logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dvi -> hdmi - brak dźwięku, choć kilka dni temu był

kacperek_mz 16 Paź 2009 20:46 3068 9
REKLAMA
  • #1 7137162
    kacperek_mz
    Poziom 11  
    witam,

jakieś 2 tygodnie temu zaopatrzyłem się w kabel dvi->hdmi. oczywiście po podłączeniu do TV LCD dźwięku nie było, więc poszukałem, pogrzebałem i zaopatrzyłem się w dwupinowy kabelek spdif którym spiąłem dwa z trzech pinów na płycie głównej (wyjście spdif) i wpiąłem się z tym kabelkiem do gf'a 8600. dźwięk się pojawił i było pięknie.

kilka filmów się obejrzało i na parę dni o kabelku zapomniałem. kiedy znów odpaliłem "coś z dźwiękiem", okazało się, że TV milczy :/ wkurzyłem się, zacząłem kombinować i w końcu poddałem się. stwierdziłem, że pierdzielę sprawę i zamieniam wysłużonego windowsa XP na 7 z MSDN AA. łudziłem się, że będzie miał lepsze wsparcie dla takich kombinacji. oczywiście okazało się, że nie do końca :P

TV wciąż milczy. czy ktoś ma jakieś pomysły dlaczego tak może być? będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam,
    Kacper
  • REKLAMA
  • #2 7137194
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    W TV masz prawidłowo ustawione źródło dźwięku ? W ustawieniach karty dźwiękowej SPDIF aktywne ?
  • #3 7137216
    kacperek_mz
    Poziom 11  
    w ustawieniach realtek hd audio mogę zmienić domyślne urządzenie na "digital output", ale nic to nie daje. w TV nie widzę nigdzie źródła dźwięku, ale prawdopodobnie skoro bierze wideo z HDMI, to i dźwięk będzie brał...
  • REKLAMA
  • #4 7137243
    tronic1
    Spec od komputerów
    No niekoniecznie. Źródła dźwięku w TV można wybierać. Poszukaj w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #5 7137490
    kacperek_mz
    Poziom 11  
    przejrzałem manuala do 50PG3000 od LG i kicha (plazma, nie lcd, ale to szczegół) - źródła dźwięku nie da rady zmienić, choć jest o tym akapit w instukcji (jednak w praktyce tej opcji brak).

ponadto wyczytałem tam, że jak się podłącza do gniazda "hdmi/dvi" to trzeba podłączyć kabelek audio. ale niech mnie wuj strzeli, jeżeli kilka dni temu mi to działało przez kabel dvi->hdmi, a teraz już nie... :/
  • #6 7137839
    tronic1
    Spec od komputerów
    Dziwne, z reguły w TV można definiować źródło dźwięku. Póki co to podłącz kabelek audio no i szukaj opcji w TV.
  • REKLAMA
  • #7 7150753
    utylizator
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Przez sam kabel HDMI dzwięk musi działać
    we właściwościach odtwarzania audio pobaw się z ustawieniem urządzenia domyślnego,

Nie zapomnij o resecie kompa po każdej zmianie ustawień!!!
  • #8 7152062
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    kacperek_mz a sprawdziłeś sam tv np. z odtwarzaczem dvd czy innym sprzętem poprzez hdmi czy działa wogóle?

W kompie musi być ustawiony SPDIF(cyfrowo) nie tylko w menedżerze karty ale i w panelu sterowania też warto sprzwdzić. W tv zwykle jak jest ustawione HDMI to powinno wziąć domyślnie sygnał.
    Zawsze mogło wystąpić jakieś przepięcie i coś walneło w kompie lub tv.

pozdro.
  • #9 7153988
    kacperek_mz
    Poziom 11  
    no wuj mnie strzeli...

wkurzyłem się i przełączyłem sobie kabelek spdif na odwrót, poresetowałem, wpiąłem poprawnie, poresetowałem i działa...

ręce mi opadną...

Ręce opadają jak się czyta Twoje, niechlujnie napisane posty.
    Wszystkie - możliwe - do poprawy!
    mat_ed
  • #10 7280816
    taokubusia
    Poziom 1  
    Mam to samo i znalazłem następujące obejście:
    1. otworzyć właściwości wykorzystywanego urządzenia SPDIF
    2. na zakładce "obsługiwane formaty" kliknąć "testuj" dla formatu "Dolby digital"
    3. gdy testowanie się zakończy dźwięk powinien się pojawić

Nie wiem dlaczego się tak dzieje ale u mnie to działa w 999 przypadkach na 1000. W pozostałych muszę restartować komp i wtedy działa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięku przy połączeniu komputera z telewizorem za pomocą kabla DVI->HDMI, mimo że wcześniej dźwięk działał poprawnie. Użytkownik stosował dodatkowe połączenie SPDIF między płytą główną a kartą graficzną GeForce 8600, co początkowo umożliwiało przesył audio. Po aktualizacji systemu do Windows 7 dźwięk przestał działać. Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia ustawień źródła dźwięku w telewizorze oraz aktywacji SPDIF w systemie. W modelu LG 50PG3000 (plazma) nie można zmienić źródła dźwięku, a instrukcja sugeruje konieczność podłączenia osobnego kabla audio przy użyciu wejścia HDMI/DVI. Rozwiązaniem okazało się poprawne podłączenie kabla SPDIF (odwrócenie wtyczki) i restart systemu. Dodatkowo, w niektórych przypadkach pomaga testowanie formatu Dolby Digital w ustawieniach SPDIF lub restart komputera. Zalecane jest również sprawdzenie działania HDMI w telewizorze z innym urządzeniem oraz upewnienie się, że w systemie domyślnym urządzeniem audio jest SPDIF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA