logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk na wyjściach karty graficznej - DVI i HDMI.

dziechu 02 Lip 2018 11:42 13410 4
REKLAMA
  • #1 17308123
    dziechu
    Poziom 27  
    Ocena: 69
    Zmieniłem komputer na (niby) lepszy. W poprzednim, aby mieć dźwięk cyfrowy na wyjściach DVI i HDMI, musiałem mieć podpięty kabelek z karty dźwiękowej (SPDIF) do płyty głównej z układem audio. Niestety, w obecnym komputerze mam kartę graficzną nVidia Quadro 2000 bez wejścia SPDIF. Dodatkowo układ audio płyty nie udostępnia dźwięku cyfrowego w żadnej formie - nie ma złącza SPDIF i żadnego cyfrowego wyjścia. Chyba jedynym wyjściem z sytuacji jest wymiana karty graficznej na taką z wejściem SPDIF i założenie karty dźwiękowej z wyjściem SPDIF. Czy też są inne możliwości? Czy karta graficzna może pobierać dźwięk cyfrowy przez swoje główne złącze? W końcu dźwięk cyfrowy gdzieś tam lata po płycie ;) Jak to najprościej skonfigurować, aby przez DVI i HDMI oprócz obrazu przesyłany był też dźwięk?
  • REKLAMA
  • #2 17308182
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Obecnie karty już nie potrzebują zewnętrznego źródła sygnału bo mają swój kodek audio. Sprawdź w "Urządzeniach do odtwarzania" czy pojawia się tam inny odbiornik dźwięku poza głośnikami. Jaki masz system operacyjny?
  • REKLAMA
  • #3 17308198
    dziechu
    Poziom 27  
    No właśnie o ile w poprzednim komputerze miałem możliwość przełączenia dźwięku na głośniki lub wyjście cyfrowe (wtedy było przesyłane przez HDMI), to teraz mam tylko analogowe wyjście na głośniki (w urządzeniach do odtwarzania i w Realtek HD Audio). Windows 10 Home.
  • REKLAMA
  • #4 17308279
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Sterowniki od karty są zainstalowane? Datasheet mówi że przez HDMI dźwięk powinien iść.
  • #5 17308357
    dziechu
    Poziom 27  
    Jaki datasheet? Od Quadro 2000? Sterowniki są zainstalowane.

Dodano po 36 [minuty]:

No i poszedł. Zainstalowałem od nowa sterowniki karty i Realtek HD Audio, w opcjach dźwięku wyjściowego oprócz głośników, pojawił się TV. Po przełączeniu działa. Dzięki :)

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

To jeszcze takie pytanie - mam TV na kablu DVI-HDMI i monitor na DisplayPort. Problem jest taki, że jeżeli w obu gniazdach jest wpięte urządzenie, to wyższy priorytet przy starcie komputera ma gniazdo DVI. Efektem tego jest to, że komputer startuje BIOS na TV zamiast na monitorze. Dopiero Windows uruchamia monitor. Jest jakaś możliwość konfiguracji karty, żeby wyższy priorytet miało gniazdo DisplayPort?
REKLAMA