logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.6 Ep2 2004 - Nie odpala, brak reakcji na stacyjkę

pablo.it 25 Lip 2018 19:11 1305 7
  • #1 17349348
    pablo.it
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    Nie mogę sobie poradzić z problemem w mojej ep2, ostatnio na parkingu zgasiłem samochód i już nie odpalił. Objaw jest taki że po przekręceniu stacyjki działa kilka kontrolek które przygasają, i poza tym nic kompletnie nie działa, nie słychać pompy, żadnych dźwięków, brak również wszystkich świateł w tym awaryjne.
    Na początku myślałem że akumulator ale podmieniłem z innego samochodu, mój aku też sprawny 12,6V na klemach, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki w przedziale silnika i pasażerskim, dwa przekaźniki pgm-fi przy komputerze też sprawne, masa do karoserii i silnika sprawdziłem, klemy od aku nie są zaśniedziałe.
    Miał ktoś taki przypadek i wie co mogę zrobić bądź gdzie szukać przyczyny? Proszę pomocy ;(
  • #2 17349439
    rafal.1979
    Poziom 11  
    sprawdź akumulator czy sprawny, jeśli nie aku to sprawdź przewody masowe, czy nie zaśniedziałe.
  • #3 17349475
    skrzypaa
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jak sprawdzałeś masy to dobrze ale na wszelki wypadek daj od minusa do jakiegoś oczyszczonego miejsca na silniku masę kablami rozruchowymi. Zdarza się ze masa wyglada okej a pod izolacja jest zielono .
    Przy okazji kompa podłączyłeś ? Jeszcze od skrzynki bezpiecznikowej wtyczki sprawdź i przekaźniki powyciągają zobacz czy nie zielono . Ostatnio miałem w mazdzie 3 podobny temat odpalala jak jej się chciało a winne były zielone nóżki na wtyczce i przekazniku pod maska .
  • #4 17351524
    pablo.it
    Poziom 6  
    skrzypaa napisał:
    Jak sprawdzałeś masy to dobrze ale na wszelki wypadek daj od minusa do jakiegoś oczyszczonego miejsca na silniku masę kablami rozruchowymi. Zdarza się ze masa wyglada okej a pod izolacja jest zielono .
    Przy okazji kompa podłączyłeś ? Jeszcze od skrzynki bezpiecznikowej wtyczki sprawdź i przekaźniki powyciągają zobacz czy nie zielono . Ostatnio miałem w mazdzie 3 podobny temat odpalala jak jej się chciało a winne były zielone nóżki na wtyczce i przekazniku pod maska .

Kablami rozruchowymi sprawdzałem na początku, mesę do karoserii, silnika i klemy minusowej rozkręcałem czyściłem i też nic.
    Kompa jeszcze nie podłączyłem, nie mam na razie takiej możliwości.
    Bezpieczniki i przekaźniki wszystkie wyciągałem i nigdzie nie było zielono a bezpieczniki wszystkie sprawdziłem miernikiem, a przekaźniki sprawdzałem w taki sposób że podpinałem zasilacz 12V pod cewkę każdego przekaźnika i omomierzem sprawdzałem czy się zamyka styk, i wszystkie sprawne.

Dzisiaj jak sprawdzałem jest jakby przebicie plus do masy, ponieważ na klemach jest 12,6V a jak jedną igłą dotknąłem klemy plusowej a drugą do np. silnika to już było 9,2V lub inaczej, jedna igłą dotknąłem klemy minusowej i drugą do silnika jest 3,4V
  • #5 17351597
    rafal.1979
    Poziom 11  
    pablo.it napisał:
    skrzypaa napisał:

Kablami rozruchowymi sprawdzałem na początku, mesę do karoserii, silnika i klemy minusowej rozkręcałem czyściłem i też nic.
    Kompa jeszcze nie podłączyłem, nie mam na razie takiej możliwości.
    Bezpieczniki i przekaźniki wszystkie wyciągałem i nigdzie nie było zielono a bezpieczniki wszystkie sprawdziłem miernikiem, a przekaźniki sprawdzałem w taki sposób że podpinałem zasilacz 12V pod cewkę każdego przekaźnika i omomierzem sprawdzałem czy się zamyka styk, i wszystkie sprawne.

Dzisiaj jak sprawdzałem jest jakby przebicie plus do masy, ponieważ na klemach jest 12,6V a jak jedną igłą dotknąłem klemy plusowej a drugą do np. silnika to już było 9,2V lub inaczej, jedna igłą dotknąłem klemy minusowej i drugą do silnika jest 3,4V

Jak dla mnie to gdzieś wlazła wilgoć i zwarcie robi posprawdzaj kanały odprowadzania wody czy gdzieś nie stoi i kable w pobliżu
  • #6 17356974
    skrzypaa
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    nie sprawdzaj miernikiem tylko żarówką. taką z oprawką p21w zwykła jednowłuknowa . to na silniku masz spadek jeżeli 9 volt . a sprawdz tak - daj minus kablem od akumlatora do silnika i wtedy zmierz ile bedzie jak dasz plus do klemy a minus na silnik ale w inne miejsce niz kabel rozruchowy . jak bedzie tyle co na klemach to zobacz czy kreci. i bezpieczniki tez zarowka lepiej sprawdzac ogolnie bo obciazenie jest a miernik takiego nie da. powodzenia
  • #7 17358151
    pablo.it
    Poziom 6  
    skrzypaa napisał:
    nie sprawdzaj miernikiem tylko żarówką. taką z oprawką p21w zwykła jednowłuknowa . to na silniku masz spadek jeżeli 9 volt . a sprawdz tak - daj minus kablem od akumlatora do silnika i wtedy zmierz ile bedzie jak dasz plus do klemy a minus na silnik ale w inne miejsce niz kabel rozruchowy . jak bedzie tyle co na klemach to zobacz czy kreci. i bezpieczniki tez zarowka lepiej sprawdzac ogolnie bo obciazenie jest a miernik takiego nie da. powodzenia

Sprawdzę żarówką jak piszesz, i dam znać.

Dzisiaj zastosowałem metodę zwarciową
    Podłączyłem amperomierz między klemę - a - w aku. Później wypinałem po kolei bezpieczniki. Na każdym było 0.08 i tylko w jednym spadło do 0.00 przy bezpieczniku nr. 9 kiedy go wypiąłem, w skrzynce bezpieczników w przedziale silnika.
  • #8 17358662
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3435
    Żadne zwarcie tylko brak masy. Przy takim spadku zwarcie już by upaliło pół instalacji. Pomiar amperomierzem nic tu nie da.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z Honda Civic 1.6 EP2 z 2004 roku, który nie odpala po zgaszeniu na parkingu. Po przekręceniu stacyjki kontrolki przygasają, nie słychać pompy paliwa ani nie działają światła. Sprawdzono akumulator, bezpieczniki i przekaźniki, które są sprawne. Użytkownik zauważył spadek napięcia przy pomiarach, co sugeruje problem z masą. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie przewodów masowych, wtyczek oraz ewentualnych zwarć spowodowanych wilgocią. Rekomendują również użycie żarówki do testowania obwodów zamiast miernika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA