logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon Vidos - Jak poprawnie rozprowadzić przewody?

aconatic 18 Lip 2018 07:08 2178 15
  • #1 17335397
    aconatic
    Poziom 12  
    Ocena: 82
    Witam.
    Panowie potrzebuje pomocy jak rozprowadzić przewody . Wideodomofon najprawdopodobniej to będzie Vidos ze sterowaniem bramą. Z domu do kamery 8 żył ?
    Później ze skrzynki zasilającej bramę do rygla 2 żyły do rygla ? komunikacja rygla z jednostka wewnętrzną i brama ? nie daje rady, gdybym miał już to video, to bym na pająka na podłodze wszystko połączył, a później przeniósł na bramę, a tak nie wiem co do czego.
    Proszę o nie wyśmiewanie, chociaż mi tez się chce śmiać jak to czytam :)
    Z góry dziękuję za pomoc.

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

monitor - kamera daje 8 żył
    kamera - rygiel 2 żyły
    dobrze myślę czy jakoś inaczej ?

Dodano po 1 [minuty]:

a i jeszcze miedzy brama a kamera ? bo wideodomofon będzie ze sterowaniem bramy
  • #2 17335654
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Proszę zobaczyć, temat dosłowni obok :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3479029.html
    Pomiędzy panelem zewnętrznym a napędem bramy dać ten sam kabel co w relacji dom -furtka. Dwie żyły zajmie nam otwieranie bramy. Kolejne pozwolą nam na umieszczenie zasilacza w napędzie bramy i stąd zasilenie rygla.
    Kolegi wyliczenie ma oczywiście sens, ale nie podał kolega odległości. Gdy odległość kablowa w relacji monitor - panel na furtce zaczyna przekraczać te 40-50 m warto podwoić żyły zasilające ( + 12 i masa) i już z czterech robi nam się 6. Jeżeli odległość pomiędzy zasilaczem zaczepu a samym zaczepem oscyluje w granicach rzędu 30 metrów, żyły służące do zasilania zaczepu też warto podwoić.
    Powyższe uwagi dotyczą wideodomofonów takich jak wspomniany przez kolegę Vidos, gdzie rygiel lub inny element wykonawczy zasilany jest z dodatkowego zasilacza, i kabla z żyłą 0,5 mm.
    Jak we wszystkich instalacjach niskoprądowych nigdy nie robimy okablowania na styk.

Poda kolega te odległości ( orientacyjnie?)
  • #3 17335670
    aconatic
    Poziom 12  
    Odległość pomiędzy brama a jednostka w domu mam około 28m z zapasem wyliczyłem na 35m.
    Czyli jeśli dobrze rozumiem to daje przewód:
    jednostka w domu - kamera zewnętrzna
    kamera zewnętrzna - brama
    i rygiel a skrzynka sterująca bramą
    dobrze rozumiem ?
  • #5 17335690
    aconatic
    Poziom 12  
    Nie wiem gdzie jest bo nie mam tego wideodomofonu, gdybym miał to rozłożył bym sobie w salonie na podłodze i doszedł bym do tego jak rozprowadzić przewody, by miało to ręce i nogi.
    Planowany jest Vidos.
    A dlatego ze go nie mam, to zadaje tutaj pytanie by właściwie rozprowadzić przewody przed zalaniem słupków.
  • #7 17335705
    aconatic
    Poziom 12  
    Podzielić się wiedzą nie można? Łatwiej krytykować...
  • #8 17335730
    suworow
    Można, aczkolwiek nie widziałem aby kolega korzystał z tego przywileju. Oczekuje kolega natomiast, że wokół kolegi wszyscy będą skakać. Przeczytał kolega linkowany temat? Tam jest większość informacji. Uważa kolega że naprawdę nie podjąłem próby pomocy ?
  • #9 17335745
    aconatic
    Poziom 12  
    Nie nie uważam by kolega nie podioł próby pomocy, wręcz przeciwnie, jako jedyny takową podioł. za co dziękuje. Mógł by kolega odnieść się tylko do tego mojego opisanego rozumowania ułożenia przewodów? i poprawić mnie jeśli się mylę ? bardzo proszę

kamera zewnętrzna - brama
    i rygiel a skrzynka sterująca bramą

Dodano po 6 [minuty]:

poprawka
    zasilacz na rygiel z rygla na kamerę
    i z kamery 2 żyły na bramę do sterowania brama

teraz dobrze jest ?
  • #10 17336035
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Musi kolega schować gdzieś 2 zasilacze. Ten który zasili monitor(a ten z kolei zasili stację bramową) oraz drugi który zasili elektrozaczep. Zasilacze najczęściej ''upycha się'' w skrzynce rozdzielczej(tej z bezpiecznikami) więc tam doprowadzi kolega kabel od monitora np. YTKSY 5x2x0,5. Z tej samej skrzynki kabel np. XzTKMXpw 5x4x0,5 lub np. 2 kable utp cat.5e ziemne żelowane do stacji bramowej. Ze stacji bramowej do elektrozaczepu przewód np. yly 2x1. Ze stacji bramowej do napędu bramy kabel np. wcześniej wspomniany utp (tutaj zapas żył na wypadek potrzeby upchania zasilacza elektrozaczepu w skrzynce napędu bramy).
    Trochę mało danych podałeś ale myślę, że przy takim okablowaniu nic już nie powinno Cię zaskoczyć.
  • #11 17336045
    suworow
    aconatic napisał:
    monitor - kamera daje 8 żył
    kamera - rygiel 2 żyły
    dobrze myślę czy jakoś inaczej ?

Dodano po 1 [minuty]:

a i jeszcze miedzy brama a kamera ? bo wideodomofon będzie ze sterowaniem bramy

a ja na to odpisałem:
    suworow napisał:
    Pomiędzy panelem zewnętrznym a napędem bramy dać ten sam kabel co w relacji dom -furtka.

I tego się trzymajmy, to wystarczy aczkolwiek nie zostawi to dużego zapasu żył na ewentualne rozwiązania dodatkowe. Powiedzmy że to taki standard ;)
    Przy tej odległości 4 żyły wystarczą na połączenie pomiędzy monitorem a kamerą zwaną też panelem zewnętrznym ( nic nie trzeba podwajać) dwie żyły bez żadnych kombinacji z przekaźnikami do otwierania bramy, a gdzie kolega da zasilacz do zaczepu ( w domu wykorzystując ostatnie dwie wolne żyły z kabla w relacji dom- furtka) czy upchnie go w obudowie centrali napędu bramy wykorzystując wolne żyły na kablu w relacji automat bramy - furtka) to już kolegi sprawa.
    Połączenia w samym słupku można zrobić pod kamerą ( panelem zewnętrznym) lub w dedykowanej puszce o czym pisałem w linkowanym wcześniej temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3479029.html#17333881
  • #12 17336060
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Mi zdarza się robić połączenia ''w'' napędzie bramy ale nie chciałem komplikować autorowi. Pod panelem zewnętrznym różnie to bywa. Fajnie jak słupek metalowy i nie zalany betonem :)
    Ale dla chcącego nic trudnego szczególnie, gdy wszystko przemyśli się wcześniej.
    pzdr
  • #13 17336085
    suworow
    adjan_ek napisał:
    Mi zdarza się robić połączenia ''w'' napędzie bramy ale nie chciałem komplikować autorowi.

Jak najbardziej tak, szczególnie gdy jest to brama skrzydłowa a sterownik bramy znajduje się na tej samym słupku co panel wideodomofonu. Ale tak jak napisałeś, autor nie zamęcza nas szczegółami, więc pozostaje pisać " uniwersalnie"

ps.
    adjan_ek napisał:
    Z tej samej skrzynki kabel np. XzTKMXpw 5x4x0,5 lub np. 2 kable utp cat.5e ziemne żelowane do stacji bramowej.

Widzę że kolega też jest zwolennikiem kablowania z " nadpasami" Obecnie z tych dwóch propozycji stawiam raczej na dwie skrętki. Wynika to przynajmniej z kilku powodów:
    1. Po skrętce lepiej będzie działało urządzenie IP.
    2. Mam możliwość rozrzucenia sygnałów które wzajemnie mogły by się zakłócać.
    3. W ostatnich latach po prostu dobrej jakości skrętki żelowane ziemne stały się zdecydowanie łatwiej dostępne.
  • #14 17336167
    adjan_ek
    Poziom 14  
    No niestety zazwyczaj klient sam nie wie czego chce i trzeba kablować na zapas żeby później nie było pretensji. Chociaż tak, jak w tym przypadku dorzucenie jednego czy dwóch kabli więcej będzie znikomym kosztem a robota ta sama.
    Bardzo słuszne uwagi. Ja dodałbym jeszcze jeden szczegół - w utp nie pomylą nam się pary i kolory. Mi to oszczędza nerw bo z kolorami trochę jestem na bakier.
    Też mi chodził po głowie wideodomofon IP ale skoro padło hasło Vidos to nie chciałem dolewać oliwy do ognia :D
  • #15 17336376
    aconatic
    Poziom 12  
    Łączenie zrobię w obudowie sterownika od bramy, bo jest akurat na tym samym słupku, na którym będzie jednostka zewnętrzna, kamera. Nie zasypuje szczegółami bo pomagam to wykonać komuś, kto jeszcze nic nie zakupił, a jest nastawiony na dane urządzenia bo podpatrzył u kolegi domofon, u innego kolegi napęd bramy itd...
  • #16 17336414
    suworow
    aconatic napisał:
    Nie zasypuje szczegółami bo pomagam to wykonać komuś, kto jeszcze nic nie zakupił

A co to zmienia. Tym bardziej należy się przyłożyć do tematu.... Ktoś najwyraźniej obdarzył sporym zaufaniem i liczy że kolega zrobi to dobrze. A zapytał chociaż kolega, czy to proponowane okablowanie będzie dobre pod inny sprzęt, gdyby inwestor zmienił zdanie?
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zakresie prawidłowego rozprowadzenia przewodów dla wideodomofonu Vidos, który ma być zintegrowany z systemem sterowania bramą. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące liczby żył potrzebnych do połączeń: 8 żył od monitora do kamery, 2 żyły do rygla oraz dodatkowe przewody do komunikacji między kamerą a bramą. Uczestnicy podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru kabli w zależności od odległości oraz konieczność zastosowania zasilaczy dla monitora i rygla. Wskazano również na możliwość wykorzystania skrętki do lepszego przesyłania sygnału oraz uniknięcia zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA