logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty przedwzmacniacz gramofonowy na TDA2320A- szukam schematu

młody641 04 Lip 2018 01:24 1683 11
REKLAMA
  • #1 17311282
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Witam

Posiadam układ scalony TDA2320A z podstawką (po cztery nogi z każdej strony- razem osiem). Chciałbym na nim wykonać prosty przedwzmacniacz gramofonowy, tak aby w połączeniu z wieżą gramofon grał głośniej. Najlepiej jakby był zasilany napięciem 9-12V.

Mam pytanie. Czy ktoś na forum posiada prosty schemat przedwzmacniacza gramofonowego na układzie TDA2320A?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17311296
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    młody641 napisał:
    Witam

Posiadam układ scalony TDA2320A z podstawką (po cztery nogi z każdej strony- razem osiem). Chciałbym na nim wykonać prosty przedwzmacniacz gramofonowy, tak aby w połączeniu z wieżą gramofon grał głośniej. Najlepiej jakby był zasilany napięciem 9-12V.

Mam pytanie. Czy ktoś na forum posiada prosty schemat przedwzmacniacza gramofonowego na układzie TDA2320A?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

W załączniku dodam dane techniczne układu , który posiadasz. W danych tych są podane schematy. Potrzebujesz przedwzmacniacza RIAA.
    Załączniki:
    • TDA2230A.pdf (154.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17311655
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Witam

Dziękuję za schematy. I teraz mam pytanie. Czy do gramofonu będzie pasować schemat oznaczony jako "Figure 12- Stereo RIAA Preamplifier?

Pozdrawiam
  • #4 17311904
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    młody641 napisał:
    Witam

Dziękuję za schematy. I teraz mam pytanie. Czy do gramofonu będzie pasować schemat oznaczony jako "Figure 12- Stereo RIAA Preamplifier?

Pozdrawiam

Tak - choć demonem prędkości ten układ nie jest to powinien spełnić się w tej roli.
  • REKLAMA
  • #6 17312908
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2986
    Kolego, młody641! Nie zawiadomiłeś model swojego gramofonu, ponieważ nie każdy z ich wymaga przedwzmaczniacza .Niektóre modele gramofonów z wkladka elektromagnetyczna ma wmontowany PW RIAA.
  • #7 17313131
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    aksakal napisał:
    Większość gramofonów z wkladka elektromagnetyczna ma wmontowany PW RIAA.
    Niestety, ale nie masz racji Kolego.
    Większość gramofonów z wkładką magnetyczną jest BEZ żadnych przedwzmacniaczy. Wynika to z tego, że użytkownik może do swojego gramofonu wybrać przedwzmacniacz, jaki mu będzie najbardziej odpowiadał. Zresztą nie bez przyczyny jeśłi wzmacniacz ma wejście opisane PHONO jest to wejście z korekcją RIAA - w droższych modelach nawet z wyborem wkładki - z ruchomym magnesem lub (lepsze jakościowo) z ruchomą cewką.
  • REKLAMA
  • #8 17313564
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    aksakal napisał:
    Większość gramofonów z wkladka elektromagnetyczna

No większość to stanowczo nie ale są takie na rynku "gramofon wszystko w jednym" z przedwzmacniaczem w środku czy z portem USB, czy też mają gniazda dla kart SD/czy Pen USB, które jednocześnie robią MP3.
  • #9 17313646
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2986
    W sytuacji, kiedy nie znasz model gramofonu, nie ma znaczenia należy on do większości czy do mniejszości! Jak można rekomendować PW RIAA jeśli nie znasz z której epoki gramofon . Bambino też gramofon.
  • #10 17313898
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    Wyszedłem z założenia, że jeśli autor założył temat o brzmieniu jak wyżej, to chyba wie co robi. I wie jaki gramofon posiada. Nikt przecież nie podłącza do gramofonu z wkładką krystaliczną przedwzmacniacza RIAA. A jeśłi ma gramofon i pyta o przedwzmacniacz z charakterystyką RIAA to przynajmniej powinien wiedzieć czy taki przedwzmacniacz jest, czy go nie ma w gramofonie. Dla mnie to logiczne.
  • #11 17315036
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    398216 Usunięty napisał:
    Wyszedłem z założenia, że jeśli autor założył temat o brzmieniu jak wyżej, to chyba wie co robi. I wie jaki gramofon posiada. Nikt przecież nie podłącza do gramofonu z wkładką krystaliczną przedwzmacniacza RIAA. A jeśłi ma gramofon i pyta o przedwzmacniacz z charakterystyką RIAA to przynajmniej powinien wiedzieć czy taki przedwzmacniacz jest, czy go nie ma w gramofonie. Dla mnie to logiczne.

Otóż to. Masz rację :) .

Dodano po 2 [minuty]:

Najlepszym wyjściem dla autora tematu jest wykonanie przedwzmacniacza z noty aplikacyjnej układu i sprawdzenie jakości odtwarzanych płyt poprzez wieże.
  • #12 17347513
    Bietek
    Poziom 11  
    Kup zestaw AVT 1023 do złożenia albo gotowy złożony, za nieco wyższą kwotę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu prostego przedwzmacniacza gramofonowego opartego na układzie TDA2320A, który ma być zasilany napięciem 9-12V. Otrzymuje informacje o schematach, w tym o przedwzmacniaczu RIAA, oraz dyskusję na temat kompatybilności różnych modeli gramofonów z przedwzmacniaczami. Uczestnicy forum podkreślają, że wiele gramofonów z wkładkami magnetycznymi nie ma wbudowanych przedwzmacniaczy, co wymaga zastosowania zewnętrznego rozwiązania. Sugerowane jest wykonanie przedwzmacniacza zgodnie z notą aplikacyjną układu lub zakup gotowego zestawu AVT 1023.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA