logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra - Czy wartości sygnałów Upstream i Downstream są prawidłowe?

zoom1500 24 Lip 2018 12:49 3417 8
REKLAMA
  • #1 17346930
    zoom1500
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam

Mam pytanie odnośnie poziomu sygnałów downstream i upstream. Wydaje mi się, że sygnał zwrotny jest trochę za wysoki powinien wynosić z tego co wiem max 50dBmV na dekoderach jest podobny 49,7-51dBmV. Sygnał dosyłowy w modemie też wykazuje rozbieżności na poszczególnych kanałach. Schemat instalacji przedstawiłem na rysunku.

Czy te wartości są ok czy sygnał wymaga regulacji ?
    Jakie są wartości maksymalne i minimalne dla sygnału dla modemu i dekodera w kablówce?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Vectra - Czy wartości sygnałów Upstream i Downstream są prawidłowe?

Vectra - Czy wartości sygnałów Upstream i Downstream są prawidłowe?Vectra - Czy wartości sygnałów Upstream i Downstream są prawidłowe?Vectra - Czy wartości sygnałów Upstream i Downstream są prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #2 17347583
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2521
    Kilka spraw:
    1. Najważniejsze - poziom sygnału ma znaczenie w torach analogowych. W torach cyfrowych poziom ma znaczenie drugorzędne, operuje się głównie parametrami BER, MER i SNR, czyli to co dekoder pokazuje jako "jakość sygnału". U Ciebie jest OK
    2. To co mierzy dekoder może być dalekie od rzeczywistości (nieraz jeden dekoder pokaże 80%, drugi 100% a trzeci dołączony do tego samego gniazda 50%. Kup skalibrowany miernik i zmierz, wtedy można być w miarę pewny wyniku pomiaru.
    3. Na różnych kanałach muszą być różne poziomy sygnału. Tor transmisyjny to nie rezystor i w różny sposób wpływa na sygnały na różnych częstotliwościach, czy podnośnych (poczytaj sobie o lini długiej, czwórnikach, transmitancji, zjawiskach falowych, itp)
    4. Czy któraś usługa nie działa prawidłowo, aby konieczne było dostrojenie toru?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17347638
    zoom1500
    Poziom 12  
    Zdarza się, że dekoder lub modem się zawiesi
  • REKLAMA
  • #4 17347673
    IC_Current
    Raczej nie od poziomu sygnału. Zwróć uwagę, że dla tych dekoderów i przy ich czułościach głowic poziom sygnału w gnieździe to raptem 80% poziomu nominalnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17347680
    zoom1500
    Poziom 12  
    Jakie są wartości minimalne i maksymalne w dBmV dla kanału zwrotnego i dosyłowego?
  • REKLAMA
  • #6 17347706
    IC_Current
    Sprawdź sobie w dokumentacji dla Twoich urządzeń. Czułość głowicy to wartość minimalna, a poziom maksymalny będzie podany w mV i przelicz na dBmV.
    Jeżeli jakość jest na 100% to znaczy, że poziom też jest w normie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17356907
    KOCUREK1970
    Ocena: 5481
    zoom1500 napisał:
    Jakie są wartości minimalne i maksymalne w dBmV dla kanału zwrotnego i dosyłowego?

To dane uśrednione:
    Upstream - od 40 do 50 dBmV.
    Downstream - od -8 do +10 dBmV.
    SNR Upstream - 21 / 27 dB w zależności od modulacji (QAM16/QAM64).
    SNR Downstream - powyżej 31 dB.
  • REKLAMA
  • #8 17363696
    edo11
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Widzę że kolega Kocurek pisze wytyczne instalatorów UPC ,Ogólnie parametry sygnałowe DOCSIS 3.0 w Downstream - od -10 do +10 dBmV.Może Vectra ma inne wytyczne firmowe ?.
    Różnice na twoim modemie to ok 2 dB w paśmie 8 kanałów jest poprawa i najważniejsze SNR jest wysoki .
    Powracając do schematu coś tu nie gra czy na pewno jest to TRIS 202 , tłumi on ok. 4dB w całym paśmie. To albo 10m kabla jest kiepski w K.Z .bo dekoder ma 50 dBmV i modem jeszcze po 4 dB TRISA ma tak samo 50 dBmV.Widać że ten pierwszy dekoder był dokładany niedawno po 3DSS2 i tu następny zgrzyt ,TRIS powinien być pierwszy by zgodnie z jego rolą separować instalację budynkową od mieszkaniowej.
    Kończąc zgodnie z postem wcześniej każde urządzenie mierzy sygnał przybliżony oraz jeśli usługi działają poprawnie nie szukać problemów a jeżeli są stopklatki lub "rwie internet" to zgłaszać na serwis nie naprawiać samemu.
  • #9 21560902
    Overclocker1989
    Poziom 11  
    W Vectrze, jak i w UPC, parametry US i DS wyglądają następująco: 43–50 US i -6 do 10 US. Piszę to jako instalator UPC kiedyś i Vectry obecnie.
    Te ww. parametry po instalacji powinny mieścić się w tych zakresach. Wiadomo, jak będzie 52, to będzie źle, ale działać będzie wszystko tak samo. Jedynie przy necie transfery mogą być obniżone. Jeśli masz za niski parametr SNR, poniżej 34, to często świadczy to o uszkodzonym kablu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono prawidłowe wartości sygnałów upstream i downstream w instalacji kablowej Vectra. Poziom sygnału upstream powinien mieścić się w zakresie 40–50 dBmV, a downstream od około -8 do +10 dBmV. W torach cyfrowych ważniejsze od poziomu sygnału są parametry jakościowe takie jak BER, MER i SNR, które w przedstawionym przypadku są na dobrym poziomie (SNR downstream powyżej 31 dB, upstream 21–27 dB w zależności od modulacji QAM16/QAM64). Wartości sygnału mierzone przez dekodery mogą być niedokładne, dlatego zaleca się użycie skalibrowanego miernika. Różnice poziomów na poszczególnych kanałach są normalne ze względu na charakterystykę linii transmisyjnej i elementów instalacji, takich jak trisy i tłumiki. Maksymalny poziom sygnału upstream nie powinien przekraczać 50 dBmV, choć niewielkie przekroczenia (np. 51 dBmV) nie powinny powodować poważnych problemów, jedynie ewentualne obniżenie transferu internetu. Problemy z zawieszaniem się modemu lub dekodera raczej nie wynikają z poziomu sygnału, lecz mogą być związane z innymi czynnikami. W przypadku stabilności usług i wysokiej jakości sygnału nie ma potrzeby regulacji instalacji. Wskazano również, że w instalacji powinien być prawidłowo umieszczony element TRIS, który separuje instalację budynkową od mieszkaniowej, a nieprawidłowe rozmieszczenie może wpływać na poziomy sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA