logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D 1.2 - Nierówna praca silnika + niepoprawne odpalanie

Jazo90 14 Lip 2018 16:47 15420 12
REKLAMA
  • #1 17328784
    Jazo90
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć,

na wstępie chciałbym się przywitać i napisać, że nigdy nie przypuszczałem, że założę tu konto, ale kupiłem ostatnio swój pierwszy samochód i jestem dość zaniepokojony pracą silnika, ale od początku....

Wymieniłem wszystkie świece plus olej z filtrem. Corsa z 2008 roku z przebiegiem 86k mil, łańcuch rozrządu nie był wymieniany, ale silnik jeszcze nie chodzi mi jak traktor.

Teraz o co chodzi, choć zdaję sobie sprawę, że ciężko będzie to opisać. Silnik nie pracuje równo, podczas jazdy nie traci mocy. Gdy na luzie w miejscu go gazuje, to też wszystko wydaje się okej. Taka praca silnika jest zawsze, nie ważne, czy silnik jest ciepły, czy zimny. Nie sądzę, żeby był to rozrząd. To jest pierwsza przypadłość. Z kolei numer dwa, to silnik za każdym razem mi nie wiem... kaszle, dusi się przy pierwszym odpalaniu na zimnym silniku? Gdy auto jest rozgrzane, to wszystko jest okej.

Do mechanika i tak się zgłoszę, ale chciałbym wiedzieć mniej więcej co t może być. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17328897
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4212
    Bardzo często siadają cewki l/lub fajki cewki. Poszukaj w internecie ok 30pln/szt fajki.
  • REKLAMA
  • #3 17329705
    rowerek0987
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Tak z ciekawości sprawdź luz na wałku rozrządu. Już dwa takie przypadki widziałem w tych silniczkach.
  • #4 17335495
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Tak jak przedmówca mówił. Albo kaseta zapłonowa do wymiany, ale tez w tych silnikach padnięta przepływka daje takie objawy
  • REKLAMA
  • #5 17335684
    Sekoro
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Jeżeli masz silnik o symbolu Z12EXP to spróbuj wyczyścić przepustnicę i wymienić filtr powietrza, kiedyś mi to pomogło ;)
  • #6 17339192
    Jazo90
    Poziom 2  
    Dzięki panowie, na pewno przyjrzę się wszystkim na weekend. W między czasie wrzucam filmik jak wygląda odpalanie na zimnym silniku.

Zauważyłem, że też czasami słyszę takie tykanie i też tylko na zimnym silniku, gdy już jadę.
    Załączniki:
    • 20180715_190243.mp4 (58.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 17339229
    rowerek0987
    Poziom 10  
    To koło zmiennych faz rozrządu miałem to w Renault na zimnym odpalała jak stary diesel podobnie do twojego. Po wymianie wszystko było idealnie.
  • #8 17339418
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Ale tam nie ma kola zmiennych faz rozrządu.
  • #9 17339473
    rowerek0987
    Poziom 10  
    Przepraszam nie doczytałem faktycznie nie ma. Ale brzmi identycznie. pozostaje tylko Rozrząd do sprawdzenia bo według mnie napinacz jest uszkodzony, problem występuje zaraz po odpaleniu kiedy ciśnienie oleju dopiero wzrasta napinacz tak jakby działa z opóźnieniem i napina łańcuszek dopiero po osiągnięciu pełnego ciśnienia. A jak silnik chodzi z tak luźnym łańcuszkiem zawory chodzą z delikatnym opóźnieniem i dopiero po chwili się wszystko normuje, stąd ten dźwięk może jestem w błędzie ale dla mnie to jedyne racjonalne wytłumaczenie.
  • #10 17341768
    Jazo90
    Poziom 2  
    Jeśli jest to napinacz, to czy jest to problem, którym powinienem się na ten moment martwić? Ogólnie to i tak planowałem wymianę rozrządu z pompą w przyszłym roku. Jest to mój pierwszy samochód i wolę o niego dbać, mimo, że już ma swoje lata.

A co do Meganki, to rzeczywiście mój tato miał Renoult i silnik brzmiał dokładnie tak, jak w Corsie. Okazało się, że rozrząd już się rozlatywał i chyba coś tam było z uszczelką pod głowicą.
  • #12 17341957
    Jazo90
    Poziom 2  
    Tak, dokładnie o to mi chodzi, bo ogólnie silnik pracuje dobrze. Wiadomo, czasami słyszę jakieś dziwne tykanie, jak w zegarku, ale to też, gdy silnik jest zimny, no ale zdaję sobie sprawę, że auto już ma swoje lata.
  • #13 17342663
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Nie są to popychacze hydrauliczne? Co się dzieje z ciśnieniem oleju podczas i w chwilę po uruchomieniu silnika?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nierówną pracą silnika w Oplu Corsa D 1.2 z 2008 roku oraz trudnościami z odpalaniem na zimno. Po wymianie świec, oleju i filtra, silnik nadal nie pracuje równo, a przy pierwszym odpalaniu dusi się. Użytkownicy sugerują sprawdzenie cewek zapłonowych, luzu na wałku rozrządu, przepływomierza oraz czyszczenie przepustnicy. Wskazują również na możliwość uszkodzenia napinacza łańcucha rozrządu, co może powodować opóźnienia w pracy zaworów. Użytkownik planuje wizytę u mechanika oraz wymianę rozrządu w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA