Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Briggs&Stratton 625 e series - falujące obroty silnika

Pavel81 24 Jul 2018 11:03 19236 4
    Pavel81
    Level 17  
    Witam wszystkich. Mam problem z którym nie wiem już jak sobie poradzić. Posiadam kosiarkę z silnikiem Briggs&Stratton 625 e series ready start. W kosiarce zaczęły falować obroty góra dół oraz widać (nie wiem jak to fachowo nazwać) jak w silniku taka blaszka przypięta do sprężynki cały czas się rusza powodując dodawanie i odejmowanie gazu. Na początku nie było takiego zjawiska i kosiarka chodziła równo. Teraz zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku występuje ten problem.

Kosiarkę oddałem na gwarancję i nie naprawili tego problemu, tylko napisali że kosiarka jest sprawna. Poniżej przesyłam link do filmu z pracy kosiarki wrzucony na dysk.
    https://drive.google.com/open?id=1OXtLMiKR6byELb-c2HSJvb1zTfvSSjak

1. Czy w silniku Brigs&Stratton 625 e series falowanie obrotów jest rzeczą normalną? Wygląda to tak jakby regulator obrotów cały czas dodawał i odejmował gazu.
    W kosiarce falują obroty i cała się trzęsie podczas pracy. Widać jak dźwignia od obrotów cały czas się porusza powodując nierówną pracę.

Proszę o pomoc.

Nie da się nią kosić niestety.
    Toyota190
    Level 1  
    Niechce wprowadzac w blad ale jesli masz gaznik przymocowany do zbiornika paliwa ten plastikowy to pomiedzy zbiornikiem paliwa a tym wlasnie gaznikiem jest uszczelka ktora wystarczy ze bedzie za duzo odksztalcona i poprostu beda obroty falowaly tak jak piszesz, zrobilem to w swojej kosiarce i po problemie koszt ok 20zl polecam kupic sobie na zapas tego bo jest to glowna przyczyna tego zjawiska .Dzieje sie tak z uplywem czasu i pozostawionym paliwie w zbiorniku po sezonie, kiedy kosiarka niepracuje zalecam wypalenie calego paliwa po skonczonej pracy.
    Pozdrawiam.
    Staszek49
    Level 35  
    Czy jest to nowa kosiarka, bo informujesz o gwarancji, czy po naprawie i na gwarancji. Ciekawe, że fachowcy nie zdołali usunąć tej usterki.
    Nie poddaj się. Jeśli masz pewne obycie z takim sprzętem, to spróbuj dokonać oględzin działania silnika, oczywiście po zdemontowaniu "opierzenia"
    silnika. Zwróć uwagę na mechanizm, który powoduje dodawanie i odejmowanie obrotów silnika, w szczególności, czy sprężynki są podpięte pomiędzy dźwignią regulatora a gaźnikiem, czy są zbyt luźne, bądź naprężone. Może uda Ci się uruchomić silnik (we właściwym kier. obrotów) z pomocą np. sznurka nawiniętego na "szpulę" (w kole zamachowym) współpracującą z szarpakiem. Podczas pracy silnika spróbuj przytrzymać dźwignie regulatora w różnych położeniach i czy ma to wpływ na pracę silnika. Metodą prób i błędów może uda Ci się wyregulować właściwe obroty silnika, poprzez np. naciąg sprężyny lub zmianę punktu jej zaczepienia na dźwigni regulatora.
    Pooglądaj "filmiki"z takimi czynnościami.
    Pavel81
    Level 17  
    Kosiarka jest pierwszy sezon przepracowała może z 20 motogodzin, jest na gwarancji ostatnio wróciła z opisem, że jest sprawna a nie jest. Dzisiaj po pracy spróbuję się za to zabrać. To wygląda tak jakby dźwignia która jest podpięta do sprężynek była za luźna i lata w jedną i drugą stronę dodając i odejmując gazu. Dla porównania przy kosiarce takiej samej nowej w sklepie mam wrażenie że ta dźwignia chodzi sztywno, nie tak lekko jak u mnie.

Jak przytrzymam dźwignię w jednej pozycji to silnik chodzi równo
    KrzychoF
    Level 12  
    Natrafiłem na ten temat dopiero teraz. Pewnie za późno, ale temat nie zamknięty. Wg mnie kosiarka pracuje jak najbardziej prawidłowo, jest bez obciążenia i dobiera sobie obroty. Może trzeba trochę zmniejszyć obroty przez zmianę linką gazu.