Witam Was serdecznie.
Postanowiłem założyć temat bo normalnie skończyły mi się pomysły
Sprawa dotyczy EBSu w naczepie. System dostarcza Haldex EBS Gen3. Zdjęcia podglądowe w załącznikach. Zapalił się ABS naczepy a co za tym idzie nie podnosi się pierwsza oś podczas jazdy na pusto. Sprawdzone elementy :
- Przekaźniki bezpieczniki w ciągniku
- Próba naczepy z innym ciągnikem
- Kablówka 7 PIN ABS/EBS
- Gniazdo ABS naczepa / ciągnik
- Kable od gniazda abs do 7 pinowej wtyczki która bezpośrednio zasila zawór
- Czujniki i bieżnie ABSu na środkowej osi
- Kable między zaworem a czujnikami absu
- Wymieniłem już nawet sam zawór....
Co ciekawe zaworu nie mogę diagnozować linią K i L, wpinam się bezpośrednio w zawór ale TEXA przerywa połączenie. Dodam, że używam kabla z dwoma pinami i podłączam na wszystkie możliwe sposoby. W Texie jest też rozpiska w które piny się wpiąć - również brak efektu. Głowice testera zasilam bezpośrednio z akumulatorów więc nie powinno być kłopotów z zasilaniem.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie oprócz głównej 7pinowej wtyczki, która zasila zawór jest jeszcze wtyczka z dwoma pinami. Ku mojemu zdziwieniu kabel ten podąża do prawej tylnej lampy ....
I tak o to skończyły się moje pomysły, co może być jeszcze nie tak bo absu jak nie było tak nie ma.
Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi!

Postanowiłem założyć temat bo normalnie skończyły mi się pomysły
- Przekaźniki bezpieczniki w ciągniku
- Próba naczepy z innym ciągnikem
- Kablówka 7 PIN ABS/EBS
- Gniazdo ABS naczepa / ciągnik
- Kable od gniazda abs do 7 pinowej wtyczki która bezpośrednio zasila zawór
- Czujniki i bieżnie ABSu na środkowej osi
- Kable między zaworem a czujnikami absu
- Wymieniłem już nawet sam zawór....
Co ciekawe zaworu nie mogę diagnozować linią K i L, wpinam się bezpośrednio w zawór ale TEXA przerywa połączenie. Dodam, że używam kabla z dwoma pinami i podłączam na wszystkie możliwe sposoby. W Texie jest też rozpiska w które piny się wpiąć - również brak efektu. Głowice testera zasilam bezpośrednio z akumulatorów więc nie powinno być kłopotów z zasilaniem.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie oprócz głównej 7pinowej wtyczki, która zasila zawór jest jeszcze wtyczka z dwoma pinami. Ku mojemu zdziwieniu kabel ten podąża do prawej tylnej lampy ....
I tak o to skończyły się moje pomysły, co może być jeszcze nie tak bo absu jak nie było tak nie ma.
Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi!