Dekoder DVB-T jak w tytule nagle zaczął mieć problemy z odbiorem. Ma objawy zamrażanie ekranu i zacinający się dźwięk oraz częsty komunikat "Brak sygnału" natomiast nie ma problemów z odtwarzaniem filmów z nośnika USB. Dodatkowo zauważyłem, że na wyświetlaczu segmentowym nie działają 2-3 diody (ale to chyba już było wcześniej). Na płycie brak oznak uszkodzeń lub zalania. Jedyne, co dowiedziałem się od właściciela, że w trakcie burzy zapomniał odłączyć antenę (na płycie jest podwójna dioda zabezpieczająca więc to nie powinno go uszkodzić). Objawy nie są winą sygnału - sprawdzane na 2 antenach siatkowych i kablówce.
Wrzuciłem ten wsad ale żadnych zmian. Link
Po pomiarach wina leży albo w samej głowicy DVB-T tego tunera lub komunikacji z procesorem. Głowica pracuje na układzie R820T na kwarcu 16MHz. R820 Datasheet
Znalazłem schemacik podobnej głowicy DVB-T tylko na szybszym generatorze 28 MHz.
Ktoś podpowie co mogło paść w tej głowicy? Czy takie objawy jak podałem mogą leżeć po stronie kwarcu 16 MHz w samej głowicy? Dekoder w zimie leżakował dłuższy czas w nieogrzewanym pomieszczeniu nieużywany.
Czy istnieje możliwość wstawienia innej głowicy pracującej na danej częstotliwości na przewodach (na płycie dekodera jest wolne 8 - pinowe wyjście przed głowicą).
Wrzuciłem ten wsad ale żadnych zmian. Link
Po pomiarach wina leży albo w samej głowicy DVB-T tego tunera lub komunikacji z procesorem. Głowica pracuje na układzie R820T na kwarcu 16MHz. R820 Datasheet
Znalazłem schemacik podobnej głowicy DVB-T tylko na szybszym generatorze 28 MHz.
Ktoś podpowie co mogło paść w tej głowicy? Czy takie objawy jak podałem mogą leżeć po stronie kwarcu 16 MHz w samej głowicy? Dekoder w zimie leżakował dłuższy czas w nieogrzewanym pomieszczeniu nieużywany.
Czy istnieje możliwość wstawienia innej głowicy pracującej na danej częstotliwości na przewodach (na płycie dekodera jest wolne 8 - pinowe wyjście przed głowicą).