logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator TCXO 10MHz za 16zł czy jest coś warty?

TechEkspert 08 Cze 2025 21:59 1806 7

TL;DR

• Sprawdzono tani generator TCXO 10 MHz za 16 zł, opisywany jako rozszerzenie do HackRF, pod kątem przydatności jako wzorzec częstotliwości.
  • Porównano go z częstotliwościomierzem oraz pomiarem różnicowym z 1PPS z GPS i licznikiem mikrokontrolera, aby ocenić stabilność przy zmianach temperatury.
  • Pierwszy egzemplarz pokazał 10000052 Hz, a po podgrzaniu obudowy różnica wyniosła tylko 6 Hz; zwykły generator kwarcowy zmieniał się o około 36 Hz.
  • Podgrzanie TCXO dało odchyłki +1,53 Hz i -0,67 Hz, a na biurku częstotliwość pływała najwyżej o 0,04 Hz.
  • Wniosek jest pozytywny: układ działa i nadaje się do pomiarów częstotliwości oraz jako stabilne źródło 10 MHz, choć zakup z portalu aukcyjnego zawsze niesie ryzyko trafienia na wadliwy egzemplarz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Generator TCXO 10 MHz na płytce drukowanej z złączem PIN.
    Gdy rezonatory kwarcowe na stałe zagościły w konstrukcjach DIY stabilność odmierzania czasu oraz generowania częstotliwości polepszyła się znacząco. Częstotliwość rezonatora kwarcowego również ulega niewielkim wahaniom np. krótkoterminowo może być to wpływ zmiany temperatury, długoterminowo starzenie rezonatora kwarcowego. Temat o wskaźniku wysterowania zainspirował mnie do przeszukania znanych dalekowschodnich portalów aukcyjnych i znalazłem tam TCXO 10MHz w cenie 16zł. Generator TCXO w pewnych granicach kompensuje wpływ zmian temperatury i w efekcie stabilność generowanej częstotliwości powinna być lepsza. Ten konkretny TCXO opisany jest jako rozszerzenie SDR HackRF, jednak można go wykorzystać do innych celów np. pomiarów częstotliwości.
    W dokładniejszym sprzęcie pomiarowym lub w serwerach czasu można spotkać OCXO czyli termostatyzowany rezonator kwarcowy, dzięki stałej temperaturze wyższej od otoczenia zmiany częstotliwości powinny być mniejsze niż w TCXO. W sprzęcie pomiarowym wysokiej klasy lub serwerach czasu, można spotkać także generatory rubidowe 10MHz, stałość częstotliwości tych generatorów jest bardzo dobra i przekraczająca potrzeby większości hobbystów. W serwerach czasu czy też w satelitach GPS można spotkać tzw. zegary atomowe oparte o wzorce cezowe. Słyszałem również o maserach wodorowych w super laboratoriach czasu i częstotliwości jednak takich urządzeń nigdy nie widziałem na żywo.

Dwa widoki płytki drukowanej z generatorem TCXO 10MHz – z przodu z zamontowanym generatorem ROJON i z tyłu z widocznymi ścieżkami oraz elementami SMD.

Wracamy na Ziemię i zobaczymy czy zakupione TCXO działają... Szybki podgląd sygnału wyjściowego oscyloskopem potwierdza częstotliwość 10MHz, jest nieźle. Następnie udałem się do znajomego krótkofalowca aby skorzystać z częstotliwościomierza.

Wyświetlacz miernika częstotliwości pokazujący wartość 10000052 Hz oraz podłączony generator na płytce testowej.

Jest dobrze, dla pierwszego generatora mamy wynik 10000052Hz. Według instrukcji częstotliwościomierza pomiary można wykonywać po ~10min rozgrzania aby ustabilizowały się parametry. Podejrzewam, że wzorcem częstotliwości w urządzeniu jest OCXO czyli generator o lepszej stabilności niż TCXO.
    Chętnie zaprezentowałbym wnętrze tego częstotliwościomierza, jednak właściciel uważa, że sprawny sprzęt nie ma sensu rozkręcać, a sprzęt pomiarowy może się rozkalibrować przy demontażu. Mam inne zdanie na ten temat, być może urządzenia mikrofalowe lub optyczne mogą się rozkalibrować, jednak większość wnętrz sprzętu można zaprezentować bez obawy o uszkodzenia. Nad prezentacją wnętrza jeszcze popracujemy, gdyż wskazanie częstotliwościomierza zasiało ziarno niepewności jego właściciela.

Dwufunkcyjny częstotliwościomierz Zhaoxin HC-F2700L pokazujący pomiar 10000052 Hz z podłączonym generatorem TCXO.

Sprawdzamy drugi generator i wskazanie przyrządu jest identyczne, to mnie zaskoczyło, spodziewałem się minimalnych różnic między dwoma generatorami.

Zobaczmy jak radzi sobie kompensacja temperaturowa i ogrzewamy obudowę TCXO suszarką.

Multifunkcyjny miernik częstotliwości z wyświetlaczem LED pokazującym 10 000 058 Hz oraz podłączony generator TCXO.

Różnica po nagrzaniu obudowy to 6Hz.

Tak wyglądają wyprowadzenia generatora. Znacznikiem jest ostry róg obudowy oraz kropka na obudowie po stronie gdzie naniesione są oznaczenia.

Widok z dołu na generator TCXO z opisanymi wyprowadzeniami: NC, GND, VCC, OUT.

Udało się ustalić, że nabyłem działające generatory. Wykorzystajmy sygnał 1PPS z GPS oraz licznik mikrokontrolera aby metodą porównawczą sprawdzić wpływ temperatury na stabilność generowanej częstotliwości. Pomiar będziemy prowadzili przez 100s aby uzyskać teoretyczną rozdzielczość 0,01Hz

Płytka STM32 podłączona do modułów elektronicznych oraz ekran komputera z wynikami pomiarów częstotliwości.

Generator pracujący na biurku wykazuje minimalne zmiany częstotliwości max. 0,04Hz.

Zobaczmy co się wydarzy gdy podgrzejemy TCXO gorącym powietrzem.

Zdjęcie przedstawia płytkę rozwojową STM32 z podłączonymi modułami elektronicznymi i oknem programu PuTTY z wynikami pomiarów częstotliwości.

Ciekawy wynik, strzałka oznacza odczyt gdy rozpoczęło się nagrzewanie. Najpierw częstotliwość ulega zmniejszeniu. Następnie zwiększeniu i w miarę ochładzania częstotliwość ponownie maleje. Zmiany częstotliwości to +1,53Hz i -0,67Hz. Kompensacja temperaturowa wydaje się działać prawidłowo.

Zobaczmy jak zmiana temperatury wpłynie na częstotliwość generowaną przez zwykły generator kwarcowy bez kompensacji temperaturowej.

Dwa widoki generatora TCXO 10 MHz — widok z góry i widok od strony wyprowadzeń, z opisanymi pinami VCC, OUT, GND i NC oraz napięciem 3.3V.

Wykorzystujemy ponownie sygnał 1PPS z GPS.

Widok stanowiska testowego z płytką STM32 Nucleo, płytką prototypową z generatorem oraz modułem GPS NEO-7M. W lewym górnym rogu okno terminala z odczytem częstotliwości.

Zmiana częstotliwości przy zmianie temperatury jest większa: ~36Hz. TCXO kompensuje zmiany temperatury i zmniejsza wahania częstotliwości w porównaniu ze zwykłym generatorem kwarcowym.

Użycie 1PPS z GPS potraktowałem jako test różnicowy zmian częstotliwości i w tym scenariuszu uważam, że metoda sprawdziła się dobrze.

Zakupy na Ali i podobnych portalach aukcyjnych przypominają mi nieco czasy elektronicznych giełd typu Wolumen. Czasem można kupić tanio coś działającego, a czasem kupimy element lub urządzenie uszkodzone.

Tym razem trafiłem na sprawny TCXO, który można wykorzystać w pomiarach częstotliwości i jako stabilne źródło sygnału 10MHz.

Jakie macie doświadczenia z zakupami elektroniki na portalach aukcyjnych, czy udało się trafić na ciekawą elektronikę?

Czy wnikaliście w tematy dokładnych pomiarów częstotliwości i innych wielkości elektrycznych oraz nie elektrycznych?

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    TechEkspert
    Redaktor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert napisał 7048 postów o ocenie 5458, pomógł 16 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21573973
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1989
    TechEkspert napisał:
    Chętnie zaprezentowałbym wnętrze tego częstotliwościomierza

Wygląda jakoś tak:
    Widok wnętrza metalowej obudowy urządzenia elektronicznego z wieloma przewodami i płytką PCB.

To aluminiowe po lewej to prawdopodobnie część OCXO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21573993
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5458
    Dzięki, po lewej może być też preskaler ten częstotliwościomierz miał zastosowanie krótkofalarskie, po prawej może być OCXO gdyż na tylnej ściance była dziura do kalibracji.
    Zobaczymy, może uda się zrobić materiał o wnętrzu.
  • #4 21574019
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1989
    TechEkspert napisał:
    po prawej może być OCXO gdyż na tylnej ściance była dziura do kalibracji

Te dwa moduły z przodu i z tułu urządzenia są do siebie bardzo podobne. Oprócz przewodów zasilających dochodzą ekranowane sygnałowe, które idą w to samo miejsce na PCB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21574718
    ralphos
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    TechEkspert napisał:
    w satelitach GPS można spotkać tzw. zegary atomowe oparte o wzorce cezowe. Słyszałem również o maserach wodorowych w super laboratoriach czasu i częstotliwości jednak takich urządzeń nigdy nie widziałem na żywo.

Satelity GPS zazwyczaj mają zegary cezowe i rubidowe.
    GLONASS mają tylko cezowe.
    Galileo mają zarówno rubidowe, jak też 3 razy dokładniejsze masery wodorowe (PHM - Passive Hydrogen Maser)
    BeiDou wykorzystują rubidowe i wodorowe (HMAC - Hydrogen Maser Atomic Clock).

Tutaj lista satelitów nawigacyjnych różnych konstelacji. W ostatniej kolumnie typ podstawowego zegara atomowego (zapasowe mogą być innego typu).
  • REKLAMA
  • #6 21574752
    TechEkspert
    Redaktor
    Dzięki, ciekawa sprawa, nie wiedziałem, że w satelitach GNSS jest taka różnorodność. Jaka może być szacowana odchyłka dla zegara w zależności od rodzaju źródła taktowania?
  • REKLAMA
  • #7 21575727
    ralphos
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    >>21574752
    Różnorodność jest spora, bo to 4 niezależne systemy.
    Amerykański GPS był pierwszy i jest domyślnym systemem.
    Ruski GLONASS był niezależnie budowany (widać bardzo istotne różnice projektowe) i jego dokładność jest taka sobie.
    Chiński BeiDou to lekko zmodyfikowana kopia GPS (nawet tu Chińczycy bezczelnie zrzynają z rozwiązań zachodnich) i z roku na rok staje się coraz lepszy, Chińczycy ambitnie podchodzą do tematu.
    Europejski Galileo jest generalnie najnowszy, najdokładniejszy, projektowany na bazie doświadczeń z wcześniejszymi systemami. Niestety spowalnia go biurokracja, rozwijany jest powoli. Rozwój został też trochę spowolniony w 2017 przez awarię wielu zegarów znajdujących się już w kosmosie (głównie rubidowych, ale kilka wodorowych też poległo), trzeba było przeprojektować je dla nowszych satelitów.

Nie wypowiem się na temat konkretnej dokładności zegarów umieszczonych na pokładach satelitów nawigacyjnych, ponieważ w każdej konstelacji było kilka wersji sprzętowych, łatwo się w tym pogubić.

Generalnie zegary cezowe zapewniają bardzo dobrą stabilność w krótkim i długim okresie, są obecnie wykorzystywane jako wzorce w NIST.
    Zegary rubidowe są znacznie tańsze i mniejsze, oferują niezłą stabilnośc w krótkim okresie, co jest najważniejsze w nawigacji satelitarnej, bo i tak zegary są synchronizowane z ziemią kilka razy dziennie.
    Zegary wodorowe mają wyjątkowo dobrą stabilność krótkotrwałą, stąd obecnie są najlepsze dla nawigacji satelitarnej.

Rewolucją będą zegary optyczne, prawdopodobnie za kilka lat zmieni się definicja sekundy.

A do zastosowań praktycznych bardzo polecam GPSDO. Właśnie w pracy do pewnego projektu wykorzystuję Leo Bodnar Low-jitter GPS-locked precision frequency reference
    450 Hz to 800 MHz output
    . Skonfigurowałem go tak, że na jednym wyjściu mam 1PPS, a na drugim 10MHz. Śledząc na oscyloskopie 1PPS z tego urządzenia oraz z precyzyjnego profesjonalnego odbiornika GPS, widzę że dryf jest niewielki, generalnie nie przekracza +/- 20ns. Taki rezultat wystarczy nie tylko do wszystkich amatorskich, ale także do większości profesjonalnych zastosowań.
  • #8 21575958
    TechEkspert
    Redaktor
    Projektowanie urządzeń GNSS musi być sporym wyzwaniem, tematy dokładnego odmierzania czasu są trudne a tutaj jeszcze dochodzi środowisko kosmiczne.

Udało się zajrzeć do wnętrza częstotliwościomierza HC-F2700L niestety czekała tam niemiła niespodzianka...

Znalazłem dokument ile "trzyma" stabilność wbudowany w serwer czasu wzorzec częstotliwości: RTC TCXO vs OCXO vs Rubidium

Wyniki są ciekawe, roczna odchyłka RTC to:
    28s dla TCXO
    1,6s dla OCXO
    16ms dla generatora rubidowego.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wartości i zastosowań generatora TCXO 10 MHz dostępnego za około 16 zł, który kompensuje wpływ zmian temperatury na stabilność częstotliwości w porównaniu do standardowych rezonatorów kwarcowych. W porównaniu do droższych i bardziej stabilnych rozwiązań, takich jak OCXO (termostatyzowany rezonator kwarcowy) oraz generatory rubidowe stosowane w precyzyjnych urządzeniach pomiarowych i serwerach czasu, TCXO oferuje umiarkowaną stabilność. Przykładowo, roczna odchyłka częstotliwości wynosi około 28 sekund dla TCXO, 1,6 sekundy dla OCXO oraz 16 ms dla generatora rubidowego. W dyskusji pojawiły się także informacje o różnorodności zegarów atomowych stosowanych w satelitach GNSS: GPS używa zegarów cezowych i rubidowych, GLONASS – cezowych, Galileo – rubidowych i maserów wodorowych, a BeiDou – rubidowych i maserów wodorowych. Wnętrze częstotliwościomierza HC-F2700L zostało omówione, wskazując na obecność modułów TCXO i OCXO oraz elementów takich jak preskaler. Tematyka podkreśla wyzwania związane z dokładnym odmierzaniem czasu, zwłaszcza w środowisku kosmicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA