logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs & Stratton 500E - Falujące obroty po uruchomieniu

bz3tower 23 Cze 2017 11:01 22494 4
REKLAMA
  • #1 16546162
    bz3tower
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Witam mam kosiarkę z silnikiem B&S 500E.
    Po jej uruchomieniu dość mocno falują obroty, problem utrzymuje się przez jakieś 3-4 min, potem obroty się stabilizują.
    Co może być tego przyczyną?
    Dodam że w tym silniku nie ma membrany która stwarzała takie problemy w starszych modelach.
  • REKLAMA
  • #2 16546219
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    bz3tower napisał:
    Dodam że w tym silniku nie ma membrany która stwarzała takie problemy w starszych modelach.

Zacząć od przeczyszczenia świecy i gaźnika oraz umycia filtra powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 16546235
    bz3tower
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    E8600 napisał:
    Zacząć od przeczyszczenia świecy i gaźnika oraz umycia filtra powietrza.

To wszystko zrobiłem. Kosiarka nie jest stara, koszę nią 2 lata ok 1h tygodniowo.
    Filtr powietrza czyściłem na wiosnę, nie wpłynęło to na problem, świeca czysta, gaźnik ostatnio rozebrałem - nie było tam zanieczyszczeń i złożyłem go ponownie. Falowanie nieustąpiło.

Teraz zauważyłem że pompując pompką paliwo, nie odczuwam wyraźnego przepływu paliwa (w starej kosiarce wyraźnie było czuć zasysanie paliwa) nie wiem czy to może być przyczyną falujących obrotów?
  • REKLAMA
  • #4 16546241
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Być może, że przez tą pompkę bierze powietrze i tu jest problem jakaś nieszczelność.
  • #5 19048900
    wooy11
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam, temat stary ale nie do końca rozwiazany. Mam taki sam silnik w glebogryzarce i podobny problem. Ten plastikowy gaznik to jakieś nieporozumienie i własnie u mnie to był powód falowania obrotów, z tym że u mnie nawet jak się rozgrzał, falowanie nie ustawało, dodatkowo czułem że jest słabszy, odpalał od pierwszego i gasł i tak wiele razy za nim zaczał pracowac. Też czułem pod palcem że pompka dziwnie działa, własnie tak jakby nie pompowała, wszystko czyściłem, nawet regulowałem naciąg sprężynki i dopiero jak zamieniłem gaznik wszystko zaczęło normalnie działac.
REKLAMA