logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie silnika wentylatora 220V z PWM - jaką wartość indukcyjności wybrać?

PawelPawel125 28 Lip 2018 16:50 1836 5
REKLAMA
  • #1 17354399
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    Ocena: 19
    Witam, posiadam wentylator łazienkowy 8-9W 220v, kupiłem do niego układ sterowania PWM, z początku kondensatory wydawały dźwięk (na płytce układu PWM), po usunięciu nich był spokój, ale po chwili zauważyłem kolejny problem silnik buczy (50hz?), pomyślałem że dobrym rozwiązaniem będzie dołożenie do układu statecznika, lub dławika, lub cewki, szeregowo- (wentylator + wyjście PWM). Nie wiem jaką wartość indukcyjności wybrać. I czy układ będzie działał i silnik wentylatora (w szczególności przy niższych obrotach) będzie pracował cicho..?
    Proszę o jakąś poradę, i czy dobry pomysł i jaka mniej więcej impedancja dławika/statecznika.
    :)Buczenie silnika wentylatora 220V z PWM - jaką wartość indukcyjności wybrać?Buczenie silnika wentylatora 220V z PWM - jaką wartość indukcyjności wybrać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17354491
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9370
    To na pewno jest sterownik PWM? Mnie to wygląda na zwykły fazowy regulator napięcia, a to jednak coś innego.
    Wentylator buczy, bo żaden silnik czy transformator (ogólnie - odbiornik indukcyjny) "nie lubi" dostawać zasilania o "poszarpanym" regulatorem fazowym napięciu.
  • REKLAMA
  • #3 17354994
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    Czy muszę załatwić sterowanie PWM ac ? Czy do tego regulatora lepiej dokupić element indukcyjny ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17355697
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9370
    Silniki AC wymagają do zmiany obrotów falownika. W tym wypadku to zupełny bezsens, bo koszt by kilkunastokrotnie przerósł wartość wentylatora. Możesz próbować z szeregową indukcyjnością, ale czy to da pożądany efekt - nie wiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17356271
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    PawelPawel125 napisał:
    Buczenie silnika wentylatora 220V z PWM - jaką wartość indukcyjności wybrać?

To nie jest dławik.
    Które kondensatory Ci "brzęczały"
  • #6 17356914
    PawelPawel125
    Poziom 3  
    kj1 napisał:
    To nie jest dławik.

Nie chodziło mi że to dławik, ale sprawdziłem z ciekawości co podaje wikipedia o stateczniku.
    Statecznik – urządzenie elektryczne mające za zadanie ograniczenie natężenia prądu płynącego przez lampę wyładowczą. Ma postać indukcyjnego dławika lub jest układem elektronicznym, który może również pełnić funkcję zapłonnika.

PawelPawel125 napisał:
    impedancja dławika/statecznika.

kj1 napisał:
    Które kondensatory Ci "brzęczały"

Kondensatory na płytce regulatora.
    Próbowałem dać inne ale ten sam problem.

Dodano po 2 [minuty]:

zamówiłem lepszy regulator oparty na układzie u2008 czy jakoś tak i do tego triak.
    https://serwis.avt.pl/manuals/AVT1613.pdf
REKLAMA