logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 1.6 benzyna - przyczyny nierównych obrotów silnika po rozgrzaniu

ROBERT11 23 Sie 2005 23:00 18316 19
REKLAMA
  • #1 1758967
    ROBERT11
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich.Stałem sie posiadaczem Audi 80 B4 z silnikiem 1.6 benzyna....z tego co sie dowiedziałem z elektronicznym wtryskiem paliwa.Problem mam taki że gdy silnik troche pochodzi to zaczyna wariować z obrotani ....zwieksza je i zmniejsza ( bardzo szybko na przemian)..ktoś mi powiedział ze jest to związane z czujnikiem przepływu powietrza...czy jest ktoś w stanie potwierdzić te przypuszczenia...jesli nie to co innego przychodzi wam do głowy??? dodam ze silnik nie jest wyjechany( chyba ze ma jakiś defekt)
  • REKLAMA
  • #2 1759057
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Wygląda mi to na silnik krokowy sterujący przepustnicą. zwykle dodaje on trochę gazu np przy włączaniu dużego obciążenia (ogrzewanie szyby) tak by silnik miał takie sam obroty na biegu jałowym.
    Jeśli to występuje właśnie na biegu jałowym, a po otwarciu przepustnicy przestaje to wygląda to właśnie na "regulator biegu jałowego"
  • #3 1759076
    quattro
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam
    owszem sprawdz podciśnienia w gażniku to jest podstawa m jest sporo tego któryś wężyk musiał Ci wypaśc napisz jaki masz typ silnika a jutro Ci powiem kąkretnie Seba
  • #4 1759107
    mariomad
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Podobne objawy miałem w OPEL 1.6 byłem na diagnostyce nic nie wykazało, a pomogło odłączenie na chwile akumulator to można zrobić na początek,a póżniej zabrać sie za sprawdzeni silnika krokowego który jest odpowiedzialny za wolne obroty silnika.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1759687
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    quattro napisał:
    witam
    owszem sprawdz podciśnienia w gażniku to jest podstawa m jest sporo tego któryś wężyk musiał Ci wypaśc napisz jaki masz typ silnika a jutro Ci powiem kąkretnie Seba

Tam raczej gaźnika nie ma, przychylam się do silniczka krokowego
  • REKLAMA
  • #6 1760433
    quattro
    Poziom 14  
    silnik typu RN/RNA gażnik kewin jak inny silnik to...... podaj to Ci odpowiem co i jak za wiele pisania czy może masz zespó łwtryskowy nono-jetronic i mono-motronik albo k-jetronik napisz jaki masz silnik ......... wystarczy począdkowe litery
  • REKLAMA
  • #7 1763193
    oshi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Sprawa nie jest taka prosta jak się wydaje; ja bym zaczął od zdiagnozowania pojazdu, to może załatwić sprawę ale nie musi. Mogę udostępnić linki, ale muszę wiedzieć jaki jest układ wtryskowy. Może się to wydawać dziwne ale spotkałem (kilka razy) w modelu b4 gaźnik elektroniczny Pierburg 2EE.
  • #8 1763369
    igendek
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja mialem ten sam problem w moim audi b4 2.0 silnik ABT. Wystaczylo wymontowac silniczek krokowy i wyczyscic go WD-40. Podobny przypadek mial koles w renault megane z jednopunktowym wtryskiem. tez mu czyszczenie pomoglo.
    Moze to rowniez byc nieszczelnosc w ukladzie podcisnienia. Obejrzyj przewody i posluchaj czy nie ssie Ci gdzies lewego powietrza. Pod filtrem powietrza sporo nizej powinna byc taka gruba gumowa podstawa. Czesto tam zasysa lewe powietrze.
    pozdr
  • #9 5462988
    maniek.000
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Ja mam to samo z silnikiem skacze na obrotach gdzie można znaleźć ten silnik krokowy abym mógł go wyczyścic posiadam audi B3 1.8 silnik rok samochodu 89 prosze o pomoc
  • #10 5580460
    lechou
    Poziom 12  
    Witajcie.

Ja mam bardzo podobny problem z Audi B4 2.0 ABT (93r), ale nierówna praca ustępuje po 10 min od odpalenia i to nieważne czy bieg jałowy czy jakiś inny (automat). Czasami potarfi nawet zgasnąć, nie ukrywam że te szarpanie podczas jazdy nasila się po dodaniu gazu (nawet delikatnie).
    Zaznaczę że jak dam mu poracować na jałowym, to po tych 10 min wszystko jak ręką odjął i chodzi OK.

Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedź.
  • #11 5580484
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    maniek.000 napisał:
    gdzie można znaleźć ten silnik krokowy

Nie szukaj, nie znajdziesz.
    lechou, sprecyzuj czy zależy to od temperatury silnika.
  • #12 5580809
    lechou
    Poziom 12  
    Moim zdanie temperatura silnika nie wpływa na wcześniej opisaną dolegliwość, chociaż ostatnio zauważyłem że przy chłodniejszych porankach nie szarpie po pierwszym odpaleniu, nawet przez 10 min. Ale podczas jazdy potrafi się przyduszać. (przez jakieś 500m jazdy).
  • #13 5581491
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3554
    Dodajcie trochę gazu i dotknijcie palcem trzpień nastawnika, powinien zareagować, jeśli nie to jest zabrudzony, uszkodzony zestyk biegu jałowego
  • #14 7115638
    krzychusiara
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    W mojej audi 80 miałem podobne objawy jak kolega leochu , jak go odpaliłem na benzynie ( a rzadko jeździłem na benzynie z tego powodu że mam instalacją lpg) to jak audica byłe zimna to normalnie szła , jednak jak się trochę zagrzała to miała identyczne objawy jak opisał kolega , jeździłem do mechanika , jednak on ręce rozłożył , założyłem temat na forum i miałem od kogoś post że to to może być od czujnika temperatury - a się okazało że nie było . Usterka ustała przypadkiem kiedy mi gazu brakło i zostałem zmuszony jeżdzić na benzynie bo daleko mam do stacji lpg . Po codziennej jeździe na benzynie po tygodniu te objawy zaczęły być łagodniejsze a później ustały , a dodam ze od zimy moje auto na benzynie jeździło rzadko . Nie wiem czy kolega ma lpg w swoim aucie , ale po objawach wnioskuję ze koledze może pomóc to co mnie

Dodano po 20 [minuty]:

aha dodam jeszcze że sam czyściłem regulator ciśnienia paliwa ( w mojej audi znajduje się z prawej strony rozdzielacza paliwa taka żółta kostka pisze na niej bosch przykręcana do rozdzielacza na dwie śrubki) Ja mam silnik aad i ja w tym właśnie miejscu to mam . Można i tego spróbować
  • #15 7117525
    lechou
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź, ale ja nie mam lpg. Za to wymieniłem czujnik temp (niebieski) i jak ręką odjął.
    Pozdrawiam.
  • #16 7141538
    kubicak
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    mozliwe ze silnik krokowy u mnie tak było
  • #17 7159673
    slonik2
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam problem z moim autem (Audi 80 1.8 S wtrysk benzyna gaz )jak jest zimny szczególnie rano to gaśnie szrpie nim obroty skaczą. Trzeba go kilka razy odpalac dopiero po 1-2 minutach męczrni wraca do normy. Co to może być ?
  • #18 7241679
    Kamil Skiba
    Poziom 2  
    Witam. mam problem ze swoim samochodem tego typu że gaźnik który mam pali dużo paliwa, ktoś mi mówił że to jest problem z jakąś przepustnicą która się nie zamyka i auto cały czas tak jakby jechało na ssaniu. typ gaźnika to Pierburg 28/30 2EE jest to gaźnik elektryczny auto jest z 1990 roku. pytałem po warsztatach ale nie bardzo chcą się podejmować jego naprawy. a może wie ktoś kto takie gaźniki naprawia. czekam na odpowiedzi
    pozdrawiam.
    kamil skiba[/b]
  • #20 7641276
    laur81
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Panowie mam problem kupiłem audi b3 na części jest w niej silnik 1.8 na pełnym wtrysku podobno ma 120 km doradzicie mi czy warto przekładać do mojej audi pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 B4 1.6 benzyna z elektronicznym wtryskiem paliwa ma problem z nierównymi obrotami silnika po rozgrzaniu, objawiającymi się szybkim skakaniem obrotów na biegu jałowym. Najczęściej wskazywanymi przyczynami są zabrudzony lub uszkodzony silnik krokowy sterujący przepustnicą, który reguluje obroty biegu jałowego, oraz nieszczelności w układzie podciśnienia powodujące zasysanie niekontrolowanego powietrza. Czujnik przepływu powietrza jest również brany pod uwagę, choć mniej jednoznacznie. Wskazano, że czyszczenie silnika krokowego WD-40 może rozwiązać problem. Dodatkowo, w niektórych przypadkach pomocna była wymiana czujnika temperatury silnika. W dyskusji pojawiły się także uwagi o elektronicznym gaźniku Pierburg 2EE stosowanym w niektórych wersjach Audi 80 B4, który może powodować podobne objawy. Diagnostyka układu wtryskowego (np. systemy Mono-Motronic, K-Jetronic, Nono-Jetronic) oraz kontrola regulatora ciśnienia paliwa również są zalecane. Problemy te mogą nasilać się po rozgrzaniu silnika i podczas jazdy, a ich eliminacja wymaga sprawdzenia i ewentualnego czyszczenia lub wymiany elementów sterujących obrotami biegu jałowego oraz uszczelnienia układu dolotowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA