logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

dmnhtt 20 Lip 2018 06:31 1548 28
REKLAMA
  • #1 17339396
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, mam dość "ciekawy" problem z moim laptopem - Lenovo Z510.
    Specyfikacja:
    - Intel Core i5-4200M (2 rdzenie, od 2.5 GHz do 3.1 GHz, 3 MB cache)
    - Chipset Intel Lynx Point
    - Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
    - dysk systemowy GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO, dodatkowy WD10JPVT-00MS8T0 1TB
    - Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 740M oraz Intel HD Graphics 4600
    - Wielkość pamięci karty graficznej 2048 MB GDDR3 (pamięć własna)
    - system operacyjny Microsoft Windows 8.1 PL (wersja 64-bitowa)

Dokładnie chodzi o dość nieumiejętne i niewydajne zarządzanie podzespołami w grach. Dokładniej to w jednej grze - World of Warcraft (więcej gier nawet nie mam).
    Z powodu powodów komputer często wykorzystuje tylko częściową szybkość procesora - na poziomie 0,75 GHz. Również nie korzysta z pełnej mocy karty graficznej co prowadzi do fps'ów na poziomie ~10 w grze i nawet <1 na rajdach. Czasem wystarczy raz uruchomić komputer ponownie, czasem trzeba kilka razy by się "opamiętał" i zaczął korzystać z podzespołów odpowiednio.
    Za każdym razem jest ten sam tryb zasilania - wysoka wydajność. Pomiędzy uruchomieniami nic nie zmieniam, po prostu restartuję komputer do skutku (tak, jest cały czas podłączony do zasilania ;) ). Wynikiem słabej wydajności nie może być wysoka temperatura ponieważ w mało wydajnych momentach osiąga ona max 50°.
    Gdy wszystko zaczyna działać poprawnie temperatura nie przekracza 70° C oraz słychać, że wiatraki się łaskawie uruchomiły (przy taktowaniu 0,75GHz wiatraków nie słychać). Laptop dodatkowo jest chłodzony podkładką Cooler Master Notepal U Stand i korzystam z bezprzewodowej klawiatury i myszki co jeszcze bardziej zmniejsza możliwość przegrzewania się. Był też niedawno czyszczony (nie bardzo było co - po ponad 2 latach nieotwierania był praktycznie czysty w środku) oraz regularnie czyszczę wiatrak przy pomocy wbudowanego programu.
    Również komputer uruchamia się (całkowicie, nie tylko do widoku pulpitu) zdecydowanie wolniej gdy "zacina się" na 0,75 GHz. Przy poprawnym działaniu pokazuje szybkość na ~2,5GHz cały czas - nie tylko w grze, ale też przy zwykłym przeglądaniu internetu (w tym momencie Menadżer Zadań pokazuje użycie procesora na poziomie kilku procent - 2-7%, uruchomiony tylko chrome)
    System oraz gra zainstalowane są na dysku SSD (partycja C). Jest ponad 60 GB wolnego miejsca na tym dysku.
    Wykluczam możliwość padnięcia baterii bo ta, mimo, że komputer swoje lata ma, działa naprawdę dobrze. Po 2-3 godzinach oglądania filmów na wifi (tryb zrównoważony) spada ~50% baterii, nawet nie raz mniej.

Teraz pytanie: co może powodować takie różnice w zarządzaniu podzespołami? Jaka jest tego przyczyna? I jak temu zaradzić?

Wskazania MSI Afterburner oraz Menadżera Zadań (wydajność) w czasie gry:
    - Przy taktowaniu 0,75GHz:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

- Przy poprawnym zarządzaniu podzespołami:
  • REKLAMA
  • #2 17339417
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    W komputerach PC mamy wentylatory. Tak słowem wstępu.
    Co do problemu rzeczywiście dziwny. Nie bez powodu używamy na forum tego samego zestawu testowego, w który wchodzi HWinfo i OCCT. HWi podaje znacznie więcej informacji. Zamieść widok na HWi (sensors) pod spodem testu OCCT.
    Zamieść na wszelki wypadek Crystal Disk Info na HDD i SSD-Z na SSD i wykonaj bootowalny memtest:
    https://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo.html
    https://www.programosy.pl/program,ssd-z.html
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip

Zanim zasądzimy usterkę sprzętową być może czeka Cię tzw. format, czyli jakikolwiek sposób przywrócenia OS do stanu początkowego.
    dmnhtt napisał:
    - system operacyjny Microsoft Windows 8.1 PL (wersja 64-bitowa)

To jest instalacja nakładkowa, czy od początku był dokładnie taki OS w tym PC?

Nie byłby to pierwszy temat na forum, gdzie postawienie systemu od zera rozwiązuje problemy z wydajnością.
    Możesz próbować podmieniać sterowniki GPU za pomocą DDU, ale widać, że to jakiś poważniejszy problem z zarządzaniem energią.
    Zamieść wyniki testów i/lub wynik zaleceń.
  • #3 17340301
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Nie licząc dysków, które zostały wymienione pod koniec grudnia to specyfikacja jest ze strony sklepu, więc podejrzewam, że taki system był od początku.

Aktualnie komputer uruchomił się "normalnie", jednak zrobiłam szybki test. Memtestem będę miała czas zająć się dopiero późnym wieczorem

CrystalDiskInfo:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

SSD-Z:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

HWi system summary:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

HWi sensors:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

OCCT:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

Jak go przyłapię na taktowaniu 0,75GHz to ponowię testy
  • #4 17340394
    safbot1st
    Poziom 43  
    Słusznie. Będzie materiał do porównania. Dyski sprawne, temperatury w normie.
    Nic złego na screenach nie rzuca się w oko.
  • REKLAMA
  • #5 17342387
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Informacyjnie piszę, chyba po to, by nikt nie pomyślał, że zapomniałam czy porzucam temat, że komputer, jak na razie, działa dobrze (chyba na złość ;) ). Może minąć kilka dni zanim znowu go przyłapię na obniżaniu szybkości procesora dlatego, profilaktycznie, proszę by jeszcze nie zamykać tematu. Jak tylko go złapię to wykonam testy i wrzucę wyniki

EDIT

Myślałam, że zawsze system uruchamia się już ze zmniejszoną szybkością procesora (tak zazwyczaj bywało). Tym razem drastycznie obniżył taktowanie po prawie 8h niewymagającej pracy (lekki program graficzny + chrome).

Wyniki testów:
    CrystalDiskInfo:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

SSD-Z:
    Spoiler:

HWi system summary:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

HWi sensors:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

OCCT:
    Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesorLenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor

Scaliłem. RADU23
  • Pomocny post
    #6 17344349
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ano widzę coś złego. HWi sensors, screen #3 IA:PROCHOT = Yes, a było No.
    To jest sygnał do procesora, który powoduje Throttling:
    What is BD Prochot?
    "BD PROCHOT stands for bi-directional prochot. PROCHOT stands for processor hot which is the signal that is activated within the CPU when it reaches approximately 100C to 105C depending on the model number. This signal is what initiates thermal throttling so the CPU can slow down and keep from over heating. Intel included a bi-directional feature so if something else like a GPU is running too hot, it would be able to send a PROCHOT signal directly to the CPU and force it to cool down so the entire laptop cools down. Very few laptops seem to use this type of throttling. This feature was added for the Asus G51. Disabling this will allow your CPU to continue to run at full speed. Disabling this will not prevent your CPU from thermal throttling at its normal Intel set thermal throttle temperature."

za:
    https://www.hwinfo.com/forum/Thread-Mainboard-Sensor-defect

Czyli wychodzi na to, że uszkodzoną masz płytę główną ...niestety. Dokładnie jest to wadliwie działający sensor w socketcie (jakoś tak).
    Jeśli masz gwarancję - reklamuj.
  • #7 17344389
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Gwarancji nie mam już od roku albo nawet dwóch. Gorzej, że na nowy komputer mnie nie stać aktualnie. Wygląda na to, ze będę musiała sobie z tym jakoś radzić zanim uzbieram na nowy?

Przyznam, że jestem z deka zawiedziona. Pierwszy raz Lenovo mnie zdradziło. Albo mam pechowy model, bo jeszcze na gwarancji wykończył 2 dyski (znajomy miał/ma identyczny i nigdy nie miał problemów z dyskiem)
  • #8 17345116
    safbot1st
    Poziom 43  
    @dmnhtt Nie smuć się, to jest zapewne łatwa usterka do serwisowania. Niech się jeszcze wypowiedzą spece od laptopów, ale wg. mnie usterka dotyczy 1 pina w socketcie, więc łatwe do przeskoczenia.
    A może rzeczywiście jakiś element na płycie się przegrzewa i wysyła sygnał. Może wystarczy konserwacja chłodzenia i tyle... Głowa do góry koleżanko. ;)
  • REKLAMA
  • #9 17345533
    dell44
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Przypuszczam że ktoś na pałę zainstalował system po wymianie dysku bez kompletu sterowników, radzę sprawdzić.
  • #10 17345549
    safbot1st
    Poziom 43  
    @dell44 No załatwiłeś mnie jak młodziaka. Dzięki za sugestię. ;)
    dell44 napisał:
    Przypuszczam że ktoś na pałę zainstalował system po wymianie dysku bez kompletu sterowników, radzę sprawdzić.

Nie ruszać windowsa i @dmnhtt odpal bootowalny linux z pena USB.
    Jak pod linuxem będzie problem występował teoria @dell44 padnie. Oby nie. Tego tobie @dmnhtt życzę.
  • #11 17345575
    dell44
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Słusznie linux prawdę powie :D
  • #12 17346239
    dmnhtt
    Poziom 7  
    dell44 napisał:

wypraszam sobie ;) system ze starego dysku, razem ze sterownikami, itd sklonowałam. Wcześniej, przez ostatnie 4 lata, co pół roku robiłam " Usuń wszystkie dane i ponowne zainstaluj system Windows" (nie pamiętam dokładnie nazwy tej opcji, jednak na tym, m/w polegała, w dodatku nie dostałam płytki z systemem jako takim, a tylko CD "nośnik do odzyskiwania systemu Windows 8.1 dla produktów Windows 8.1" - dokładnie taka nazwa) oraz instalację sterowników z załączonej, drugiej płyty CD i nie było problemów. Od 1-1,5 roku przestałam go regularnie czyścić (może to błąd?) bo go już nie zaśmiecałam milionem programów potrzebnych na studia.
    Zabijcie mnie, ale nie powiem od kiedy robi takie cyrki... może być od kilku miesięcy, a może być od ponad roku. Wcześniej nie dochodziłam czemu laguje mi gra czy chrome, albo inne programy zwalając winę na słaby internet, który lubił się przerywać. Dopiero po przeprowadzce na nowym i dobrym internecie zaczęłam szukać głębiej, skoro to jednak nie wina internetu była (mieszkałam w takim miejscu, że żaden internet dobrze nie działał). I dopiero jakiś miesiąc-dwa temu zainstalowałam MSI i RTSS gdzie zaczęło mi coś zgrzytać gdy pokazywał użycie na 100% procka, a menadżer na 30%.
    Jak tylko wrócę to sprawdzę pod linuxem i powiem czy coś wystąpiło czy nie. (Trzymam kciuki, że nie i tylko przegapiłam jakiś sterownik :D lepiej mi się pogodzić z własną głupotą niż z myślą, że muszę kupić nowy komputer ;) miałam szczerze nadzieje, że podziała jeszcze minimum rok)

Nie spodziewam się, że jakieś błędy wystąpiły przy klonowaniu, ponieważ klonowałam w tym czasie, tym samym programem, z tego samego pena, dysk z systemem i ukrytą partycją z innego laptopa i z nim nie ma problemów (ASUS A73SV-TY416V, 7-letni)
  • #13 17365589
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Ciężko mi jest "przyłapać" throttling na windowsie, a na linuxie jeszcze trudniej. Przegrzewanie się CPU z góry skreślone, jednak jak sprawdzić na linuxie przegrzewanie się innych podzespołów/części (poza grafą, ona grzeje się jeszcze mniej)?
    "Najłatwiej" by było odpalić WoW'a na linuxie i pograć chwilę... rozumiem, że do tego potrzeba wine? Trzeba będzie ponownie instalować grę poprzez ten program czy mogę uruchomić poprzez wine'a coś, co już mam zainstalowane na dysku?

Chwilę torturowałam CPU używając CPUburn, ale temperatura nie była w stanie przekroczyć ~75*C mimo upałów i nie pojawił się throttling. Chyba? Już po zakończeniu chwilowego torturowania komputera na chwilę CPU zwolniło do 800 MHz i gdy pomyślałam "mam cię" to prędkość procesora zaczęła "skakać" - chwilę 800 MHz na sekundę więcej, potem znowu kilka sekund do 800 i znowu na sekundę więcej i tak cały czas. Na komputerze wówczas nic nie działało poza jednym terminalem (sprawdzanie taktowania) i conky.

Zgłupiałam.
  • #14 17365604
    safbot1st
    Poziom 43  
    Pod linuxa masz np. CS:GO.
  • REKLAMA
  • #15 17366368
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Zmieści się na 8GB penie, czy musiałabym instalować na dysku? Nigdy się nie interesowałam CS'em ;)
  • #16 17366709
    safbot1st
    Poziom 43  
    Jak uważasz. Powinien ważyć około 7GB.
  • #17 17367860
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Ja proponuje na Windowsie pobrać program ThrottleStop Link i zaznaczyć opcję BD PROCHOT
    Po tym już taktowanie nie powinno spadać do 798,2 Mhz. Powinno być stałe maksymalne. Należy wówczas po tym baczniej obserwować temp. cpu

Wprawdzie jest to obejście problemu, jednak jest to zawsze jakaś opcja do rozważenia.
    Oczywiście stałe max. takt. cpu nie jest zalecane ze względu na zwiększone użycie energi, wyższą temp. jak i w teorii na jego żywotność ( w to ostatnie nie jestem do końca przekonany )
  • #18 17408953
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Przyznam, że dawno nie odpisałam, bo, kurka, zwyczajnie nie miałam czasu (zbliża się obrona) by sprawdzić na linuxie co się tam może grzać. Albo raczej "grzać". Przez codzienną pracę na komputerze zauważyłam, że, paradoksalnie, zaczyna się throttling gdy komputer jest mało używany, np. stoi z godzinę, jak nie więcej, nie używany, ale uruchomiony. Bez żadnych dodatkowych programów w tle (bo jednak chodzi sobie ESET, system, sterowniki...), sam pulpit. Albo podczas przeglądania internetu.
    Gdy zdarzy mi się dzień wytchnienia i mogę trochę pograć to albo throttling załącza się przed uruchomieniem gry, albo długo po. Nigdy w trakcie, nigdy gdy jest faktycznie ciepły. Czy to może wykluczyć podstawę hardwarową?
  • #19 17484951
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Pewnie nikt tego nie czyta, ale jakby ktoś miał podobny problem i trafił na ten wątek to ThrottleStop nie działa. Ani gdy jest nastawione na 100% mocy procesora (jak go zostawię to i tak spada do 0,75), a jak ustawiłam na 50% (by się nie przegrzewał gdy nie potrzeba mi całej mocy) to taktowanie spadło do 0,38, heh.
    Tymczasowym rozwiązaniem jest włączanie WoW'a w tle i ustawienie na max 15 kl/s bo się nie grzeje i nie załącza throttling (jak już się załączy to kaplica, trzeba komputer wyłączyć i włączyć - "uruchom ponownie" nie rozwiązuje problemu). Paradoksalnie gdy włączę laptop po dłuższym czasie (sen + praca) i nie odpalę nic wymagającego to throtling załącza się po kilkunastu minutach, za to gdy na "dzień dobry" odpalę grę i sobie chodzi włączona kilka godzin to throtlling załącza się dopiero po kilku następnych godzinach.
    Całe szczęście niedługo obrona, więc będę mogła strzelić formata, a po zmianie pracy kupić nowy... Ten zaczyna odwalać na max'a (mam 2 dyski - SSD z systemem i HDD na pliki. Ostatnio zawsze próbuje odpalić system z HDD (mimo, że bios tam nawet systemu nie widzi) i muszę wchodzić do boot menu i ręcznie wybierać SSD (chociaż w UEFI wybrany tylko ten jeden dysk z systemem, w legacy też jest na pierwszym miejscu)), a miałam nadzieję, że z rok mi jeszcze posłuży :(
  • #20 17484993
    Av3s0m3
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Ogólnie z laptopami Lenovo tak jest, że w okresie gwarancyjnym nic im nie dolega, a jak tylko skończy się gwarancja to zaczynają świrować. Znam parę przypadków.
  • #21 17485340
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Było wstawić screena z Throttlestopa z ustawień.

Poza tym bdprochotem jakimś cudem OCkuje ci się szyna co nie powinna się dziać. Nie wiem czy to wina jakiegoś softu od lenovo czy może coś z biosem nie tak.
  • #22 17486011
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Muszę przyznać, że jestem zaskoczona... bo mam netbooka Lenovo, który działa naprawdę dobrze jak na 10 letni sprzęt. Ojciec też ma lenovo, starszy od mojego o 1-2 lata i też działa jak marzenie. Ten laptop też ma już swoje lata (z 5 lat już będzie) i nie licząc tego odwalania z prockiem i dyskami to działa super. Chociaż nazywałam go zabójcą dysków ;) wykończył ze 3 jeszcze będąc na gwarancji. Znajomy ma dokładnie ten sam model, z wszystkimi takimi samymi podzespołami, systemem, etc. i nigdy na gwarancję nie odsyłał.

Mogę pobrać jak jeszcze i polować na to, aż znowu załączy mu się throttling i obniży przy Throttlestopie do 0,38/0,75. Na jakie ustawienia zwrócić szczególną uwagę czy, po prostu, zrobić screen całego UI?

Co do prób ładowania systemu z dysku bez systemu... Po zamieszczeniu poprzedniego posta aktualnie działa już ok. Zaczynam wierzyć w złośliwość rzeczy martwych. Szczególnie, że już miewał takie odpały, ale zazwyczaj nie musiałam wchodzić do boot menu, tylko wymusić wyłączenie i włączyć ponownie. Samo przychodziło samo przechodziło.
  • #23 17499249
    dmnhtt
    Poziom 7  
    doczekałam się sytuacji dławienia się mimo włączonego programu

Spoiler:
    Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor Lenovo Z510 - Dziwne, obniżone, zarządzanie podzespołami - głownie procesor
  • #25 17502126
    dmnhtt
    Poziom 7  
    enhanced napisał:
    Zmniejszyłeś CLock modulation ze 100% to nic dziwnego :)

Są 3 zrzuty i nie chodzi o obniżenie do 1,6 GHz bo to sama obniżyłam (by się nie przegrzewał gdy nie potrzebuję całej mocy procka), a o to, że komputer obniża taktowanie procka do 0,75 GHz (ostatni screen) nawet gdy jest włączony ThrottleStop z Clock Modulation.
    Ogólnie używałam procka na 75% (właśnie by się nie przegrzewał i myślę, że 64 stopnie to nie przegrzewanie by się załączył throttling) i w pewnym momencie PYK! i taktowanie spadło do 0,58 GHz mimo włączonego programu. O to chodzi. Że program nie pomógł, bo procek i tak obniżył taktowanie i tak, tylko że z modulatorem z ThrottleStop - czyli do 0,58 GHz.
    Gdy miałam cały czas na 100% Clock Modulation też była taka sytuacja - czyli zmniejszenie taktowania procka do 0,75 mimo ThrottleStop'a. Wtedy nastąpiło to szybciej i potrzebowałam tego 100% mocy, tym razem nie, dlatego było "tylko" 75%. W końcu 9 godzin pracy na 100% mocy za zdrowe by nie było, a do openoffice'a i googla nie potrzeba mi całej mocy proca.

Teraz zauważyłam, że throttling nastąpił po równo 9 godzinach działania komputera. Obstawiam, że to raczej nie ma związku (bo czasami załączał się po godzinie), jednak ciekawe, że 9 godzin i ani minuty więcej od czasu uruchomienia komputera.
  • #26 17502155
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Set multipler - tam zmniejszaj wydajność mnożnikiem a nie modulacją. Jak już ustawisz tam to jeszcze power saver , save i gotowe.

Ciekawe czy odznaczenie bd prochot by coś wtedy pomogło?
  • #27 17529449
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Nie chcę "zapeszyć", ale chyba problem rozwiązał się sam - kilka dni temu zainstalowałam aktualizacje systemu i jak na razie wszystko działa OK nawet jak komputer stoi uruchomiony, nie używany, kilka godzin (wcześniej taka sytuacja na 100% oznaczała, że będzie throttling).
    Ciekawe, a dla mnie kamień z serca, że nie muszę formatować ani wymieniać komputera.

Czyli przyczyna była prosta i niepozorna - Windows. A przynajmniej taką mam nadzieję.

Dziękuję wszystkim za pomoc i szukanie rozwiązania razem ze mną
  • #28 17959538
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Piszę to "dla formalności" - jakby ktoś miał podobny problem co ja. Tak to była wina Windy.
    Przez te pół roku ani razu mi się throttling nie włączył.
  • #29 17989409
    dmnhtt
    Poziom 7  
    Rozwiązanie okazało się banalne - wystarczyła aktualizacja systemu. Wszystko to była wina Windowsa 8.1

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo Z510, który przejawia się w obniżonym taktowaniu procesora (do 0,75 GHz) oraz niewłaściwym wykorzystaniu mocy karty graficznej podczas gry w World of Warcraft, co skutkuje niską wydajnością (fps ~10). W odpowiedziach zasugerowano przeprowadzenie testów diagnostycznych (HWi, OCCT, CrystalDiskInfo) oraz sprawdzenie ustawień systemowych i sterowników. Wskazano na możliwość wystąpienia throttlingu z powodu przegrzewania się komponentów, a także na problemy z zarządzaniem energią. Po kilku próbach i testach, użytkownik odkrył, że problem mógł być związany z systemem operacyjnym Windows 8.1, a jego aktualizacja rozwiązała problem throttlingu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA