logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.

rhx 26 Lip 2018 08:40 5586 18
REKLAMA
  • #1 17350182
    rhx
    Poziom 11  
    Ocena: 57
    Witam Was serdecznie.

Postanowiłem założyć temat bo normalnie skończyły mi się pomysły :) Sprawa dotyczy EBSu w naczepie. System dostarcza Haldex EBS Gen3. Zdjęcia podglądowe w załącznikach. Zapalił się ABS naczepy a co za tym idzie nie podnosi się pierwsza oś podczas jazdy na pusto. Sprawdzone elementy :

- Przekaźniki bezpieczniki w ciągniku
    - Próba naczepy z innym ciągnikem
    - Kablówka 7 PIN ABS/EBS
    - Gniazdo ABS naczepa / ciągnik
    - Kable od gniazda abs do 7 pinowej wtyczki która bezpośrednio zasila zawór
    - Czujniki i bieżnie ABSu na środkowej osi
    - Kable między zaworem a czujnikami absu
    - Wymieniłem już nawet sam zawór....

Co ciekawe zaworu nie mogę diagnozować linią K i L, wpinam się bezpośrednio w zawór ale TEXA przerywa połączenie. Dodam, że używam kabla z dwoma pinami i podłączam na wszystkie możliwe sposoby. W Texie jest też rozpiska w które piny się wpiąć - również brak efektu. Głowice testera zasilam bezpośrednio z akumulatorów więc nie powinno być kłopotów z zasilaniem.

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie oprócz głównej 7pinowej wtyczki, która zasila zawór jest jeszcze wtyczka z dwoma pinami. Ku mojemu zdziwieniu kabel ten podąża do prawej tylnej lampy ....

I tak o to skończyły się moje pomysły, co może być jeszcze nie tak bo absu jak nie było tak nie ma.

Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi!Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17350270
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7753
    Skonfigurowałeś nowy modulator?
  • #3 17350277
    rhx
    Poziom 11  
    arturavs napisał:
    Skonfigurowałeś nowy modulator?

No niestety nie mam jak ponieważ nie mogę się połączyć z modulatorem. Powinien i tak działać, ma bazowe oprogramowanie wgrane. Wiem bo to moja druga wymiana, poprzednio uszkodzony był zawór i pomogła sama wymiana bez programowania.
  • Pomocny post
    #4 17350295
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7753
    Czujnik ciśnienia poduszek wewnętrzny, czy zewnętrzny? A po CANie próbowałeś się połączyć?
  • REKLAMA
  • #5 17350298
    rhx
    Poziom 11  
    Również o tym pomyślałem ale niestety w żadnej poduszce nie znalazłem czujnika ciśnienia. Ciekawi mnie ten drugi kabel, który idzie do lampy według Haldexa to "Stop-lamp backup power", żeby się na końcu nie okazało że winna była lampa.... No tak tylko to zasilanie zapasowe więc nie powinno mieć znaczenia
  • Pomocny post
    #6 17350340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17350346
    rhx
    Poziom 11  
    Wedle tego co pokazuje Texa to jak najbardziej. Obsługuje Gen 1, 2 i 3 . Po południu mogę podesłać zdjęcia. Na dwóch zaworach dzieje się to samo więc wątpię aby były uszkodzone.

Dodano po 3 [minuty]:

A nie jest przypadkiem tak jak w starych absach że aby dokonać diagnostyki trzeba trzymać wciśnięty pedał hamulca?

Zapomniałem dodać na samym początku, że po przekręceniu zapłonu w ciągniku zawór się odzywa. Dwa razy sobie "pyknie".

Dodano po 7 [godziny] 4 [minuty]:

Tak to wygląda w Texie i tak się łączę. Niestety przerywa połączenie.
    Załączniki:
    • Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi. IMG_20180726_162750.jpg (7.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17351104
    mariomalinie
    Poziom 19  
    Ocena: 166
    Witam.
    Z tego co się orientuję, to gen. 1 i gen 2. można zdiagnozować przez gniazdo w modulatorze kolor zielony. Ty nie masz gniazda zielonego ponieważ diagnostykę w gen. 3 wykonuje się przez gniazdo ebs czyli po szynie CAN. Pozdrawiam
  • #9 17351173
    rhx
    Poziom 11  
    W gen 3 też są dwa złącza podpisane diag z zielonymi zatyczkami. Próbowałem również po Canie przez kablowke abs również nic.
  • Pomocny post
    #10 17371241
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 613
    1. Czy zanim oświecił się ABS oś się podnosiła?
    2. Czy jest zmiana w zachowaniu hamulców?
    3. Jeśli oś podnosiła się wcześniej, a przestała po zapaleniu kontrolki czy sprawdziłeś zawór osi podnoszonej? Zamiast cewki wystarczy wpiąć żarówkę 21W24V, jeśli się oświeci a błąd zniknie to masz winowajcę.
  • Pomocny post
    #11 17375616
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 826
    EBS Gen3 niestety również nie obejdzie się bez programowania zaworu. Częściowo masz racje że jest on zaprogramowany fabrycznie w funkcje podstawowe ABS (brak regulacji siły hamowania od nacisku na oś, błąd czujników kół zaprogramowane 4 czujniki są przeważnie 2 zastosowane ,brak zaprogramowanych aux np oś podnoszona). Lecz nie będzie on pracował tak jak zawór zaprogramowany z parametrami starego zaworu. Jeśli dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia zaworu które powoduje brak możliwości z czytania i przegrania go do nowego zaworu to pozostają dwie metody przywrócenia funkcjonalności zaworu.Jedna to wprowadzenie wszystkich parametrów i ustawień według tablicy systemowej naklejonej na pojeździe albo druga metoda to zwrócenia się do producenta naczepy o udostępnienie wsadu ustawień modulatora.
  • Pomocny post
    #12 17377114
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Kolego powiedz mi jeszcze jakim kablem i przez które złącze chcesz Texą diagnozować Haldexa Gen3. Jeśli to robisz przez iso to powinna się Texa połączyć sam jej używam. Jeśli chodzi o oryginalny interfejs możesz się łączyć przez iso i wejście boczne pokazane na zdjęciu. W tym modelu niestety nie ma złącza diagnostycznego pod wtyczkę jaką pokazujesz na zdjęciu Texy z eb+.
    Załączniki:
    • Haldex EBS Gen3 - Brak ABS, nie podnosi pierwszej osi. Haldex Gen3.jpg (242.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 17377197
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Jeszcze dla informacji kolegów z forum modulator Haldexa posiada wszystkie czujniki wewnętrzne czyli czujnik ciśnienia zawieszenia również. Co do przewodu idącego do światła stop to jest przewód zasilania awaryjnego w przypadku braku zasilania przez iso. Dzieki niemu w przypadku awarii niektóre funkcje zostają zachowane.
  • Pomocny post
    #14 17412550
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Panowie, wątek trochę umarł, ale skorzystam:
    Dogrywał ktoś kiedyś zewnętrzny czujnik ciśnienia, gdy nie skisł wewnętrzny? Mam texę i niby opcja jest, ale nie miałem okazji. Jak przebiega proces?
  • #15 17413782
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Jest taka możliwość ale sprawdzałeś czy czujniki plus kabel jest dostępny i ile cię będzie kosztować. Czy opłaci się "skórka za wyprawkę"?
  • #16 17447655
    rhx
    Poziom 11  
    Witam Panowie, z powodu natłoku innej pracy nie miałem czasu zaglądać do tej naczepy. Zamówiłem oryginalny kabel ISO texa i łączy się z Haldexem ale jest tam tyle opcji że aż mnie głowa rozbolała :D Jutro mam nadzieję zając się troszkę tą pracą dam wieczorem znać jak efekty. Gdybym sobie nie poradził to będę pisał gdzie występuję problem.
  • Pomocny post
    #17 17453397
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Witaj kolego.
    Wejdż na stronę Haldexa albo Wabco i poczytaj trochę o tych systemach. Głowa nie będzie bolała a i naczepa z ciągnikem zgra się tak, że i hamulce i opony pożyją tyle ile konstruktor przewidział.
    Wypuszczanie naczepy z parametrami wgranymi w haldexie a nie przez producenta naczepy jest robotą na odpier....ol.
  • #18 17453610
    rhx
    Poziom 11  
    Odnalazłem stary pierwszy zawór który był zamontowany fabrycznie. Zagrałem plik wsadowy na Texe i wgrałem na nowy modulator. Problemem było to że nowy zawór miał zapisane 4 czujniki koła, były błędy od czujnika 2a i 2b. Po pzeprogramowaniu wszystko wróciło do nomry. Serdecznie dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi. Temat do zamknięcia.
  • #19 18118760
    rhx
    Poziom 11  
    Odnalazłem stary pierwszy zawór który był zamontowany fabrycznie. Zagrałem plik wsadowy na Texe i wgrałem na nowy modulator. Problemem było to że nowy zawór miał zapisane 4 czujniki koła, były błędy od czujnika 2a i 2b. Po pzeprogramowaniu wszystko wróciło do nomry. Serdecznie dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z systemem Haldex EBS Gen3 w naczepie, gdzie zapaliła się kontrolka ABS, co uniemożliwia podniesienie pierwszej osi podczas jazdy na pusto. Sprawdzono wiele elementów, w tym przekaźniki, kable, czujniki ABS oraz sam zawór, jednak nie udało się nawiązać połączenia diagnostycznego z modułem. Użytkownicy forum zasugerowali, że nowy zawór wymaga programowania, a także zwrócili uwagę na możliwość uszkodzenia elektroniki. Po wymianie zaworu i próbie diagnostyki, użytkownik odnalazł stary zawór, zgrał plik wsadowy na nowy modulator, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA