logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenia elektryczne w przestrzeniach zagrożonych wybuchem

erykporter 17 Lip 2018 11:39 1029 9
  • #1 17333723
    erykporter
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Zakładam taki temat, ponieważ interesują mnie rozwiązania stosowane przez elektryków i nie tylko przy instalowaniu różnego typu urządzeń w pomieszczeniach zaliczonych do strefy pierwszej zagrożenia wybuchem (nie kopalniach) w zakładach przemysłowych. Urządzenia zakupione powinny mieć certyfikaty ATEX. Podlegają obostrzeniu przy ich montażu, choćby podłączeniu przewodów wyrównawczych itd. wiele maszyn do dziś użytkowanych nie jest wykonana z nowymi przepisami, co wtedy? Jak dostosować urządzenie do dalszej eksploatacji, czy w ogóle można. Bariery - separatory dawniej było to bardziej zrozumiałe. Może na początek zapytałbym się jakie stosujecie przewody i kable do podłączenia maszyn i urządzeń w strefach zagrożenia wybuchem. Jakie dławice przy urządzeniach iskrobezpiecznych?. Jakiej aparatury używacie do kontroli i badań urządzeń elektrycznych w strefach pierwszych zagrożenia wybuchem.
  • #3 17333875
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.
    Na początek - PN-EN 50014 z listopada 2004 r.
    Niestety, nie sprawdzę aktualizacji - net tylko w telefonie na tę chwilę.

EDIT - aktualna to PN-EN 60079-0:2013-03 - wersja angielska Atmosfery wybuchowe -- Część 0: Urządzenia -- Podstawowe wymagania
    Zakres - Opisano podstawowe wymagania dotyczące budowy, badań i znakowania sprzętu elektrycznego i podzespołów Ex przeznaczonych do stosowania w atmosferach wybuchowych

Początki - PN-EN 50014:1997 - wersja polska
  • #4 17335215
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    erykporter napisał:
    interesują mnie rozwiązania stosowane przez elektryków i nie tylko przy instalowaniu różnego typu urządzeń w pomieszczeniach zaliczonych do strefy pierwszej zagrożenia wybuchem (nie kopalniach) w zakładach przemysłowych

A dlaczego nie kopalnie?
  • #5 17335535
    erykporter
    Poziom 11  
    Dzięki za normy. Z wymienionych korzystam. Normę PN-EN 60079-0 mam w wydaniu polskim z października 2006 roku. Do tego PN-EN 1127-1 z kwietnia 2001 roku, PN-EN 61340-4-1 z kwietnia 2006 roku. Ale dla mnie najważniejszą normą jest polska norma PN-E-05204 z października 1994 roku, która nadal obowiązuje. Napisana została w dużej mierze przez dr Jana Maria Kowalskiego. Napiszcie proszę, czy też z niej korzystacie. Może ktoś ma doświadczenia z podłogami do stref zagrożenia wybuchem lub czujnikami wykrywania przekroczenia stężeń?
  • #6 17339585
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    erykporter napisał:
    Może ktoś ma doświadczenia z podłogami do stref zagrożenia wybuchem lub czujnikami wykrywania przekroczenia stężeń?

Czy Kolega ma do zrobienia akumulatornie?
  • #7 17339955
    erykporter
    Poziom 11  
    Mam nadzieję, ze to nie żart z tą akumulatorownią. Tak naprawdę chciałbym podzielić się wiadomościami dotyczącymi stref zagrożenia wybuchem, gdyż sam zajmuję się tą tematyką i w takim zakładzie, który te strefy posiada pracuję. Ktoś zapytał się "czemu nie kopalnie". A no obowiązują tam całkowicie odrębne przepisy. Szukam takich odpowiedzi, czy też zapytań, które zainteresują te tematy. Wiem, że to rozległy temat i ścisły dla może wtajemniczonych. Ale takich ludzi sporo spotykam na rożnych konferencjach poświęconym tym zagadnieniom i czasami mam odmienne zdanie, dlaczego tak nie inaczej. Dla przykładu: Firmy produkujące czujniki obecności gazu (jego wykrywania) najczęściej nastawione są na dwa progi: 10 i 15%. W moim zakładzie progi są 20 i 40%. Kto wie dlaczego? Odpowiedzi typu, że projektant decyduje proszę nie pisać. Dla bezpieczeństwa w projektach z wyższymi progami rysuję układy pozbycia się zagrożenia już dla 20%. Więcej na razie nie piszę, bo nie wiem, czy ta tematyka kogoś zainteresuje.
  • #9 17350223
    erykporter
    Poziom 11  
    Najczęściej głowice pomiarowe (czujniki) kalibrowane są na ksylen. Mnie bardziej interesuje istota progów działania głowic pomiarowych. Dawniej standardem było 20/40%. Dzisiaj są to mniejsze progi. Czy tylko dla większego bezpieczeństwa? A może ktoś napisze o progach w swoim zakładzie. Od tych progów zależy zadziałanie choćby dodatkowej wentylacji.
  • #10 17350286
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Temat jest dosyć skomplikowany. Trzeba dobrze wszystko przemyśleć i policzyć.
    Przykładowo: w warunkach normalnej pracy w pomieszczeniu nie ma zagrożenia wybuchem. Ale w przypadku awarii zagrożenie się pojawia bo np. ulatnia się jakiś gaz. Zatem robisz pomieszczenie Ex z pełnymi tego konsekwencjami. No i teraz zakładamy że zadaniem wentylacji jest niedopuszczenie do DGW. Trzeba wiedzieć ile tego gazu może być i w jakim tempie będzie rosło stężenie. Wtedy możesz sobie ustalić ile % DGW ma uruchomić wentylację, aby nie dopuścić do dojścia do progu DGW.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją urządzeń elektrycznych w strefach zagrożenia wybuchem, szczególnie w kontekście norm ATEX. Uczestnicy wymienili istotne normy, takie jak PN-EN 60079-0 oraz PN-E-05204, które regulują wymagania dotyczące budowy i badań sprzętu elektrycznego. Zwrócono uwagę na różnice w progach detekcji gazu w różnych zakładach, a także na znaczenie wentylacji w kontekście zapobiegania zagrożeniom wybuchowym. Dyskutowano również o rodzajach przewodów, dławic oraz czujników wykrywania gazów, podkreślając konieczność ich kalibracji i dostosowania do specyficznych warunków pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA