logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator z funkcją grzania do pomieszczeń ruchomych przy -10°C

jakubfd 17 Lip 2018 15:54 3096 8
REKLAMA
  • #1 17334136
    jakubfd
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Ostatnio zajmuję się projektem inteligentnego sterowania w małych pomieszczeniach (komórkach). Poszukuje klimatyzatora, który będzie jedynym źrodłem ciepła/zimna w owym pomieszczniu. Pomieszczenie ma 6,5m x 2,5m i około 2,8m wysokości. Czytałem, że problem zaczyna się przy niskich temperaturach, poniżej -10 stopni celcjusza, a niestety w lokalizacji, gdzie pomieszczenia się znajdują temperatury mogą być dużo niższe.
    Mógłby mi ktoś doradzić jakieś rozwiązanie? Inne źrodło ciepła nie wchodzi w grę, gdyż będą to pomieszczenia ruchome i mamy doprowadzone do nich tylko zasilanie. Dodam jeszcze, że jednostka powinna mieć możliwość sterowania(najlepiej RS232) - chciałbym uniknąć sterowania po IR, ale ważniejsza jest dla mnie wydajność jednostki.
  • REKLAMA
  • #2 17334223
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2817
    jakubfd napisał:
    Poszukuje klimatyzatora

Czyżby brakowało klimatyzatorów na rynku?
    Nie trzeba poszukiwać tylko podać projektowe lub rzeczywiste zaporzebowanie na moc grzewczą/chłodniczą.
    W sasadzie dla takiego pomieszczenia wystarczy ok 2.5 kW mocy chłodnczej, Grzewcza bardzo się zmienia w zależności od temp zewn. Jednak nie wiadomo co to za pomieszczenie pod względem strat/zysków ciepła.
    Dla niższych temp, od ok - 10, -15 oC trzeba będzie wyłączyć klimatyzator i po prostu grzać jakimś grzejnikiem elektrycznym.
    Z tym RS232, to przegiąłeś. Może RS485? Popularne, a przez to stosunkowo niedrogie klimatyzatory nie posiadają takich sterowań. Niektóre mogą być wyposażone w moduły WiFi do sterowania przez apkę telefonu.
    Droższym rozwiązaniem jest zastosowanie urządzeń Daikin, Midea(najtpańsza chyba) przystosowanych do pracy w systemach wielokrotnych : VRV dla Daikin, ale ma to sens tylko gdy urządzeń sterowanych będzie więcej. Wtedy odpowiednia bramka podłączona do komputera i robisz prawie co chcesz.
  • #3 17334373
    jakubfd
    Poziom 2  
    Nie szukam rozwiązania klimatyzator + grzejnik, gdyż chciałbym wyeliminować dwa źródła ciepła - dążę do minimalizacji kosztów.
    Czy naprawdę widzisz taką różnice między rs232 a rs485? Podałem ten typ komunikacji bo mam takie wyjście w sterowniku, a konwersja nie jest zbyt dużym problemem. Rozwiązania ze sterowaniem przez aplikację mnie nie interesuje, bo aplikacje będę tworzył sam (chyba, że jest możliwość sterowania za pomocą komend http, to mógłbym to wykorzystać).
    Co do innych systemów typu Daikin itp. to nie ma takiej potrzeby, w każdym pomieszczeniu będzie sterownik od całej automatyki i to on będzie kontrolował prace klimatyzatora.
    Teraz tak myślę czy istnieją może klimatyzatory, które miałyby grzałkę, która wspomagałaby funkcje grzania w trudnych warunkach pogodowych?
  • REKLAMA
  • #4 17335200
    jack63
    Poziom 43  
    jakubfd napisał:
    Nie szukam rozwiązania klimatyzator + grzejnik, gdyż chciałbym wyeliminować dwa źródła ciepła - dążę do minimalizacji kosztów.

Czyli po taniości. Trzebs było tak od razu.
    Osobiście nigdy bym nie został w moim domu z jednym źródłem ciepła. Co będzie jak braknie prądu?
    jakubfd napisał:
    Rozwiązania ze sterowaniem przez aplikację mnie nie interesuje, bo aplikacje będę tworzył sam (chyba, że jest możliwość sterowania za pomocą komend http, to mógłbym to wykorzystać).

Nie wiem jak działa taka aplikacja. Dowiedz się u producenta.
    jakubfd napisał:
    do innych systemów typu Daikin itp. to nie ma takiej potrzeby, w każdym pomieszczeniu będzie sterownik od całej automatyki i to on będzie kontrolował prace klimatyzatora.

Tylko jak to sobie wyobrażasz?
    Wg mnie jak ma być po taniości to dioda IR na kabelku przy odbiorniku IR kimatyzatora.
  • REKLAMA
  • #5 17335405
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    jack63 napisał:

Wg mnie jak ma być po taniości to dioda IR na kabelku przy odbiorniku IR kimatyzatora.

Do ACK (potwierdzenie przyjęcia itp.) to mikrofon przy buzerku i jest jak duplex :D
  • #6 17335609
    jakubfd
    Poziom 2  
    Cytat:

Czyli po taniości. Trzebs było tak od razu.

Tak, po taniości, ale też bez przesady.
    Cytat:

Osobiście nigdy bym nie został w moim domu z jednym źródłem ciepła. Co będzie jak braknie prądu?

Agregat.
    Cytat:
    Tylko jak to sobie wyobrażasz?

Chodzi o sterowanie klimatyzatorem czy aplikacje?
    Cytat:

Wiem, że po taniości najlepiej sterować po IR, ale mam styczność z takimi rozwiązaniami i czasami jest dużo z nimi problemu (odlepiające sie diody, niedochodzące komunikaty itp.), a po wykonaniu całej pracy serwis pomieszczeń ma być bardzo ograniczony - dlatego potrzebuje stałej, przewodowej komunikacji.
  • REKLAMA
  • #7 17335672
    jack63
    Poziom 43  
    jakubfd napisał:
    Chodzi o sterowanie klimatyzatorem czy aplikacje?

Chodzi o sterowanie klimatyzatorem. Nie ważne jaką drogą, jest ono bardzo ograniczone, bo on sam ma swoją automatykę. Można praktycznie zrobić tylko to co da się zrobić z pilota z ew. ACK buzerem. :D
    Nie wyobrażam sobie automatycznego np. odczytu ew. błędów. czy temperatury pomieszczenia z klimatyzatora. Dlatego pisałem o Daikinie. W ich systemach sterowanie każdą jednostką jest możliwe w bardzo szerokim zakresie.
    jakubfd napisał:
    po wykonaniu całej pracy serwis pomieszczeń ma być bardzo ograniczony - dlatego potrzebuje stałej, przewodowej komunikacji.

Nie wiem co to znaczy "bardzo ograniczony", ale klimatyzator nie jest niezawodnym i nie wymagającym obsługi urządzeniem. Do tego przy napełnieniu większy niż 2.4 kg R410a (czyli od mocy nominalnej ok 6-7 kW) musi być zgłoszony do centralnego rejestru operatorów (CRO) i obowiązkowo raz w roku kontrolowany przez uprawnionych ludzi. Nie wiem czy w ogóle zdajesz sobie z tego sprawę. Branża chłodnicza stałą się ściśle koncesjonowana.
  • #8 17335708
    jakubfd
    Poziom 2  
    jack63 napisał:

Chodzi o sterowanie klimatyzatorem. Nie ważne jaką drogą, jest ono bardzo ograniczone, bo on sam ma swoją automatykę. Można praktycznie zrobić tylko to co da się zrobić z pilota z ew. ACK buzerem. :D
    Nie wyobrażam sobie automatycznego np. odczytu ew. błędów. czy temperatury pomieszczenia z klimatyzatora. Dlatego pisałem o Daikinie. W ich systemach sterowanie każdą jednostką jest możliwe w bardzo szerokim zakresie.

To co robi się pilotem, czyli włącz/wyłącza, Temp+/-, zmiana trybu pracy mi wystarczy. Co do obsługi błędów to niestety po IR będzie to niemożliwe, dlatego szukam klimatyzatora, który będzie miał możliwość integracji z innym systemem;
    jack63 napisał:

Nie wiem co to znaczy "bardzo ograniczony", ale klimatyzator nie jest niezawodnym i nie wymagającym obsługi urządzeniem. Do tego przy napełnieniu większy niż 2.4 kg R410a (czyli od mocy nominalnej ok 6-7 kW) musi być zgłoszony do centralnego rejestru operatorów (CRO) i obowiązkowo raz w roku kontrolowany przez uprawnionych ludzi. Nie wiem czy w ogóle zdajesz sobie z tego sprawę. Branża chłodnicza stałą się ściśle koncesjonowana.

Tutaj cenna uwaga z tą koncesją, bo nigdy nie zagłębiałem się aż tak w branże chłodniczą - zawsze robiła to inna firma, ja tylko integrowałem.

A co do samej jednostki to znalazłem coś takiego Link.
    Niestety brakuje tam rsa, co do sterowania IP musiałbym się dopytać jakie są możliwości zewnętrznej ingerencji. Przy takiej słabej jednostce też potrzebuje koncesje?
    Im dłużej poszukuje tym bardziej skłaniam się do odejścia od ogrzewania klimatyzaytorem - lubią się psuć, a w zimie brak grzania przez 3-5 dni niestety jest niedopuszczalne.
  • #9 17335756
    jack63
    Poziom 43  
    jakubfd napisał:
    Przy takiej słabej jednostce też potrzebuje koncesje?

Tam jest czynnik R32 a dla niego jest inna wartość graniczna napełnienia instalacji wyrażona masą czynnika.
    Jest to 7,4 kg. Także spokojnie. Na razie...
    Przeglądy i konserwację i tak trzeba robić, choć nie trzeba tego nigdzie wpisywać.
    Muszą to robić kwalifikowani ludzie.
    NIe da się tego zrobić ...przez internet...
    jakubfd napisał:
    Im dłużej poszukuje tym bardziej skłaniam się do odejścia od ogrzewania klimatyzaytorem - lubią się psuć, a w zimie brak grzania przez 3-5 dni niestety jest niedopuszczalne.

Wszystko jest dla ludzi. Tylko muszą to być ludzie z głową...
    Użycie pompy ciepła jaką jest klimatyzator z jego COP>1 daje duże oszczędności energii elektrycznej.
    Jednak są ograniczenia i to z wielu stron. Choćby sterowania...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje klimatyzatora z funkcją grzania, który będzie jedynym źródłem ciepła/zimna w małym pomieszczeniu o wymiarach 6,5m x 2,5m i wysokości 2,8m, z uwagi na niskie temperatury, które mogą spadać poniżej -10°C. W dyskusji podkreślono, że dla takich warunków klimatyzatory mogą wymagać wsparcia grzewczego, a niektóre modele mogą nie działać efektywnie w ekstremalnych temperaturach. Użytkownik preferuje sterowanie jednostką przez RS232 lub inne przewodowe metody, unikając IR. Wspomniano o markach Daikin i Midea jako potencjalnych rozwiązaniach, a także o konieczności przestrzegania przepisów dotyczących konserwacji urządzeń chłodniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA