logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić sterowanie czasowe dla rolet Yooda z detekcją przeszkód?

Fronteri 04 Lip 2018 23:02 3117 9
REKLAMA
  • #1 17312763
    Fronteri
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    mam zainstalowane rolety z silnikami Yooda z detekcją przeszkód, sterowane radiowo (pilot Nuxo 30 kanałów), oraz na przełącznik dzwonkowy przy oknie (zakładając, że roleta w pozycji górnej - klik roleta w dół, drugie wciśnięcie roleta zatrzymuje się i kolejne roleta w górę - rolety sterowane z przełącznika impulsami, do przełącznika nie jest podpięte 230V, tylko 2 cieniutkie kabelki od sterowania).
    Chciałbym tymi roletami sterować czasowo i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać żeby miało to sens, a firma w której kupiłem rolety w żaden sposób nie potrafi zaproponować rozwiązania.

Z każdej rolety mam wyprowadzony przewód do centrali INTEGRA 64, którą to ew. mógłbym czasowo sterować tymi roletami, ale problemem jest sterowanie impulsami, gdzie może pojawić się sytuacja, w której roleta nie zostanie zamknięta na noc i poranny Timer z integry puszczając sygnał na roletę opuści ją zamiast pozostawić w górnej pozycji (chyba, że można to jakoś obejść).

Podpowiedzcie proszę jak ugryźć temat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17312918
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Sprawdź czy w sterownikach rolet nie ma innych wejść.
  • #3 17313516
    Fronteri
    Poziom 9  
    Niestety nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 17313709
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Może trzeba zakupić dodatkowy pilot. ZajrzyjTUTAJ
    Nie wiem czy ten pilot będzie współpracował z Twoim systemem, ale to można wyjaśnić ze sprzedającym.
  • REKLAMA
  • #5 17314092
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Z ciekawości poczytałem w sieci o tym systemie rolet.
    Według mojej wiedzy: to oprócz rolet (silnik rurowy w rurze 8-kątnej) każda roleta/ grupa silników? musi posiadać sterownik/przekaźnik.
    Wg https://silnikdorolet.pl/sterowanie-przewodowe-yooda/62-przekaznik-r1s.html
    ma możliwość ustawiania trybu pracy jumperkami. W instalacji Autora zastosowano najprostszy/najtańszy sposób sterowania - jednoprzyciskowy. Gdyby to można było zmienić/ przebudować na system góra/stop/dół to sterowanie grupowe (zamykanie/otwieranie o określonej porze byłoby banalnie proste.
    Trzeba sprawdzić jaki rodzaj przekaźnika został zamontowany - od tego zacząć rozważania o poprawie funkcjonalności systemu.
  • #6 17314227
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    pafciowaw napisał:
    Według mojej wiedzy: to oprócz rolet.....

No właśnie nie. Każda roleta posiada własny, zintegrowany sterownik/
    Link
    Wydaje mi się, że rozwiązaniem może być użycie TAKIEGO sterownika.
  • REKLAMA
  • #7 17314360
    Fronteri
    Poziom 9  
    Nadajnik YOODA Sterowany Bezpotencjałowo byłby ciekawym rozwiązaniem gdyby nie fakt, że można tutaj sterować jedną grupą rolet, a cały dom chciałbym podzielić przynajmniej na 2 grupy(salon+kuchnia i osobno sypialnie). Przy takim układzie potrzebowałbym 2 nadajników, które 'zeżrą' 500zł i 6 wyjść z integry - trochę słabo. Wydaje mi się, że będzie ciężko wymyślić coś sensownego z tymi napędami...
  • #8 17314397
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Kol. kj1 - faktycznie to dobry pomysł :)
    Kol. Fronteri - jak dwie grupy rolet i funkcje zamknij/ otwórz to tylko 2 x 2 = 4 wyjścia z Integry ;)
  • #9 17314424
    Fronteri
    Poziom 9  
    Mogłoby to byc sterowane bez przewodu stop (tak czy inaczej można rolete zatrzymac wciskając podczas ruchu przycisk sterowania w przeciwnym kierunku - mówię o sterowaniu z pilota, więc pewnie iw przypadku tego nadajnika byłoby podobnie). Jakby nie patrzeć wychodzi trochę drogo. Pewnie zostanę przy dwóch przekaźnikach i lekko upośledzonym sterowaniu bezpośrednio z integry.
  • #10 17419500
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Fronteri napisał:
    Nadajnik YOODA Sterowany Bezpotencjałowo byłby ciekawym rozwiązaniem gdyby nie fakt, że można tutaj sterować jedną grupą rolet, a cały dom chciałbym podzielić przynajmniej na 2 grupy(salon+kuchnia i osobno sypialnie). Przy takim układzie potrzebowałbym 2 nadajników

Jeden pilot do wszystkich rolet, grup, sterowanie czasowe funkcja astro itp itd np taki:
    https://www.proxima.pl/produkt/pilot-roletowy-tft-kopia-2/
    Yooda=Dooya=Aluprof=Portos...
    https://www.proxima.pl/wp-content/uploads/201...Instrukcja-Proxima-Pilot-TFT-PORTOS-YOODA.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował rolety Yooda z detekcją przeszkód, sterowane radiowo za pomocą pilota Nuxo. Chciałby wprowadzić sterowanie czasowe, jednak napotyka trudności związane z impulsowym sterowaniem rolet, co może prowadzić do niezamknięcia rolet na noc. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie możliwości zakupu dodatkowego pilota oraz przekaźników, które umożliwiłyby bardziej zaawansowane sterowanie. Wskazano, że każda roleta wymaga własnego sterownika, a zmiana systemu na bardziej funkcjonalny (góra/stop/dół) mogłaby uprościć automatyzację. Proponowane są różne rozwiązania, w tym użycie nadajników bezprzewodowych, jednak wiąże się to z dodatkowymi kosztami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA