logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?

TITAN1989 05 Lip 2018 06:11 6882 8
REKLAMA
  • #1 17312927
    TITAN1989
    Poziom 6  
    Witam, 3 dni temu wymieniłem trochę części w kompie i mam problem z czerwoną diodą cpu. Podaję konfiguracje
    Płyta Gigabyte Aorus B360 Gaming 3 Wifi
    Procesor Intel core i7 8700
    Ram 8gb 2x4 hyper x 2666mhz
    Grafa radeon rx 480 8gb
    Zasilacz silentium PC vero L2 600w

Problem polega na tym że komp w kwestii użytkowania nie wzbudza zastrzeżeń, jednak mimo to na płycie ciągle świeci się czerwona dioda cpu.
    Czy to znak że coś jest walniete i powinienem oddać kompa do serwisu czy to normalny objaw i zignorować to????
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17312974
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Nie jest to normalne zachowanie. Zainstaluj program CPU-Z i wklej 5 pierwszych zakładek.
    Sam zakładałeś procesor?
  • #5 17313078
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    A może profilaktycznie zrobić reset BIOSu?
  • REKLAMA
  • #6 17313638
    yaro_master
    Poziom 11  
    Proponuję sprawdzić jaka wersja BIOS-u jest i ewentualnie zaktualizować do najnowszej - dla tego modelu w rev. 1.0 najnowszy bios to F6 (wprowadza nowe CPU microcode)
  • #7 17313724
    TITAN1989
    Poziom 6  
    Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?Desktop - Czerwona dioda CPU świeci po wymianie części, co robić?

Dodano po 52 [sekundy]:

Więc tak, zresetowałem bios i nie pomogło. Wgrałem najnowszy bios F6 i też dalej to samo ://

Dodano po 40 [sekundy]:

zauważyłem że kiedy siedzę w biosie, dioda cpu się nie pali, zaświeca się po załadowaniu systemu
  • Pomocny post
    #8 17314047
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Na forach widać, że wielu osobom się ta dioda świeci bez powodu (najczęściej po aktualizacji BIOS). Komputer działa normalnie. Być może w jakiejś przyszłej rewizji BIOS Gigabyte wyda fixa, jeśli nie to trzeba z tym żyć (w końcu to płyta gaming, czym więcej światełek tym lepiej), albo można reklamować płytę, jeśli dioda przeszkadza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z czerwoną diodą CPU na płycie głównej Gigabyte Aorus B360 Gaming 3 Wifi po wymianie części w komputerze. Mimo że komputer działa prawidłowo, dioda świeci się na czerwono, co według instrukcji oznacza, że procesor nie pracuje normalnie. Użytkownik zresetował BIOS oraz zaktualizował go do najnowszej wersji F6, jednak problem nie ustąpił. Inni użytkownicy zasugerowali, że świecenie diody może być wynikiem aktualizacji BIOS i niekoniecznie oznacza usterkę. Ostatecznie, po wydaniu BIOS-u w wersji F10 przez GIGABYTE, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA