logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router kupić do Huawei E3372? Szukam modelu do 300 zł

resound 22 Lip 2018 11:06 3825 8
REKLAMA
  • #1 17343048
    resound
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Na wstępnie napisze, ze wiem, iż podobnych tematów jest pełno, ale nigdzie nie ma konkretnych odpowiedzi i zwykle ludzie piszą o innych kwestiach a nie o konkretach. Aktualnie korzystam z zestawu TP-LINK MR3420 + E3372 + Antena zewnętrzna do pasma LTE. Wszystko działa jak należy, jednak router co jakiś czas zrywa połączenie i nie udostępnia internetu. Nie wiem czy to kwestia dokupienia aktywnego HUBA USB czy czegoś innego. Czasami zerwie raz na dzien, czasami wcale, czasami kilka razy dziennie.
    Chce zmienić router na lepszy, kryteria:
    - Ma działać jak najbardziej bezproblemowo, nie zrywać połączenia
    - może mieć lepszy zasięg niż obecny
    - cena do 200 zł (używany) lub do 300 zł (nowy)
    - ma działać z modemem USB 3372 (LTE)

Najlepiej żebym nie musiał nic grzebać w oprogramowaniu, ale jeśli za sporo mniejsza kwotę kupie router, który po zmianie oprogramowania będzie działał bezproblemowo to oczywiście taka opcje tez rozważę. W tematach, które przewertowałem, chyba tylko jedna osoba napisała o TP-Linku Archer C5 i zmianie oprogramowania, sporo było o tym routerze, ktory juz mam i jeszcze jakieś tańsze opcje.
    Jeśli konieczna byłaby zmiana modemu USB - taka opcje tez mogę rozważyć.
  • REKLAMA
  • #2 17343080
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Za 200-300 zł to kupuje się stacjonarny router z LTE a nawet LTE-A 2CA. Inwestowanie w modem E3372 i router do niego mało opłacalne. MR-3420 do obsługi E3372 to pomyłka, sam tego doświadczasz. Przy jednoczesnej pracy po WiFi i lTE resetuje modem i zrywa połączenie. Lepiej działa z alternatywnym FW i modemem w wersji HiLink. Ogólnie teraz trudno o router z USB który dobrze by sobie radził z modemami USB na oficjalnym FW. Jest kilka z alternatywnym FW ale E3372 i tak nie obsłuży agregacji pasm LTE. Z jakiego operatora korzystasz i gdzie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17343091
    resound
    Poziom 11  
    Korzystam z PLAY, miejscowość Zdanowice - 10km do nadajnika. Chętnie kupie router z LTE, ale czy są takie, do których można podpiąć antenę LTE Sorensena? Bez dobrej zewnętrznej anteny i tak nie będzie działać.
    Tego zestawu używam jakieś 3 lata i już się zwrócił, działało to całkiem dobrze, ale teraz podłączam z 5 urządzeń po wifi i to chyba tez ma jakiś wpływ na słabsze działanie.
  • #4 17343115
    matek451
    Poziom 43  
    MR-3420 na OFW nigdy nie działał dobrze z modemami LTE w wersji zwykłej, po prostu brak w nim sterowników NDIS i działa w wolnym trybie RAS, lepiej z HiLinkami ale i tak ma za słaby procesor i za mało pamięci aby bezproblemowo obsłużyć kilku klientów po WiFi i modem LTE . Na Przemysłowej w Jędrzejowie działa BTS Play z kompletem LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800 z agregacją. Sorensen działa na 1800-2100MHz, korzystasz z LTE1800, wymuszałeś to pasmo na E3372( jaka to wersja)? Jak wyglądają parametry sygnału, prędkości? Na antenie Dual LTE1800-2600MHz można próbować z LTE2600 i agregacją LTE2600+1800 jeśli będziesz posiadał router z agregacją minimum 2 pasm LTE. Z jakiej oferty korzystasz w Play?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17343336
    resound
    Poziom 11  
    Pasmo 1800 MHz wymuszałem, wersja e3372s-153, parametry sygnału i prędkości są dla mnie zadowalające (nie mam możliwości sprawdzenia ich teraz).
    Jaki router z agregacja LTE 2600+1800 polecasz? Jaka antena zewnętrzna do tego?
    Tyle ze ja nie mam problemu z siecią (sam modem działa OK), tylko mam problem z routerem. Huawei b593 jest dobrym routerem?
  • REKLAMA
  • #6 17343361
    matek451
    Poziom 43  
    E3372s-153 HiLink, czym wymuszałeś pasmo LTE1800 ? Sprawdzałeś LTE2600 na E3372 i na Sorensenie ? Nie wiem z jakiego BTS-a Play korzystasz i jakie są na nim pasma. Do tego służą wspomniane testy. Jesli nie zależy ci na poprawie prędkości to spróbuj zmienić FW na tym MR-3420 na alternatywne i sprawdż jego działanie z E3372. Oczywiście B593 to slaby, stary router, szczególnie te u-12 i s-12 kupowane masowo przez Januszy na Allegro od handlarzy niemieckim demobilem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17343430
    resound
    Poziom 11  
    Matek, zapytam jeszcze raz, które routery LTE z możliwością podpięcia zewnętrznej anteny są dobre? Nie pamiętam czym wymuszałem, zrobiłem to raz i potem nawet tego nie ruszałem, działało dobrze, ostatnio jedynie odczuwam, że działa coraz gorzej, więc pomyślałem o zmianie sprzętu. Tego routera używam chyba z 5 lat (wersja 2.1), wcześniej pracował z Aero2.
    Na pewno nie próbowałem na 2600, bo skoro antena nie działa na tej częstotliwości to uznałem ze nie ma sensu. Korzystam z nadajnika, który wymieniłeś - ulica Przemysłowa, Jędrzejów. Jak kupowałem antenę to chyba nawet nie działało tam wtedy lte 2600 ani 800, bo sprawdzałem to wcześniej na btsearch. Skupmy się jednak na tym, które routery z wbudowanym modemem LTE są dobre, bądź które routery z możliwością podpięcia modemu USB LTE są dobre?
  • #8 17343490
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Huawei B525 jest ok, może poza brakiem rezerwacji IP po MAC. Warto sprawdzić Sorensen na 2600.
  • #9 17354875
    resound
    Poziom 11  
    Zainstalowałem najnowszy oficjalny firmware i póki co 3 dni działa bez żadnych przerw :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do modemu Huawei E3372, który nie będzie zrywał połączenia i będzie miał lepszy zasięg. Obecnie korzysta z TP-LINK MR3420, który nie spełnia oczekiwań, zwłaszcza przy jednoczesnym podłączeniu wielu urządzeń. W dyskusji podano, że MR3420 ma ograniczenia w obsłudze modemów LTE, a lepszym rozwiązaniem mogą być routery z wbudowanym modemem LTE lub z możliwością podłączenia modemu USB. Użytkownicy polecają modele takie jak Huawei B525 oraz sugerują sprawdzenie routerów z alternatywnym oprogramowaniem. Warto również zainwestować w zewnętrzną antenę LTE, aby poprawić jakość sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA