logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka atramentowa, zasychanie tuszy, brother

Tomaszdruk 12 Lip 2018 22:16 16683 20
REKLAMA
  • #1 17325995
    Tomaszdruk
    Poziom 1  
    Witam bardzo serdecznie.Zakupiłem drukarkę brother dcp-t510w. Ma ona system, że sama się czyści. Czy żeby tusze w tej drukarce nie zaschły musi być ona cały czas włączona? Czy wystarczy jak jest wyłączona ale podłączona do prądu.Byłbym wdzięczny za odpowiedź!
  • REKLAMA
  • #2 17326013
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17326682
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    Wszystkie urządzenia atramentowe Brothera muszą być na stałe włączone, żeby mogły samoczynnie się czyścić.
    Racja, co pisze Kolega że może to nastąpić w środku nocy, dlatego sugerowanym jest aby możliwie najdalej od łóżka trzymać drukarkę lub dobrze spać a nie nasłuchiwać co robi drukarka :D
  • #4 17327423
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1128
    dr.master napisał:
    Wszystkie urządzenia atramentowe Brothera muszą być na stałe włączone, żeby mogły samoczynnie się czyścić.

Ja mam od 10 lat Brothera J315W, drukuje bardzo mało, minimalnie. Z tego co u mnie "pokazuje" to wystarczy że jest włożona wtyczka do gniazdka z zasilaniem a "fizycznie" przyciskiem nie jest włączony i też odświeża głowice. Nieraz gdy wyjeżdżam na dłuższy czas i po prostu sprawdzam, wyłączam dla pewności przyciskiem a odświeżanie głowic i tak działa o czym świadczy to, że drukarka jest sprawna i nie ma żadnych problemów z głowicą.
  • REKLAMA
  • #6 17327483
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    dr.master napisał:
    Albo masz tusze rozrabiane z płynem do udrażniania głowic albo dużo szczęścia

Nie będę się z tobą spierał, ale raczej nie, drukarka stoi około 1,5 metra od kaloryfera, nieraz nie drukuje miesiąc. Pomimo że jest wyłączona przyciskiem Wł/Wył to i tak słychać jak włączy się czyszczenie, raz na dobę słychać "grzechotanie".
  • REKLAMA
  • #7 17351349
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    dr.master napisał:
    Naprawiałem setki takich urządzeń, gdzie Klienci tak właśnie postępowali.
    Albo masz tusze rozrabiane z płynem do udrażniania głowic albo dużo szczęścia :D

Gnębiło mnie to Twoje stwierdzenie, ale jednak znalazłem. Jednak nie masz racji, chociaż "Naprawiałeś setki takich urządzeń, gdzie Klienci tak właśnie postępowali.", ale jednak nie masz racji, i jestem pewien że z drukarką nic się nie stanie. Pewien jestem z własnego doświadczenia bo już kilka lat tak używam i nic jednak się nie dzieje.
    Na poparcie link do instrukcji obsługi:

http://download.brother.com/welcome/doc002809/cv_dcp315w_pol_busr.pdf

I dodatkowo cytat z tej instrukcji na poparcie że nie masz racji.

"6 Wł./Wył.
    Pozwala włączyć i wyłączyć urządzenie. Naciśnij przycisk Wł./Wył., aby włączyć urządzenie. Naciśnij i przytrzymaj przycisk Wł./Wył., aby włączyć urządzenie. Na ekrani LCD będzie jeszcze przez kilka sekund wyświetlana informacja o wyłączaniu, a następnie ekran zostanie wyłączony.
    Jeśli urządzenie zostanie wyłączone, będzie ono czyściło okresowo głowicę drukującą, aby zachować jakość drukowania. Aby przedłużyć żywotność głowicy drukującej, zapewnić najlepszą wydajność wkładów atramentowych i zachować jakość wydruku, urządzenie powinno być zawsze podłączone do zasilania."

Więc jest tak, jak pisałem. Można wyłączyć, wystarczy aby tylko drukarka była podłączona do zasilania, czyli wtyczka zasilania w gniazdku.
  • #8 17351368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17351468
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Czy pobór mocy drukarki "wyłączonej" jest niższy niż w stanie oczekiwania.

Nie znam się na tym, ale sądzę że jest niższy niż włączonej i w stanie "oczekiwania", Bo jednak gdy się "wyłącza" to trwa kilka sekund i w tym czasie są odłączane jakieś układy od zasilania. Tak samo podczas włączania trwa jakaś chwila zanim się załączy, więc w tym czasie są te układy ponownie załączane. A ze stanu oczekiwania to sekunda i ekran świeci, więc chyba większość układów ma doprowadzone zasilanie tylko może jakieś ograniczone.
    Tak powołując się na powyższą instrukcję i dane ze specyfikacji to wynika z tego że to zużycie energii jest w ogóle niewielkie, ale jednak w trybie "wyłączonym" jest trzykrotnie mniejsze niż w trybie "uśpienia", i siedmiokrotnie mniejsze niż w trybie "czuwanie".

"źródło zasilania
    Napięcie przemienne od 220 do 240 V 50/60 Hz
    Zużycie energii
    (DCP-J125)
    1). Tryb kopiowania:
    Około 17 W
    2). Tryb czuwania:
    Około 3,5 W
    Tryb uśpienia:
    Około 1,5 W
    Wył.:
    Około 0,45 W"
  • #10 17352883
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Jako że autora tematu nie widać, to może skorzystam z okazji i spytam tutaj, bo chyba mam problem z J105. Drukarkę mam ponad dwa lata. Z początku było wszystko dobrze. Po kilku miesiącach, zaczęły się problemy z czarnym tuszem po około 2-3 dniach przerwy u użytkowaniu. Zła jakość czarnego druku, kolor zawsze ok. Praktycznie za każdym razem trzeba czyścić czarny, pomimo że drukarka cały czas włączona do sieci. Ponieważ drukuję mało, ale dość regularnie, a czytałem że Brother zaleca zużycie tuszu przez okres 6 miesięcy po zamontowaniu, wymieniłem czarny tusz pomimo, że jeszcze z 1/3 została. Myślałem, że może tusz się zestarzał. Jednak z nowym tuszem po 2-3 miesiącach jest znowu to samo. Mam ponad połowę tuszu, a po kilku dniach przerwy, praktycznie nie drukuje w czarnym. Pomaga wybranie czyszczenia w MENU. Wydaje mi się, że drukarka zużywa większość tuszu na czyszczenie, a czyści się regularnie sama, czy jest włączona, czy tylko podłączona do sieci bo nieraz słyszę, że tam świergoli.
    Nieraz nawet drukując na następny dzień widzę, że czarny druk nie jest ok, dopiero druga strona jest dobrze.
    Czy może mi ktoś napisać, czy to w miarę normalne? Bo chyba coś jej to czyszczenie nie wychodzi.
  • #11 17355195
    dr.master
    Poziom 39  
    Ja bym puścił na starym tuszu 2 całe czarne kartki, tak żeby przepompować cały atrament.
    Możliwe że do układu dostało / dostaje się powietrze i dlatego masz problem z czarnym.
    Można również urządzenie rozebrać i całość układu, wszystkie wężyki przepchać płynem do udrażniania głowic.
    Podsumowując :
    1) rozebrać i przepchać wężyki z tuszem aby wypchnąć powietrze
    2) puścić duuużo czarnego żeby przepchało się samo
    3) do zużytego pojemnika wlać płyn do udrażniania głowic i puszczać drukowanie do wyczerpania pojemnika.
  • REKLAMA
  • #12 17356225
    Michelson
    Poziom 26  
    Dziękuję za porady.
    Niestety nie czuję się na siłach, aby rozbierać ją we własnym zakresie, a jest jeszcze na gwarancji. Mogę zastosować jedynie punkt 2 i 3. Mam w związku z tym jeszcze dwa pytania: Czy mogę bez obaw założyć ten stary tusz (ma ponad dwa lata, a z rok przeleżał w szafce)? I drugie- jeśli to możliwe to napisz, jaki dokładnie płyn mam kupić, bo widzę tego pełno w internecie. Jakaś sprawdzona marka.
  • #14 17356258
    Michelson
    Poziom 26  
    Zgadza się. Właśnie chodzi o to, czy jest to usterka? Czy jeśli serwis stwierdzi, że to normalne przy drukarce atramentowej, to nie potraktują tego jako nieuzasadnionego zgłoszenia? Bo jednak po puszczeniu czyszczenia drukarka drukuje normalnie.
    Tusze od początku oryginalne.
  • #16 17356284
    Michelson
    Poziom 26  
    Dzięki. Ruszę z tematem w wolnej chwili. Dzięki za pomoc.
  • #17 20320484
    amichalska
    Poziom 2  
    dr.master napisał:
    Albo masz tusze rozrabiane z płynem do udrażniania głowic albo dużo szczęścia :D

Witam. Mam taki problem. Drukarkę mam od września, oryginalny tusz. W zbiorniczkach tuszu w połowie, a zamiast czerwonego drukuje mi brązowy. Jak mogę zrobić czyszczenie, czy coś w tym stylu? Dziękuję za pomoc 🙂
  • #18 20320510
    dr.master
    Poziom 39  
    amichalska napisał:
    dr.master napisał:

Witam. Mam taki problem. Drukarkę mam od września, oryginalny tusz. W zbiorniczkach tuszu w połowie, a zamiast czerwonego drukuje mi brązowy. Jak mogę zrobić czyszczenie, czy coś w tym stylu? Dziękuję za pomoc 🙂

Jakie to urządzenie?
  • #21 20320675
    t.n1
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    dr.master napisał:
    Bez narzędzi serwisowych nie podejdziesz do tematu profesjonalnie.
    Oddaj na gwarancje jak ciągle korzystasz z oryginalnych tuszy.

Co masz na myśli pisząc o narzędziach serwisowych? Moja drukarka nie drukuje czarnego, a głowice demontowałem do udrażniania poza drukarką. Jestem gotów ją rozebrać na części pierwsze (o ile to możliwe), tylko nie znalazłem w internecie nic na ten temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił drukarkę Brother DCP-T510W i pyta, czy musi być ona cały czas włączona, aby tusze nie zaschły. Odpowiedzi wskazują, że drukarki atramentowe Brother powinny być podłączone do prądu i włączone, aby mogły samoczynnie się czyścić. Niektórzy użytkownicy zauważają, że nawet gdy są wyłączone, mogą okresowo przeprowadzać czyszczenie, co potwierdzają instrukcje obsługi. W przypadku problemów z tuszem, jak zasychanie lub zła jakość druku, zaleca się regularne używanie tuszu oraz ewentualne czyszczenie głowic. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z innymi modelami Brother, takimi jak DCP-J125 i J315W, oraz problemami z czarnym tuszem w modelu J105.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA