logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena DVB-T - problem - brak kanałów w dobrej lokalizacji

Spectrol 21 Lip 2018 16:59 1665 14
REKLAMA
  • #1 17342029
    Spectrol
    Poziom 6  
    Wita,
    mam mały/wielki problem, ale zaczynając od początku.
    Kupiłem nowy telewizor - Philips 42 cale FullHD, oczywiście z dekoderem. Dokupiłem do niego nową antenę naziemną firmy Manta, z zasilaczem 5V, ponoć do 100KM łapie sygnał - ogólnie nie jest zła. Mieszkam w Krakowie, dokładnie na ulicy Zygmunta Miłkowskiego, w bloku, I piętro, balkon skierowany na Wieliczkę (zaraz przed balkonem wielkie drzewo i w dużej odległości 4-piętrowy blok). Podłączyłem antenę do TV i szukam kanałów na DVB-T.... i co ? znajduje mi tylko multiplex z TVP (akurat najgorszy). Przechodziłem z anteną przez cały balkon i to samo... nic więcej, również włączałem i wyłączałem wzmocnienie - efekt żaden. A widzę, że niektórzy sąsiedzi mają na tym samym piętrze zwykłą-starą antenę siatkową - czyli chyba działa, nie ? Myślę, pewno wadliwa antena... pożyczyłem od rodziny antenę siatkową starą (dokładnie taką samą jak ma sąsiadka) i wynik taki sam... tylko 1 multiplex. Pożyczyłem inną antenę siatkową od znajomego - TO SAMO jak na nowej - czyli DUPA. Pożyczyłem zwykłą antenę wewnętrzną, stojącą z wąsami - z mocnym wzmocnieniem i... łapie mi czasami /ale przerywa/ TVN i POLSAT - ale tak że się nie da oglądać praktycznie.
    Czy ktoś może mi pomóc ? Czy ja coś robię źle, mam złe anteny (3 złe, w tym jedna funkiel nówka ?).
    Czy może coś w moim TV jest do bani ? Ale także nowy telewizor, porządny więc no ?
    I dlaczego na antenie wewnętrznej (może o wzmocnienie chodzi) odbiera mi praktycznie lepiej niż na dobrych zewnętrznych ?
    Niestety nie wchodzi w grę wystawienie takiej anteny na balkon (wewnętrznej) bo ptaki zaraz osrają i zniszczą jej wąsy (już się dobierały).
    I dlaczego sąsiadka balkon obok (I piętro też) odbiera TRWAM (-,-) na starej antenie siatkowej a ja nic (poza TVP ?)
    Co więcej... właściciel mówił mi, że za jego czasów (30 lat wstecz) na zwykłej antenie siatkowej odbierało mu cacy.... ale wtedy CHYBA był sygnał analogowy, a teraz jakiś hybrydowy czy inny jakiś, nie ? (nie wiem, od razu mówię, nie znam się).
    Czy może są jakieś inne specjalne anteny które coś złapią, bądź ja coś mam w telewizorze kliknąć innego na strojenie ?

Chyba że to propaganda PiSu że TVP odbiera wszędzie, a inne, mądrzejsze kanały, tylko w wyznaczonych miejscach ? XD

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pzdr !
  • REKLAMA
  • #2 17342049
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1447
    Kanałów szukasz w strojeniu automatycznym czy ręcznym?
  • #3 17342171
    Spectrol
    Poziom 6  
    I tak i tak.
    Znalazłem TVN, POLSAT i TTV (te multiplexy gdzie są kanały) na antenie wewnętrznej co była na balkonie - znalazło mi, obraz migał, urywało sygnał jak nie wiem... ale teoretycznie znalazłem, i potem po zmianie anteny dyntka... zero :< próbowałem je potem raz jeszcze ręcznie znaleźć - to samo, automatycznie - to samo >.>
  • #4 17342405
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1036
    Spectrol napisał:
    3 złe, w tym jedna funkiel nówka ?

Podejrzewam że wszystkie 3 ze wzmacniaczem. Pomimo przeszkód, sygnał może być bardzo mocny. Ponadto niemal na tym samym azymucie, bardzo blisko (na budynku Colosseum) masz BTS-a LTE. W tej sytuacji tylko antena pasywna. Być może będzie potrzebny filtr LTE.
    Czy próbowałeś kierować antenę w kierunku południowym - na Rabkę?
  • #5 17342829
    Spectrol
    Poziom 6  
    Tak, wszystkie ze wzmacniaczem, ale do jednej starej - siatkowej mam tez symetryzaror bez wzmocnienia i tak samo odbiera...
    Rozumiem ze pasywna to taka sama tylko bez wzmocnienia tak ? Chyba ze to totalnie inny typ anten ?
    Ta nowa ze sklepu miała filtr LTE (tez miała wzmacniacz) i tak samo lipnie...
  • REKLAMA
  • #7 17342865
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    1 piętro w gęstej zabudowie, wielkie drzewo przed balkonem i zdziwienie, że nie odbiera. Idź do tej sąsiadki, zobacz jakie kanały odbiera i z jaką jakością? Antena na dach.
  • REKLAMA
  • #8 17343028
    Spectrol
    Poziom 6  
    Mam symetryzatory, bez wzmocnienia i oczywiście ich nie podpinam do prundu - dalej nic. A sąsiadka balkon obok ma bodajże wszystko - multiplexy z TVN i TTV (no i z TVP oszywiscie). A antenę siatkowa ma może 4metry w bok od mojego balkonu na tym samym pietrze
  • #10 17343112
    Spectrol
    Poziom 6  
    Kable mam różne, ale jeden funkiel nowka, 5 metrów. Staram się nie używać przedłużek tylko 1 kabel - tv i antena. Na dach nie dam anteny bo mieszkam na 1 pietrze w 4 piętrowym bloku.
  • #11 17343121
    _kli_
    Poziom 41  
    Próbowałeś odbioru z odbicia? Zrób zdjęcia co "widzi" antena z Twojego balkonu skierowana na Chorągwicę i Rabkę.
    Spectrol napisał:
    Philips 42 cale FullHD

Weź pod uwagę że Philipsy, przy poszukiwaniu sygnału na skanowaniu ręcznym, stosunkowo długo dostrajają się i po ustawieniu anteny trzeba chwilę poczekać, aż odbiornik pokaże właściwe parametry sygnału.
    Spectrol napisał:
    Na dach nie dam anteny bo mieszkam na 1 pietrze w 4 piętrowym bloku
    Spectrol napisał:
    sąsiadka balkon obok ma bodajże wszystko (...) A antenę siatkowa ma może 4metry w bok od mojego balkonu na tym samym pietrze

Ostatecznie spróbuj poprosić o udostępnienie balkonu dla Twojej anteny lub możliwość podłączenia się do jej siatki. Przy dobrej sile i jakości sygnału, wstawienie rozgałęźnika nie będzie miało wpływu na odbiór u niej.
  • #12 17343251
    Spectrol
    Poziom 6  
    Tak to wyglada. Sygnału z odbicia nie łapałem, ale antena była w każdej możliwej konfiguracji ustawiana na balkonie.
    Do sąsiadki niestety nie mogę iść bo mamy kosę :)
    Załączniki:
    • Antena DVB-T - problem - brak kanałów w dobrej lokalizacji image.jpg (5.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 17343299
    _kli_
    Poziom 41  
    W blokach w pobliżu skrzyżowania Miłkowskiego i Kobierzyńskiej, na dachach widać anteny instalacji zbiorczej. Czy u Ciebie nie ma takowej?
    Sprawdzałeś Rabkę (k.7, 34, 36, 43)?
  • #14 17343320
    Spectrol
    Poziom 6  
    Pi razy drzwi tak. Jest tez identycznie skierowana jak inne anteny w bloku. Teoretycznie jest zbiorcza, będę próbował się do niej podpiąć (na razie nie mam końcówki do wejścia starego azart) ale 10 lat temu antena była zepsuta (info od sąsiadów) wiec mało prawdopodobne żeby naprawili, tym bardziej ze ludzie maja własne co potwierdza ze nie działa.
    Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że nie zadziałą bo po prostu nie ma zasięgu tam (na moim balkonie), ale nie mogę zrozumieć czemu u sąsiadów oddalonych 5 metrów odbiera wszystko ładnie na stare antenie.
    Czy są jakieś anteny zewnętrzne, które mają tak duże wzmocnienie jak anteny pokojowe ?

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Udało mi się przerobić tak wejście na 1 kablu aby włożyć do gniazda anteny zbiorczej i... odbiera tylko Multiplex z TVP. Nie wiem, czy faktycznie antena jest uszkodzona i kable które idą w jej strone odbierają ten sygnał czy ... faktycznie potrzeba tą starą wtyczkę azart. Sprawdzałem też na mapie sygnału DVBT i pokazuje, że zasięg na wszystkie 3 MUXy powiniem być łatwo dostępny i nie potrzeba jakiś kosmicznych anten.
    Coraz bardziej mnie to zastanawia.
  • #15 17449934
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    spectrol
    Wykorzystaj komin wentylacyjny /kratki wentylacyjne w mieszkaniu) i antene na dach Tym bardziej że jest maszt anteny zbiorczej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem kanałów DVB-T na nowym telewizorze Philips 42 cale FullHD, używając anteny naziemnej Manta. Mimo dobrej lokalizacji w Krakowie, zaledwie jeden multiplex (TVP) jest odbierany, podczas gdy sąsiedzi korzystają z prostszych anten siatkowych. Użytkownik próbował różnych anten, w tym z symetryzatorami, ale nie uzyskał lepszego sygnału. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie długości kabla antenowego, kierunku anteny, a także możliwość podłączenia do zbiorczej anteny w budynku. Sugerowano również użycie anteny pasywnej oraz unikanie wzmacniaczy, które mogą zakłócać sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA