logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Focus mk1 - Nie mogę założyć linki ręcznego

strugany 09 Lip 2018 19:18 9207 14
REKLAMA
  • #1 17320288
    strugany
    Poziom 10  
    Czy linka hamulca ręcznego może się skurczyć po czasie? Mam auto, które stało 2 lata nieużywane, linki były odpiete od zacisków. Przed odpięciem ręczny działał bardzo dobrze. Teraz, po czasie nie jestem w stanie założyć linki od lewej strony auta mimo całkowitego poluzowania na śrubie regulacyjnej i wychylenia tej wajhy przy piaście, za którą ma łapać linka. Myśle, że brakuje jej nawet 4-5 cm. Ta linka od drugiej strony auta jest z 2-3 cm dłuższa. Dodam, że linka nie zacina się, jak popchnę z jednej strony to wysuwa się z drugiej strony pancerza. Jak to możliwe?
  • REKLAMA
  • #2 17320370
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3384
    Pancerz siedzi na swoim miejscu zapewnie nie.
  • #3 17320402
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    To , że auto stało 2 lata nie ma nic do rzeczy . Włóż pancerz na swoje miejsce i będzie okey . Na pewno zardzewiało gniazdo i nie wlazło do końca . :| 4÷5cm to bardzo dużo . :|

Dodano po 1 [minuty]:

Kolega wyżej dobrze Ci radzi . :|
  • #4 17320429
    strugany
    Poziom 10  
    piotrekwoj1 napisał:
    Pancerz siedzi na swoim miejscu zapewnie nie.

Tzn czy jest przymocowany do podłogi auta?

Dodano po 4 [godziny] 33 [minuty]:

No więc postanowiłem wszystko dokładnie sprawdzić. Wyjąłem te plastiki z pancerza w obu linkach, żeby sprawdzić, czy gdzieś nie weszły zbyt mało. Tu jeden koniec obu linek, jak widać pancerze wchodziły tyle samo:

Drugi koniec, ta sama sytuacja:

A tu długośc linek po maksymalnym wysunięciu w jedną stronę:

Jak widać jedna jest ok. 2 cm krótsza.

Teraz to już całkiem nie rozumiem o co chodzi. Przecież nic z tymi linkami nie robiłem, hamulec kiedyś działał normalnie, linki na tym rozdzielaczu na jedną linkę były równej długości. Skurczyła się? Przeciez to niemozliwe.

P.S. Zignorujcie moje pytanie w poprzednim poście. Nie załapałem :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17321172
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3557
    Jak zdejmiesz mieszek z dźwigni ręcznego, to pod nim jest nakrętka do regulacji naciągnięcia linek, odkręć, załóż i dopiero podciągnij linki
  • #7 17321803
    strugany
    Poziom 10  
    SKM 1964: dźwignia ręcznego jest oczywiście maksymalnie opuszczona.
    carrot: Jak pisałem w pierwszym poście, nakrętka jest maksymalnie poluzowana, już bardziej się nie da, bo spadnie z gwintu. Mimo maksymalnego poluzowania tej śruby, tej krótszej linki nie da rady założyć na ten "rozdzielacz" na 2 linki - jest za krótka.
  • REKLAMA
  • #8 17321816
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    To jest nierealne skoro piszesz że było ok, lepiej zrób fotki gdzie wkładasz pancerz mam na mysli miejsce pod podłogą i zaciski przy kołach.
  • #9 17321913
    strugany
    Poziom 10  
    piotrekwoj1 napisał:
    To jest nierealne skoro piszesz że było ok, lepiej zrób fotki gdzie wkładasz pancerz mam na mysli miejsce pod podłogą i zaciski przy kołach.

Było ok, nic przy linkach nie było robione, poza ich odłączeniem od "rozdzielacza" na jedną linkę i od mocowań do podłogi (lepszy dostęp przy konserwacji). Nie jestem idiotą i wkładam je tak jak trzeba, ale ok - porobię zdjęcia.

Na 100% było ok, wcześniej jeździłem tym autem ponad rok, ręczny działał bez problemu, a jak demontowałem linki to pamietam, że wystawało ich tylko samo i były równej długości w miejscu, gdzie się łączyły przy rozdzieleniu na jedną linkę.

Dodano po 21 [minuty]:

Wrzucam zdjęcia:
    jedno koło:

drugie koło:

Miejsce zejścia się linek:

teraz zauważyłem, że nawet ta dłuższa linka jest trochę za krótka, żeby ją założyć na ten "rozdzielacz".

Dodano po 6 [godziny] 33 [minuty]:

Skróciłem pancerze linek brzeszczotem, jedną o 3,5 cm, drugą ok 2 cm. Teraz są równej długości. Poskładałem i na razie wszystko ok, ręczny działa, linki ułożone są równo. Temat można zamknąć.
  • #11 17327858
    jano720
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Witam. Niema w tym nic dziwnego,o ile linka na pewno się nie skróciła to pancerz po dwóch latach nie używania w skutek korozji potrafi się znacznie wydłużyć.
  • #12 17327959
    strugany
    Poziom 10  
    Pancerz jest już miejscami dość znacznie skorodowany, więc może to jest przyczyna. Być może też po prostu chodzi o brak jego ściskania przez dłuższy czas - gdy zaciągamy ręczny - pancerz ściska się. Przez 2 lata tego nie było, więc może się "rozluźnił" o te kilka cm.
  • #13 17328013
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    jano720 napisał:
    Witam. Niema w tym nic dziwnego,o ile linka na pewno się nie skróciła to pancerz po dwóch latach nie używania w skutek korozji potrafi się znacznie wydłużyć.

Może max 1cm ale napewno nie 4-5 jak pisze własciciel.
  • #15 17357728
    strugany
    Poziom 10  
    Skoro skróciłem tyle ile pisałem i jest ok to chyba nie wymyśliłem sobie tego. Tak jak pisałem - moim zdaniem pancerz na skutek braku ściskania przez długi czas po prostu lekko się "rozszedł". Póki co ręczny nadal działa dobrze. Problem w każdym razie jest rozwiązany i można zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z założeniem linki hamulca ręcznego w samochodzie Focus mk1, który stał przez dwa lata. Po odłączeniu linek od zacisków, jedna z nich wydaje się być o 4-5 cm za krótka, mimo że przed demontażem działała prawidłowo. Użytkownik sprawdził pancerze linek, które wydają się być w porządku, a regulacja na dźwigni ręcznego jest maksymalnie poluzowana. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące korozji pancerza oraz możliwości, że brak ściskania przez długi czas mógł wpłynąć na długość linek. Ostatecznie użytkownik zauważa, że problem został rozwiązany, a ręczny działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA