logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które źródło sygnału wzorcowego 10MHz wybrać: GPSDO czy Rubidium FE-5680A?

piotr gryko 03 Lip 2018 13:30 2706 19
REKLAMA
  • #1 17310103
    piotr gryko
    Poziom 12  
    Potrzebuję od czasu do czasu sprawdzić wzorzec w częstościomierzu , zamarzyło mi się zakupienie wzorca 10MHz tak aby przez kilka -naście lat spełniał warunek że mogę z niego korzystać jako wzorca.Znalazłem dwa które mnie zainteresowały: https://www.ebay.com/itm/10MHZ-OUTPUT-SQUARE-...3D263405038075&_trksid=p2047675.c100752.m1982, oraz https://www.ebay.com/itm/10MHz-FE-5680A-Rubidium-Atomic-Frequency-Standard-/252895330212.
    Im więcej szukałem w internecie informacji o produktach tym większy mętlik miałem w głowie dlatego pytam szanownych forumowiczów, który produkt będzie pewniejszy w moim zastosowaniu?.
  • REKLAMA
  • #2 17310181
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2937
    Obecnie tylko OCXO albo DOCXO szczuty przez GPS albo DCF- Jak kupisz rubid to i tak nie będziesz miał pewności co do jego parametrów, gdyż to wszystko jest z demontażu. Rubid ok, ale pod warunkiem, że masz gdzie dokonać porównania z innym, stabilnym wzorcem.
    Najprościej zakupić gotowca z AE za 200 $:
    Link
  • #3 17311154
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Błędne koło potrzebujesz wzorzec by sprawdzić generator w częstościomierzu i ew. skorygować. Generator chcesz powiedzmy sprawdzać co 6 miesięcy a wzorzec ma być kalibrowany co ile ? Wzorzec się rozjedzie i uznasz że wina częstościomierza.

Moim zdaniem lepiej zmierzyć częstotliwość referencyjną częstościomierzem i do niej się odnieść. Jest prosty odbiornik GPS z 1kHz. Taki sygnał można zmierzyć do tysięcznej i na nim się oprzeć a wszystko za niecałe 100zł

Kiedyś przerabiałem ten temat i dałem se spokój 1Hz nie zrujnuje świata chyba ze dokonujesz pomiarów astronomicznych i szykujesz się do podróży między gwiezdnych.

Obecnie opieram się na wzorcu WK 30 stary polski wynalazek i odpuściłem sobie +- 1Hz. Miałem kupować odbiornik i oprzeć się na 1KHz ale nie chce mi się.

Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę że takie generatory wzorcowe powinny pracować ciągle by wyeliminować ruchy termiczne materiału. A włączanie wyłączanie przekładanie z miejsca na miejsce i się rozjedzie. Na lata raczej odpada takie rozwiązanie.
    Jedyna zaleta z posiadania takiego wzorca to dodatkowo wysterowanie generatorów cyfrowych arbitralnych bo maja kiepskie generatory i pływają a podpięcie wzorca daje dopiero prawdziwe możliwości. Ale jak jest dobry częstościomierz to ma wyjście 10MHz i można go użyć jako wzorca do generatora. To tak z mojego doświadczenia i bicia się z tym tematem.
  • #4 17323629
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    zdzisiek1979 napisał:
    Błędne koło potrzebujesz wzorzec by sprawdzić generator w częstościomierzu i ew. skorygować. Generator chcesz powiedzmy sprawdzać co 6 miesięcy a wzorzec ma być kalibrowany co ile ? Wzorzec się rozjedzie i uznasz że wina częstościomierza.

Dokładnie tak, chyba każdy miał lub ma lub będzie miał fioła na punkcie dokładności częstotliwości. Prawda jest taka, że dobre OCXO wydłubane z jakiegoś starego HP czy R&S w zupełności wystarcza. Jak trochę poczytasz o częstotliwości wzorcowej to okazuje się że nie ma dobrego taniego wzorca, wszystkie mają wady, czy to radiowe (np. 225khz) czy GPS'owe i dochodzimy do wniosku że jedynie kalibrowany wzorzec rubidowy zaspokoi nasze potrzeby - tylko czy warto ?
    Ja w pogoni za dokładną częstotliwością trafiłem nawet na takie kuriozum:
    Które źródło sygnału wzorcowego 10MHz wybrać: GPSDO czy Rubidium FE-5680A?
    wzorzec częstotliwości z wielką gałą na frontpanelu do podstrojki częstotliwości xD
    A ostatecznie skończyłem właśnie na OCXO 10 MHz wydłubanym z jakiegoś przyrządu HP.
    Szkoda kasy na te wszystkie wynalazki. Zwróć uwagę że przy tych z synchronizacją GPS nikt nie podaje dokładności tylko tajemnicze "lepiej niż ocxo" - no to za takie precyzyjne określenie parametrów to ja bym nie płacił ...
  • REKLAMA
  • #5 17323709
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    @piotr gryko większość tych rubidowych wzorców jest zużyta, lub po prostu popsuta. Nie warto się to bawić.

Zdecydowanie lepiej iść w generator stabilizowany po GPS, lub DCF.

Osobiście polecam Meindberga.
  • REKLAMA
  • #6 17324073
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Szkoda że nie wpakowali powielacza na 10MHz bo mam podobne cudo techpana z powielaczem i tez z gałą ale plus potencjometr zgrubny.
    Wszystko na tym samym generatorze 5MHz oparte. Podobny do GWM-5-1 ale ten przestrajany jest napięciem. Ciut lepszy od 5-1.
    Masz instrukcję do niego? Albo fotki z środka?
  • #7 17324096
    hd44780
    Poziom 17  
    Na moje oko to jet GWM-5 wpakowany do grzanego termosa, (normalny szklany termos do zupy w stalowym ogrzewanym cylindrze) mam gdzieś zrysowany układ grzania termosa - masakrycznie porąbany - generator kilkaset kiloherców, wzmacniacz mocy, napędza uzwojenie na stalowym cylindrze - taki tygielek indukcyjny. Ale za to sam generator klasyczny, z tym że między generatorem a gniazdami wyjściowymi separujące dzielniki i wzmacniacze pasmowe. Przestrajanie na helipocie - oczywiście napięciem.
    Może gdzieś znajdę zdjęcia, a na razie sprzęt stoi tam gdzie jego miejsce - jedna z wyższych półek na regale razem z innymi zabytkami typu PFLxx ... Ściągać mi się go nie chce bo ciężkie bydle jest ...
  • #9 17324148
    hd44780
    Poziom 17  
    No nie, ten zopanowski jest bardziej zaawansowany. U ciebie jest klasyczny termostatowany GWM-5, w tym moim sercem jest duży cylinder-piec indukcyjny zawieszony jak jakaś bomba na sprężynach. Średnica około 10 cm, długość cylindra około 30-40cm, dopiero w tym cylindrze włożony na filc szklany termos, a w termosie dopiero coś co do złudzenia przypomina GWM-5
  • #10 17324471
    ^ToM^
    Poziom 42  
    hd44780 napisał:
    Szkoda kasy na te wszystkie wynalazki. Zwróć uwagę że przy tych z synchronizacją GPS nikt nie podaje dokładności tylko tajemnicze "lepiej niż ocxo" - no to za takie precyzyjne określenie parametrów to ja bym nie płacił ...

Czas wyznaczany przy użyciu GPS ma stabilność: 10^-10 s/24h.
  • #11 17337351
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    piotr gryko napisał:
    Potrzebuję od czasu do czasu sprawdzić wzorzec w częstościomierzu , zamarzyło mi się zakupienie wzorca 10MHz tak aby przez kilka -naście lat spełniał warunek że mogę z niego korzystać jako wzorca.

Tak jak zostało wspomniane jeśli chodzi o rubidowe to jest z tym różnie... ja akurat kupowałem LPRO-101 i jest ok...

Natomiast co do GPS to jeśli chodzi o te chińskie to trudno coś powiedzieć, generalnie najbardziej popularny i sprawdzony jest chyba Trimble Thunderbolt https://www.trimble.com/timing/thunderbolt-e.aspx
  • REKLAMA
  • #12 17346708
    ^ToM^
    Poziom 42  
    tplewa napisał:

.... jeśli chodzi o rubidowe to jest z tym różnie... ja akurat kupowałem LPRO-101 i jest ok...
    x

No ale jak to stwierdziłeś, że jest ok?

Pzdr!
  • #13 17346934
    tplewa
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    tplewa napisał:

.... jeśli chodzi o rubidowe to jest z tym różnie... ja akurat kupowałem LPRO-101 i jest ok...
    x

No ale jak to stwierdziłeś, że jest ok?

Pzdr!

Mam dojścia w kilku firmach do niezłego sprzętu pomiarowego i sprawdzone było z certyfikowanym wzorcem...

Z drugiej strony jak już zaczynamy się zagłębiać tak mocno w temat to powiedzmy sobie szczerze... nawet takie używane generatory do użytku domowego są lepsze niż generatory w tanim sprzęcie pomiarowym posiadającym wejścia 10MHz jaki za zwyczaj używamy... Więc nie popadajmy też w paranoję...
  • #14 17346995
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17347008
    tplewa
    Poziom 39  
    flux_capacitor napisał:

Przez kilkanaście lat budowałem zegary atomowe, jeśli podasz wymagania i zastosowanie to będę mógl doradzić rozwiązanie.

Zastosowanie jest jasne... sygnał 10MHz jako sygnał referencyjny dla sprzętu pomiarowego (oscyloskopy, mierniki częstotliwości, generatory arbitralne itd.). Więc tutaj jest to co napisałem patrząc za zwyczaj na to że w takich sprzętach najczęściej siedzi prosty rezonator więc i takie rozwiązania to ogromny przeskok (ciągle tutaj mowa o zastosowaniach hobbystycznych więc nie ma też co popadać w paranoję).

Ja osobiście mam Trimble Thunderbolt + rubidowy (w sumie budowane w oparciu o ten pomysł: https://ep.com.pl/files/8258.pdf )
  • #16 17348472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 17348565
    tplewa
    Poziom 39  
    [quote="flux_capacitor"]
    tplewa napisał:
    flux_capacitor napisał:

Zastosowanie jest jasne... sygnał 10MHz jako sygnał referencyjny dla sprzętu pomiarowego (oscyloskopy, mierniki częstotliwości, generatory arbitralne itd.). )

Wszystko zależy od tego, do jakich zastosowań ma być ten sprzęt. Inna stabilność jest wymagana do przestrajania odbiorników radiofonicznych a inna do budowy filtrów ceramicznych i budowy oscylatorów. Dodatkowo trzeba pamiętać że częstościomierz ma skończoną rozdzielczość pomiaru i przy bardziej wymagająych zastosowania inaczej porownuje i kalibruje się wzorce.

Kolego masz rację tylko chyba patrzysz na sprawę z innej strony tzn. profesjonalnej. Ja osobiście też na forum neguję często zakup najtańszego chińskiego g... ale też nie popadam w skrajność by każdemu tutaj polecać oscyloskop za 60k zl czy multimetr za 6k zl... Niestety to co napisałem większość tutaj bawi się amatorsko i używa sprzęt klasy amatorskiej (gdzie oscyloskop za 1700zł czy multimetr za 500zł to jest często hi-end) .Sorry ale jak by ktoś potrzebował do firmy do poważniejszych pomiarów to by nie patrzył na chińskie tanie wzorce czy używane generatory rubidowe... ot wtedy kupuje się firmowy wzorzec spełniający wymagania.

Do tego patrząc nawet na ceny takiego Trimble Thunderbolt jest to dla wielu i tak zbyt drogie rozwiązanie, więc o czym tutaj mówić...
  • #18 17348759
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Natomiast ja mam dwie sztuki Adreta 4101a a kolega ma kolejną. Jak zestawię wszystkie 3 sztuki na Krzywe Lissajous na oscyloskopie i zostawię uruchomione na miesiąc to wiem, że mam idealne źródło czasu, ponieważ figury stoją nieruchomo. Oba urządzenia są w częstotliwości i fazie DCF 77,5 kHz.
    Sprawny osiąga precyzję 5.1^-10 / 24h - wg. danych producenta. Mamy to sprawdzone i działa to genialnie. Można odbierać też inne frekwencje. Da się łatwo przerobić na 225 kHz - tu kolega na elektrodzie podawał przepis.
    Szkoda, że już ich nie ma na allegro. Jak były, to kupowałem po 80 zł. Świetne, tanie i precyzyjne etalony.

Sporo można poczytać tu:
    Link
    Załączniki:
    • 4101a.pdf (6.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17348814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 17350231
    ^ToM^
    Poziom 42  
    flux_capacitor napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Da się łatwo przerobić na 225 kHz - tu kolega na elektrodzie podawał przepis.

Nośna PR1 nie jest stabilizowana do atomowego wzorca częstości tworzącego skalę czasu w Polsce.

Obecnie już nie, ale jakiś czas temu powszechnie się wykorzystywało.

Teraz można używać innych:

Link

Może ten by udostępnili jakoś, to byśmy korzystali:
    Link
    :)
    Załączniki:
    • Które źródło sygnału wzorcowego 10MHz wybrać: GPSDO czy Rubidium FE-5680A? Wzorce DCF.png (25.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat wyboru źródła sygnału wzorcowego 10MHz, porównując GPSDO i rubidowy standard FE-5680A. Wskazują, że OCXO i DOCXO z synchronizacją GPS lub DCF są bardziej niezawodne niż starsze modele rubidowe, które mogą być zużyte lub uszkodzone. Użytkownicy podkreślają, że dla długoterminowych zastosowań najlepszym rozwiązaniem jest odbiornik GNSS, ponieważ generatory OCXO i TCXO mają tendencję do dryfu częstotliwości. Wspomniano również o popularnych modelach, takich jak Trimble Thunderbolt oraz LPRO-101, które są uznawane za solidne opcje. W kontekście amatorskiego użytku, użytkownicy sugerują, że starsze generatory mogą być wystarczające, a niektóre modele, takie jak Adret 4101a, oferują wysoką precyzję.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA