaniczne wyzwalają RCD.
    Czyli wadliwy RCD albo gołe N i PE są o setną milimetra od siebie.
    d3zet napisał:
    jutro się tam wybiorę i dowiem kiedy mogę liczyć na ponowny termin.

No i temat rozwiązany.
    Tylko ten elektryk wykonujący rozdzielnicę był ze spółdzielni, czy jeszcze inny.
    Jeśli inny, to od niego bym zaczął.
  • #10 17287822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17287861
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    d3zet napisał:
    Ostatnio były wykonywane pomiary przez spółdzielnię lecz niestety nie było mnie w domu i zlali temat, jutro się tam wybiorę i dowiem kiedy mogę liczyć na ponowny termin.

1) Czy elektryk zostawił wyniki pomiarów?
    2) Czy zostawił oświadczenie o poprawnie wykonanej instalacji?
    3) Czy kolega sygnalizował mu problem z instalacją?
    Te informacje powinien kolega przedstawić w pierwszym poście.
  • #12 17290809
    kron9
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Proponuje dodać trochę danych o zastosowanym RCD.
    By można było coś pomóc trzeba załączyć jakieś zdjęcia . Może przyczyną wyzwalania RCD jest jakiś luźny przewód źle zaciśnięty .
  • #13 17294385
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    kron9 napisał:
    Może przyczyną wyzwalania RCD jest jakiś luźny przewód źle zaciśnięty

I co miałby zmierzyć w takim przypadku Przekładnik Ferrantiego? Upływ dokąd?
  • #14 17304626
    d3zet
    Poziom 10  
    Wracam ja!

RCD to EATON CFI6-25/2/003.

Przez ostatnie niecałe dwa tygodnie analizowałem problem i szukałem przyczyny. Nadal nie została ona zlokalizowana ale to co zaobserwowałem moim laickim okiem:

- Odkąd założyłem temat (20.06) przez tydzień nie było żadnych problemów, wszystko działało sprawnie, aż do środy 27.06. Zadziałała raz o godzinie ~6-7 rano. Potem czwartek również w podobnych godzinach. Piątek było OK, dziś zadziałała ponownie również w tych godzinach. Nie wiem czy to ma znaczenie.
    - Wydaje mi się, że RCD jest sprawne, działa prawidłowo.
    - Problem leży w skrzynce, nie w którymś z urządzeń.

Ruszyłem tylko przewodami aby sprawdzić czy każdy z bezpieczników jest dokręcony i od razu zadziałała. Porozdzielałem je trochę, jeden bezpiecznik był faktycznie poluzowany ale to tak na prawdę minimalnie na 1/3 przekręcenia śruby. Co zaobserwowałem? Po poukładaniu przewodów i sprawdzeniu czy wszystko jest w miarę OK (moim "fachowym okiem") poruszałem tymi samymi przewodami, wszystko OK. RCD nie zadziałała, wszystko wydawało się OK. Podczas gdy chciałem jednak założyć obudowę skrzynki, przypasowałem ją i chciałem dokręcić śruby mocująca i wtedy właśnie zadziałała. Nie wiem czy to normalne czy tutaj szukać przyczyny (?).

Kluczowe pytanie... czy RCD jest prawidłowo podłączona? Może gdzieś tu leży przyczyna?
    Zamieszczam poniżej mój piękny schemat podłączenia. :)

Co do elektryka ze wspólnoty: "Ostatnio było sprawdzane i protokoły już poszły, więc kolejny przegląd będzie za 5 lat". Raczej niczego innego się nie spodziewałem. I jak rozmawiałem to raczej nic by nie poradził, przyjdzie, sprawdzi uziemienie w gniazdkach i to tyle. Szkoda gadać.

Mój elektryk (nie ten co podłączał) jest aktualnie do końca przyszłego tygodnia na urlopie więc muszę jakoś jeszcze ten tydzień się wstrzymać.
  • Pomocny post
    #15 17304667
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Przewodu PE nie podłącza się do RCD
  • #16 17304689
    d3zet
    Poziom 10  
    Czyli rozumiem, że przewodu między PE, a 3 nie powinno być wcale? Zatem gdzie idzie uziom? Nigdzie?
  • #17 17304702
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    d3zet napisał:

Kluczowe pytanie... czy RCD jest prawidłowo podłączona? Może gdzieś tu leży przyczyna?
    Zamieszczam poniżej mój piękny schemat podłączenia. :)

Rozdzielone szyny N i PE są ponownie łączone na RCD?
    ...-zmień Elektryka.
    L i N powinno iść przez RCD, a PE bezpośrednio jako przewód Ochronny do odbiornika.
  • #18 17304720
    d3zet
    Poziom 10  
    Ale cała listwa PE nie powinna jeszcze gdzieś uziemiona?
  • #19 17304738
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    A czy możesz dodać zdjęcie rozdzielnicy ze zdjętą osłoną?
  • #20 17304817
    d3zet
    Poziom 10  
    Pewnie. Fotka w załączniku
    Załączniki:
    • Nagłe wyzwalanie nowego wyłącznika RCD w mieszkaniu - co robić? 20180630_122729.jpg (4.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 17305028
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    d3zet napisał:
    Ale cała listwa PE nie powinna jeszcze gdzieś uziemiona?

Do mieszkania/ rozdzielnicy przychodzi L, N i PE. PE jest już uziemione wcześniej.
    Listwa PE w rozdzielnicy służy do podłączenie przewodów ochronnych dla poszczególnych odbiorników (gniazdka, lampy itp)
  • #22 17305181
    d3zet
    Poziom 10  
    Byłoby to pewnie prawdą i rozwiązało problem gdyby nie fakt, że instalacja na klatce jest starej daty i do mieszkania idą dwa przewody. Fazowy i neutralny.
  • #23 17305233
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    W układzie sieci TNC będzie to "fazowy" L i "neutralno-ochronny" PEN - dlatego Elektryk musi rozpoznać rodzaj zasilania i się do niego stosować przy podłączaniu rozdzielnicy mieszkaniowej. Do tej pory sądziłem (z Twojego rysunku wynika), że do mieszkania przychodzą 3 przewody...
  • #24 17305240
    d3zet
    Poziom 10  
    Tak więc jest to dobrze podłączone czy nie?
  • #25 17305297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 17305313
    d3zet
    Poziom 10  
    A co z tym, że jak dotykam wkrętakiem śruby mocujące obudowę to od razu RCD wybija?
  • #27 17305327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 17305368
    d3zet
    Poziom 10  
    Który? Gdzieś w mieszkaniu? Nie ma szans

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem nagłego wyzwalania wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) w nowej instalacji elektrycznej. Użytkownik zauważył, że RCD wyłącza się bez wyraźnej przyczyny, mimo że podłączona jest tylko lodówka. Uczestnicy forum sugerują, że problem może wynikać z błędów w instalacji, wadliwego RCD lub luźnych połączeń. Rekomendacje obejmują sprawdzenie parametrów RCD, wykonanie pomiarów przez elektryka oraz dokładne zbadanie połączeń w rozdzielnicy. Użytkownik podał, że RCD to model EATON CFI6-25/2/003. Wskazano również na możliwość, że problem może być związany z nieprawidłowym podłączeniem przewodów N i PE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA